Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца
Снимка: ДКТ - Враца

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго време е директор и режисьор в Пазарджишкия театър. С театралното изкуство обаче се среща още като дете и оттогава никога не е прекъсвал връзката си с него. 

"Аз съм, както се казва, роден в театъра. Моят баща е режисьор, дългогодишен директор на един провинциален театър, майка ми - журналист. Съдбата на моя баща беше свързана и с моята съдба. От съвсем мъничък съм по коридорите на театрите, в които той е работил, като се почне от Асеновградския държавен театър, мине се през Габрово и Благоевград, където дълги години живяхме. След това отидох в Академията. Работил съм в много театри в България и чужбина. Много години бях в Пазарджишкия театър."

Една от най-важните задачи пред екипа на Владлен Александров е да бъдат разплатени наследените задължения. Затова театърът трябва да започне да работи на съвсем различни обороти.

"В последната година почти нищо не беше произвел като продукция, сериозна. Сега само за три месеца направихме пет премиери. Започнахме да връщаме публиката в театъра. Интереса да възвърнем, да създадем едно доверие в зрителя, който да ни вярва и да пълни нашите салони. Започнахме усилено турнета да правим из България, за да можем да се срещаме не само с регионалния зрител, а с по-широк мащаб на зрители в България... Моята мечта е тук да направим много сериозен театрален център, който да ражда нови идеи, да генерира нови стилове, нови естетики. Затова се мъча да привличам хора с различно мислене, с различен потенциал - режисьори като Петринел Гочев, Гергана Димитрова, Дарко Ковачовски. Ето сега едно младо момче постави пиеса на Недялко Йорданов "Убийството на Гонзаго" Пресиян Кузов. Предстоят срещи със съвсем различни стилове режисьори."
 
Репертоарът на театъра е актуален и в същото време изцяло съобразен с това, което публиката иска да види на сцената.

"Винаги ми се иска литературната основа да бъде много сериозна, да бъде интересна, да бъде любопитна, да бъде в някакъв смисъл провокативна, съвременна, и общо взето досега всички заглавия, които направихме през този сезон... Пък и да бъде разбираема за публиката, да бъде близка до пулса на времето, в което живеем, и "Гимнастика за бременни" на Здрава Каменова, която Петринел направи, и "Убийството на Гонзаго", и аз направих една комедия, много актуална, немска на Щефан Фьогел "Роклята беглец". Така че всичкото това нещо засега функционира много добре сред зрителите, има публика, хората харесват тези спектакли, което означава, че линията е правилна."
 
Владлен Александров коментира и критиките по повод зачестилите участия в спектакли на врачанския театър на популярни от телевизионния екран актьори. 

"Въобще не ме интересуват критиките. Аз имам няколко представления, които години се играят по българските театри, в тях играят едни от най-любимите известни актьори от екрана. Ние не можем да се сърдим, че някой актьор е станал популярен чрез телевизионния екран, чрез сериалите. Ако той е добър актьор и си върши добре работата на сцената, това не е обидно, аз някак си не мога да схвана подобна логика на нещата. А по-добре ли е един актьор, който е закърнял, който с години седи в един провинциален театър, който няма никакво поле за развитие, който вече се е уморил от едно и също, едно и също, което се повтаря, повтаря. Публиката до такава степен вече се е отегчила от подобни образи. Само ще ви дам един пример. Срещу нас е читалище "Развитие", където много често гостуват подобни постановки, с подобни звезди. Ами пълно е, пълно е постоянно и трябва да Ви кажа, че в това няма нищо лошо. Целия свят е така - от Америка до Южния полюс и обратно, звездите от екрана са си звезди от екрана, въпросът е в какъв контекст ще ги поставиш, въпросът е какъв текст ще избереш за тяхното участие..."
 
Врачанският театър ще отбележи Международния ден на театъра - 27 март, с премиера на спектакъла за деца "Грозното пате", и представление на "Гимнастика за бременни". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15