Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За трудния път да станеш професионален готвач

| Интервю
2
Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН



Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач. Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня, случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и да преоткрива много нови продукти, така намира и своя прочит за любима храна. Дори започва да се храни много по-различно от нейното семейство, но е чувствала, че това отговаря най-много на нейната същност. Интересува се от храната, приготвена изцяло с растителни продукти. За нея храната, която природата създава, е най-вкусна, най-цветна и най-жива. Имала е и щастието да има детство близо до всички нейни дарове и да познава истинските вкусове на чистата храна. Всичко около целият процес на приготвянето на храна и е бил много интересен. Било е вдъхновяващо и да вижда щастието на близките ѝ от нейните ястия. Те са хората чрез които е повярвала, че всъщност може би може да приготвя храната по вкусен начин. И докато тя и цялото ѝ семейството знаели, че ѝ предстояло съвсем друго обучение - тя прави много рязък завой. Една лятна нощ, когато се прибрала във Видин, седяла си на компютъра и разглеждала Фейсбук, изведнъж ѝ излязла публикация за Кулинарната академия HRC. Тя се сковава буквално, не отместила поглед от тази публикация, дори го усетила като нещо, което вече ѝ се е случило. И веднага кандидатства. През 2017 година я приемат и така става възпитаник на академията, и това променя изцяло пътя на живота ѝ.

"Обучението там преди всичко ме срещна с хора, които са огромен подарък в живота ми днес. Преодолях и много мои лични страхове, разбрах колко е голяма разликата от това да готвиш у дома и от това да готвиш в професионална кухня. От ден едно трябваше да си се научил как се реже с нож, как да почистваш станцията си, как да се стремиш да си напълно точен, изряден, винаги чист. научаваш се на отдаденост, на екипна работа, на безопасно приготвяне на храна и чак след всичко това вече идват рецептите и самото готвене. В Академията се обучавах на интензивен курс от една година и със стаж в учебния ресторант на Академията, който е в България."

След като завършва академията, Сибел случайно открива най-специалното за нея място – ресторант ‘‘Café Parallel 43‘‘, посветен на веган и вегетарианската кухня. 


"Да, това бе място създадено от една много слънчева и усмихната жена,  събрала възможно най-светлите хора като екип. Храната която приготвяхме не заслужаваше етикет "веган" и "вегетарианска кухня", тя беше жива, пълноценна, разнообразна и много вкусна. Ние нямахме дори и фризер. Сутринта си приготвяхме всичко - режехме, белехме зеленчуци и приготвяхме храната като домашна. Всеки клиент беше като наш приятел и наистина готвехме сякаш готвим за себе си или за най-близките си хора . И никога не съм вярвала, че може да съществува подобно място, с такава атмосфера и съм безкрайно благодарна съм . 

 



Сибел споменава за "суровата действителност в кухните".

"За повечето хора звучи романтично да бъдеш готвач, но е нужна и голяма саможертва да бъдеш истински такъв. Дългите часове, говорим за над 12 часа на крак, което автоматично намалява и от твоето лично време, за теб, за близките ти, за приятелите ти. Хората не осъзнават, че пътят към една добра чиния е изключително дълъг и сложен, и наистина може да се каже, че плащаш и със здравето си."

Сибел казва, че за да бъдеш истински готвач трябва, освен да имаш усет и любов към храната, са нужни още много качества:

"Освен страстта, трябва да имаш и качествата да си много много неща наведнъж. Да имаш остър ум, независимо колко си спал тази нощ, какъв ден имаш. С огромни познания трябва да бъдеш за храната, как тя реагира, трябва да си с безкомпромисна хигиена, трябва да мислиш с няколко хода напред , без излишно размотаване в кухнята. Трябва да си голям организатор, да имаш екипно мислене, да си насочен, трябва да помниш  многобройни задачи и процедури и да си напълно отдаден."

Сибел казва, че е разбрала защо повечето мъже са готвачи. Споменава, че е нужна много мъжка енергия, за да издържиш на физическото и психическото натоварване.

"За да върви една кухня добре, то тя има нужда от качествата, които носи и мъжът. Има нужда от водачи, вдига се много тежко, има опасности, има проблеми. Нужни са бързи решения и по-малко емоции - което жената прави. Ако искаш да си жена в кухнята трябва да носиш много мъжка енергия, за да оцелееш."

Освен като готвач на топла и студена кухня, отскоро Сибел придобива и опит като сладкар-пекар в наистина забележително място в столицата - кафе-сладкарница"Altruist". Беше ни интересно да я попитаме, как се чувства в този т. нар. "висш пилотаж" в кулинарията:


"Никога не съм се определяла само като готвач или само като сладкар, или пекар - обожавам всяка сфера от кулинарията и в сладкарството има малко повече място за жената и за нейните качества, за повече прецизност, за по-бавно случване и съм щастлива, че имах възможността и да имам този опит."

Сибел е почитател на чистата растителна храна, затова я попитахме какво е накарало да стигнеш до това.

"Иска ми се все по- малко хора да я търсят и да предпочитат предпочитат неестествена и дори отровна за нас храна. Отклонили сме се от кухнята на Природата и това много ме наранява. Искам да възвърнем връзката с живата и истинска храна, защото тя наистина е нашето здраве и наш дар."

Накрая попитахме Сибел за какво мечтае.

"Мечтая, разбира се и за свое място, с проста, комфортна и истинска храна. Такава която стопля сърцето, да вълнува, да връща спомени, да създава спомени и разбира се мечтая за здраве и повече смиреност в хората."

Ние няма да се уморим да казваме, всеки път, след срещата ни с такива хора, като Сибел, че им се възхищаваме искрено и се надяваме тайничко или не чак толкова тайно, нейното местенце да бъде тук, в родния Видин, защото ние се нуждаем от нея и богатия ѝ опит и знания, които е натрупала през годините. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видинска гимназия събра млади посланици на Европейския парламент

Среща на ученици, които работят по проекта „Училища - посланици на ЕП" се състоя в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин. Обучението премина под мотото „Да изследваме Европа заедно". В него се включиха ученици от Частна прогресивна гимназия в София и от видинската езикова гимназия.  Те работиха в няколко групи по темите: „Единни в..

публикувано на 25.03.25 в 14:00

Бяла Слатина посреща първия фестивал „Здравей, здраве!“

Двудневен фестивал на здравословния живот ще се проведе за първи път в Бяла Слатина. Събитието е част от национална мрежа с образователна и некомерсиална цел, възникнала през 2010 г.  „Здравей, здраве!“  популяризира здравето във всички негови аспекти - физическо, емоционално, ментално и духовно, провокира интерес и грижа у хората, като им..

публикувано на 25.03.25 в 13:10

Монтанските художници откриват пролетна изложба

Дружеството на художниците "Тенец" открива изложба "Пролет" в Монтана. В нея се включват автори от Вършец, Лом и Монтана. Канят се да вземат участие и други колеги от Северозапада, казва Таня Василева, художник: "Каним всички автори от цялата страна, целта ни е да има по-голямо разнообразие... Ще има автори с маслена и акрилна живопис,..

публикувано на 25.03.25 в 12:00
Бисер Маринов в кадър от филма

Актьорът Бисер Маринов в "Час при зъболекаря": Превенцията е най-доброто нещо

Редовната профилактика е най-важното нещо, за да има човек здрави зъби и красива усмивка. Това обясни в рубриката "Час при зъболекаря" актьорът Бисер Маринов , популярен от театъра и участието си в над 30 филма.  "Навремето във всички училища имаше зъболекарски кабинети, нf изобщо не обичах да ходя на зъболекар. Спомням си, че когато минавах..

публикувано на 24.03.25 в 17:45

Лекар: Необходима е нова ваксина срещу туберкулоза

По около 20 случая на туберкулоза се регистрират годишно във Видинска област. Това каза ръководителят на отделението по белодробни болести на видинската болница д-р Николай Николов по повод Световния ден за борба със заболяването , който се отбелязва на 24 март. По думите му, след като има диагностицирани болни с туберкулоза, това означава, че..

публикувано на 24.03.25 в 17:26
Теди Генова, психолог

Как да се научим да прощаваме и да се освободим от миналото

Прошката е важна част от живота ни , която често забравяме или подценяваме. Тя не е само за другите хора, които ни нараняват, но и за нас самите. Често сме склонни да бъдем твърде строги със себе си и да се наказваме за грешки, които сме направили. Въпреки това, прошката е необходима, за да можем да се освободим от тежестта на миналото и да..

публикувано на 24.03.25 в 16:30

"Най-добрите деца" – вдъхновяваща песен на майка от Видин

Днес ще ви разкажем една вдъхновяваща история за майка на две деца от Видин, която обича поп и рап музиката. Тя намира вдъхновение по най-неочаквания начин - докато върши обичайните си домакински задължения.  Едно утро, докато сгъвала дрехи, започнала да съставя рими, свързани с нейните деца. Въпреки че обикновено си пее на себе си, този..

публикувано на 24.03.25 в 15:30