Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 март 2024 година

Снимка: Радио Видин

Отделение по трансфузионна хематология в Лом спря да изпраща изнесен екип за взимане на кръв в болницата в Монтана. Проблемът е повече от месец, след като болницата в Монтана получи разрешение да открие собствен център. На 19 февруари МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" - Монтана получи разрешение за разкриване на кръвен център, съобщи изпълнителният директор д-р Тони Тодоров. Кръвен център в Монтана може да бъде открит най-рано след 19 май. До тогава желаещите да дарят кръв ще трябва да пътуват до отделението по хематология в Лом, а при нужда всеки път болниците да пращат линейка, за да се достави кръв.


Общо 257 млади мъже и жени на възраст до 29 години си търсят работа в общините Враца и Криводол. Съответно това са 166 в областния град и 91 в съседната по-малка община, показват данните на Бюрото по труда в края на февруари. В сравнение с януари в община Враца регистрираните млади хора на трудовата борса са намалели с 6, а в Криводол са нараснали с 9.


Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението в област Видин ще бъде тествана на 1 април от 11:00 часа, съобщават от Областната администрация. В тренировъчния тест са включени интегрираните към Националната система Локални системи за оповестяване – населени места в общините Белоградчик, Бойница, Брегово, Видин, Грамада, Димово, Кула, Макреш, Ново село, Ружинци и Чупрене. 


Мартенското заседание на Общинският съвет в Мездра ще се проведе в четвъртък (28 март) от 16.00 часа при Проект за дневен ред, включващ 19 точки. Най-напред общинските съветници ще гласуват промени в съставите на няколко постоянни комисии и Средносрочна бюджетна програма на община Мездра за периода 2025-2027 година.

В петък, 29 март, ще се проведе редовно заседание на Общинския съвет в Ружинци

Николай Николов, кмет на кметство село Старопатица, представи в докладна записка пред кмета на Община Кула сигнал за свлачище на четвъртокласен път Старопатица-Кула. Образувалото се пропадане на пътя е вследствие от проливните дъждове на 16 юни миналата година на водосток на четвъртокласен път, като между втория и третия мост се е откъснал банкетът и част от пътя. 


Започнал е ремонтът на храма във видинското село Каленик. Дарителска кампания за набиране на средства започна в началото на настоящата година. Изработена е вече нова дограма, работи се всеки ден, каза Ирена Илиева, която е сред доброволците, реализиращи инициативата за възстановяване на църквата.


Благотворителен концерт "Направи добро, подай ръка", в подкрепа на Дияна Александрова, се организира от читалище "Развитие 1892" в Бяла Слатина. Ще се проведе и благотворителна акция за продажба на книги и сувенири. Средствата ще бъдат събрани за спешното животоспасяващо лечение в Турция на жената, която работи като учител в гимназията в града. Към момента са необходими 15 хиляди евро.


Врачанският Драматично-куклен театър посреща Международния ден на театъра – 27 март, с петата си премиера за този сезон. Тъй като години наред е бил неглижиран и световният ден на куклите, който се отбелязва на 21 март, този път трупата ще отбележи и двата повода с най-новото си представление за деца – „Грозното пате" по Ханс Кристиян Андерсен ще се срещне с първата си публика в сряда от 15:00 часа. 

Кметството в мездренското село Зверино, съвместно с група "Приятели на Искърското дефиле" организират на 30 март (събота) еднодневен поход до местността Бигора и едноименния водопад. Маршрутът е с дължина около 7 километра в една посока и минава успоредно на река Златица. 

По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05

Децата от село Ослен Криводол участваха в творчески занимания

И през тази седмица децата от мездренското село Ослен Криводол се отдадоха на творчество, четене и писане. Инициативите се организират от местното читалище. В понеделник бе най-любимото занимание - деца обучават деца.  Елица Фочева (8 години) научи своите приятелчета как да заплитат макраме и да превърнат старите буркани в красиви..

публикувано на 16.08.24 в 16:44

Започна беритбата на грозде в Ломско

В област Монтана стартира брането на бяло грозде . Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да берем..

публикувано на 16.08.24 в 16:33
Петко Николов, служебен министър на енергетиката и индустрията

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в "Ел Би Булгарикум"

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" . То ще е второ поред след повишението с 10 на сто през май.  Това съобщи служебният министър на енергетиката и индустрията Петко Николов в рамките на парламентарния контрол. Обмисля се и обновяване на материалната база и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23
Владимир Малинов

Проучваме възможността да погребваме отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 15:53

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36