Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се постави въпросът за това към какъв тип управление се върви

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

ПП и ДБ са в ситуацията на ГЕРБ преди три години

Калоян Велчев
Снимка: Елисавета Белеганска

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята. 

Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава. 

Защо се счупи Сглобката? 

Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори? 

Какво следва на политическата сцена? 

Правителствената криза дискутираме дискутираме с политолога Калоян Велчев.

Радио ВИДИН: До съвсем скоро се говореше, че това управляващо мнозинство може да изкара дори пълен мандат. Сглобката окончателно изглежда се счупи. Как се стигна до това разваляне на отношенията?

"Липсата на доверие и може би нежеланието за компромиси от двете страни, изглеждаха те ни тласнаха в тази посока. Както вече наблюдаваме последните над седем дни, още преди да е ясен крайният резултат от тези преговори и техният неуспех, започнаха да се разменят обвинения и от двете страни кой е виновен, че споразумение не се постига, та в този смисъл ние вече се намираме в предизборна ситуация, даже не от днес, поне от началото на тези преговори как да се случи ротацията. Да, това се очакваше да е процес, който да е сравнително лек, да протече гладко. Оказа се сложен, дори невъзможен. Проблемите бяха заложени още когато това управление се случи. Кореняха се в така баланса, който беше постигнат във властта, от една страна, а от друга - липсата на ясно споразумение. Разбира се, развяваше се една декларация за националноотговорно управление, която обаче, доколкото си спомням, не съдържаше дългосрочни приоритети, освен заявената воля за едно временно управление, което да ни изведе от този цикъл от избори, което дори това временно управление не издържа своя пълен мандат".

Радио ВИДИН: Очертаващите се като сигурни предстоящи избори си мисля аз, че не могат да излъчат коренно различна картинка от тази, която имахме до този момент. Разбира се, най-вероятно има имиджови щети, но едва дали са толкова големи.

"Една предизборна кампания винаги е способна да разбърка картите. Очевидно сметката, която се прави, най-вече от страна на ГЕРБ и ДПС, че след едни предсрочни избори те ще имат срещу себе си една отслабена коалиция и ще им е по-лесно да налагат своите условия, така ще влязат в управление, което е по-изгодно за тях. Това е единствената рационална калкулация, която изглежда се прави в рамките на тази кампания. Според мен - да, липсата на алтернатива е това, което ни кара да си мислим, че разликите няма да са така драматични. Избирателната активност все пак остава интересен фактор. Струва ми се, не знам, наистина не е редно да гадаем, но моето впечатление е, че хората трайно се отдръпват от политиката по ред причини. Основното е, че се заливаме със скандали, битови, с грозни обвинения. От друга страна, че не се поддава на хоризонта не просто алтернатива, макар че на този етап алтернатива би могла да има мобилизационна сила, но струва ми се, че не трябва да си говорим просто за някаква алтернатива, а за програма, която може да ни предложи проект за бъдеще, което да виждаме всички и заедно да вървим в някаква посока. Това на мен ми липсва като предложение, от която и да е политическа сила, от който и да е политик в нашето публично пространство. Тъй като наистина не просто преди да се случи това коалиционно управление, което нямаше статута на коалиция, но и по-рано - ние се бяхме заляли в някаква все по-отровна публична среда, която най-вече политиците ни създават с едни постоянни обвинения и обиди. На мен ми се ще в рамките на предизборната кампания, която няма много какво да ни предложи, да се повдигне въпроса за политическия изказ и за приличието в политиката. Малко парадоксално Борисов повдигна въпроса, когато искаше да му се извиняват, което, извинявам се, именно от този политик не е напълно сериозно, но все пак трябва да му се признае, че повдига важна тема. На мен ми се иска наистина да заговорим за това дали ще продължим с този грозен език, който отблъсква хората. В крайна сметка това са народни представители и ние искаме малко уважение от тяхна страна. Искаме малко приличие. За мое съжаление, мисля че не получаваме в огромни порции в последно време".

Радио ВИДИН: Една от основните характеристики, с които поне аз ще запомня това управление, е медийната активност. Не това е причината отношенията да се развалят, но участниците в Сглобката си казаха много тежки думи, чието място не е през медиите. Определено не е и през един час, а се случва в последните 20 дни.

"Да, точно така. Затова да очакваме стабилно управление, изградено на доверие, изглеждаше невъзможно. Може би от тази гледна точка отиването на избори не е чак толкова лош вариант. Обаче все пак трябва да си признаем, че очакваме след тях да трябва да се стигне до разговори именно между същите тези партньори. В този смисъл ще е много важно какво ще се каже в кампанията. Струва ми се, че е редно да се фокусираме върху малко по-позитивен дневен ред и се надявам, че темата за това как се държим ще бъде засегната, защото... надявам се, че голяма част от вашите слушатели не се занимават с това да следят заседанията на парламента. По принцип е важно. Там обаче езикът на говорене е по-тъжен и от този в медиите. Заради това е важно да поставим някакви граници. Дори един клоун да се появи на политическата сцена - изглежда всички са в цирка, това прави ситуацията доста неприятна, дори за хора, които наистина са влезли в политиката, за да направят някаква положителна разлика. Искам да кажа, че не всеки политик е виновен за случилото се, но трудно можеш, окалвайки се, да претендираш за това, че си по-различен от останалите".

Радио ВИДИН: С разваляне на управляващото мнозинство, което можем да наречем според мен коалиция, какво губи България? Влизаме в многомесечен процес. Цялото това време, поне на хартия, можеше да се използва за реализиране на реформи. Това управление заяви гръмко приоритети и цели, от които се отдалечи с времето.

"Нямам спомен, можете да ме поправите, ако греша, не мисля, че това управление, поне когато се сформира в началото, бе обявено за реформаторско. Тези претенции се появиха впоследствие. Те, разбира се, имаха своите основания и бяха засегнати важни сектори, които следва да се реформират - службите и съдебната система. В това отношение - да, губи се надежда за реформи, поне в близкото бъдеще това няма да се случи. Разбира се, перспективите да се случи някаква смислена реформа изглеждаха много съмнителни в рамките на парламента, който сега си отива. Губим тези две неща със сигурност, но така или иначе не се знаеше какъв ще е резултатът от подобен тип реформи. Това, което ми се струва, че със сигурност се губи като перспектива в близкото ни бъдеще, е Еврозоната. Там изглеждаше да се постига сериозен напредък, но политическата нестабилност е фактор, който играе роля, когато страни-членки стават част от тази зона. Струва ми се, че за България Еврозоната ще изгори. Може би не съм прав, дори се надявам, защото това беше смислен приоритет. Друг такъв, за който се беше обявило това правителство, е пълноправното ни членство в Шенген. Струва ми се, че там са направени достатъчно крачки и това е достатъчно консенсусна тема в политическия ни елит, та в този смисъл - който и да е кабинет ще работи за този приоритет. Пълноправното ни членство в Шенген е въпрос на време, независимо от това кое правителство ще се случи да бъде на власт".

Радио ВИДИН: Бяхме в правителствена криза, тъй като дълго време нямахме редовен кабинет. Проблемът със служебните кабинети на държавния глава до някаква степен е решен. От друга страна, новият формат на служебните кабинети по-адекватен ли е? Излиза, че той ще бъде решен от първата политическа сила.

"Тази тема, както знаете, е доста спорна в момента. Това, което е интересно за мен като човек с научен интерес в тази област - ще е много интересно да видим как точно ще се случат в реалността тези процедури, които бяха предвидени след промените в Конституцията. Принципният въпрос, който беше уреден с промените в основния закон, за мен е правилен. Така правомощията на президента бяха ограничени, без обаче да се оспорва неговата водеща роля в този процес по формиране на служебен кабинет. Премина се към процедура по споделена отговорност между президента и служебния премиер. След като е споменат списък от хората, които могат да станат служебни премиери, но е право на държавния глава да посочи кой именно измежду тях, следва период на взаимодействие между президент и премиер и отговорност за състава на Министерски съвет, която би следвало да е споделена, защото президентът винаги може да каже, че не одобрява състава, предложен от служебния премиер. Това според мен чисто принципно е добра идея, ще видим как ще сработи. Действително в последните години видяхме, че тези периоди на нестабилност отварят прозорец за огромна свобода на президента и създават периоди от време, в които той става център на властта и то без абсолютен контрол, което доведе до проблеми. Имаше потенциал да доведе и до по-сериозни такива в бъдеще. Тук беше направена една позитивна крачка, но трябва да видим как ще сработи в действителност. Ще видим доколко добронамерени ще бъдат политическите играчи в това да изпълнят новите процедури, защото могат да се създадат редица неприятни прецеденти, които да поставят под въпрос новите норми. Това ще породи отново въпроса, какво правим и дали не трябват нови промени... надявам се да не се стигне дотам, а да има отговорност и разум".

Радио ВИДИН: Според мен ерозията и девалвацията на политическия процес са абсолютно безспорни. Поставям се на мястото на страничния наблюдател. Имахме екип, управляващ заедно 9 месеца. Той продължи да води граничещи с абсурда преговори, които в рамките на 15 дни се променяха всеки час с нови условия, нови изказвания, промени. Колкото повече минава времето, толкова по-трудно става за българския избирател да има доверие в процеса.

"Да. Мисля, че не можем да виним хората. Иска ми се да не влизаме в това дребнотемие, до което бяха сведени преговорите. За мен основният проблем в рамките на този процес, който наблюдавахме в последните седмици, е принципен. Не се постави въпроса за това към какъв тип управление се върви, което беше важно по две линии, които и двете страни се опитаха да изразят, но по не много приятен начин. От една страна, съставът на МС е много важен, но фиксацията върху имена беше грозна. Там приносът за скандалите дойде по-скоро от ГЕРБ. За мен лично, нали, тяхната амбиция да подобрят своето присъствие в кабинета имаше основания, но тя не биваше да преминава през атаки към различни имена всеки ден. Напротив, следваше да се постави въпроса, ние експертно правителство ли ще имаме с две политически фигури - Габриел и Денков, или ще вървим към коалиционно управление с партийни фигури и от двете страни, което да поставя ясно въпроса, кой носи отговорност... това беше принципният въпрос, който така и не се повдигна, така и не беше уреден, беше доста зле изкомуникиран от Борисов, който в обидени пози се появяваше отвреме навреме да обяснява, че го манипулирали и изнудвали за имена. Разбира се, не по-малко важният въпрос за приоритетите и сроковете, в които те трябва да се изпълняват, той беше повдигнат от ПП-ДБ. Там принципният проблем беше друг. Това, че влизаш в управление без да си сигурен, че това, за което си се борил, може да бъде гарантирано, е проблем. Това е валиден аргумент, който те повдигнаха, но при тази липса на доверие към техните партньори - един подпис от страна на Борисов достатъчен ли щеше да бъде да бъдат спокойни, че могат да продължат да управляват? Повдигнаха се редица казуси, които очевидно не успяха да бъдат решение. Този въпрос как се комуникира става банален, но не бяха изкомуникирани по най-добрия начин, през цялото време ни предлагаха скандал и обвинения кой, нали, носи вината затова, че отиваме на избори. Явно тази игра беше много важна, моето опасение е, че това ще ни бъде и цялата предизборна кампания: кой и защо ни прати на избори, което е абсолютно безсмислена фиксация върху миналото. Този въпрос не е без значение, но и двете формации ще платят политическата цена, че отиваме на избори. Да се разменят тези обвинения ще е съвсем безплодно".

Радио ВИДИН: Някои от ходовете на Борисов, за съжаление, сме ги гледали доста през годините. Направи ми впечатление неговото държание, минаващо през познатия речник, с който обяснява колко му е трудно да удържа партията, която не била съгласна с него. В следващия момент обаче става ясно, че решението е единствено на бившия премиер, а не на мнозинството. Подцениха ли ПП-ДБ Борисов като фактор в преговорите?

"Това са въпроси, които не са в сферата на публичната политика. Не знам как точно са протичали разговорите между тях. Това, което обаче ми се струва съвсем очевидно към днешна дата, е ПП-ДБ очевидно ги притеснява отговорността за предсрочните избори, заради това през последните дни изглеждат толкова диалогични и готови на всякакви компромиси, които чак изглеждат малко странни. Идеята им е да демонстрират на българските избиратели, че не са те виновните за тези избори. Може би са прави, може би ГЕРБ са искащите избори, което звучи и по-логично. Моето питане е дали това има значение? Продължаваме промяната и Демократична България в тази политическа ситуация изглеждат малко като ГЕРБ преди три години - в политическа изолация са, целият публичен наратив е насочен срещу тях. В този смисъл това, че те не са виновни, че отиваме на избори, няма да ги спаси от една много тежка кампания, която ги очаква, която ще бъде изнесена на техен гръб. Всичките политически играчи ще атакуват именно Промяната и ДБ. На мен ще ми е много интересно как ще се справят в тази изцяло нова за тях ситуация. Дали ще успеят да запазят своите резултати? Това е много важен тест за тази формация, която е сравнително млада на фона на останалите политически актьори с тежест в момента. Един въпрос, който остава ключов: ясно е, че отиваме на избори, но дали те ще бъдат 2 в 1? Моето лично предпочитание е да са 2 в 1, за да не ходим до урните всяка седмица това лято. Тук е много важно и как ще се действа от страна на президента следващите седмици, както и от страна на формациите, с процедурата по връчване на мандати. Надявам се днес ПП-ДБ, когато получат мандата (б.р. разговорът е записан около 10 часа в сряда, а мандатът беше връчен и върнат след 15 ч), да отчетат факта, че нямат подкрепа в рамките на този парламент, да се обявят за избори 2 в 1 и да върнат директно мандата, защото, нали, хубаво са ни демонстрирали своето желание за преговори, но сроковете текат, а накрая ще се окажем в ситуация, в която трябва да гласуваме два пъти това лято. Това не е практично. Допълнително ще стимулира избирателната активност да намалее".

Радио ВИДИН: Единственото позитивно, което аз мога да откроя за изминалите 9 месеца, е че го имаше това управление. Тоест резултатите от последните избори бяха прочетени от политиците по някакъв начин. Струва ми се, че свършената работа не беше достатъчно убедителна.

"Все пак ще наблегна на положително. Няма какво да обясняваме на слушателите: получи се компромис, който беше безкрайно тежък и изглежда нелицеприятен в очите на мнозинството от българските граждани, за което няма как да ги виним. Напълно сте прав, че беше поета отговорност в изключително тежък момент, за което все пак е редно да се каже добра дума. Това беше изключително тежък компромис, който можеше да се окаже много по-смислен, отколкото се оказа в крайна сметка, но беше правилната реакция на една такава сложна ситуация. Наистина вместо да ходим от избори на избори, е редно да се отчитат резултатите, които са се случили в рамките на изборната кампания, да се отчете волята на гражданите. Направи се опит това да бъде така. Не твърде дългосрочно. В предстоящата изборна кампания това едва дали ще се окаже твърде важно. Това правителство за 9 месеца успя да постигне не малко резултати. Дори ако го гледаме в сравнителен план - може би ще се окаже по-успешно от други български правителства. Въпросът не е само в резултатите, а в това каква подкрепа получаваш от обществото за посочените резултати. Когато се правят някакви крачки в среда на всекидневен скандал, обвинения и обиди, няма как да разкажеш дори безспорния успех като такъв. В такава ситуация се оказа и това правителство. Няма как да не се плати цена за тежкото партньорство с твоите основни опоненти. Тук основният казус е промяната в Конституцията, която аз няма да коментирам качеството на промените, защото аз не съм конституционалист, но чисто принципно се тръгна в правилна посока. Промените в Конституцията бяха много дълго време приоритет на ПП и ДБ. Бяха част от исканията на протестите през 2020. В този смисъл това е безспорен успех, който няма как да бъде разказан като успех, когато се прави с твоите основни опоненти и тези, които се очаква да бъдат потърпевши от един такъв тип промени, каквито са Пеевски и Борисов... в този смисъл дори и добрите резултати няма как да бъдат разказани като страхотен успех".

Радио ВИДИН: Аз се надявам един от политическите наративи, който съществува, да остане завинаги зад нас: този за изчегъртването. Не съм забравил историческите грехове на ГЕРБ, но в крайна сметка за партията гласуват над 20 % от избирателите. Смятам, че е безпредметно да говорим за такива неща, които са откровено нелепи.

"Абсолютно. Все пак и затова е много важни самите партии да имат рефлекс. Тук не визирам само ГЕРБ, макар да са най-яркия пример. Разбира се, може техният лидер може да е популярен в техните среди, може да се твърди, че партията се крепи единствено на него, но при такива тежки подозрения - редно е да се повдига въпроса за лидерството. Не визирам само тази партия. За да може да се поддържа общественото доверие не само сред избирателите на дадена партия, но и диалогът да се случва по-лесно, редно е партиите в по-голяма степен да провеждат вътрешни дебати за това какво и как трябва да се прави и въпросът за лидерството да се повдига понякога".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00