Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За трудния път да станеш професионален готвач

| Интервю
2
Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН



Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач. Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня, случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и да преоткрива много нови продукти, така намира и своя прочит за любима храна. Дори започва да се храни много по-различно от нейното семейство, но е чувствала, че това отговаря най-много на нейната същност. Интересува се от храната, приготвена изцяло с растителни продукти. За нея храната, която природата създава, е най-вкусна, най-цветна и най-жива. Имала е и щастието да има детство близо до всички нейни дарове и да познава истинските вкусове на чистата храна. Всичко около целият процес на приготвянето на храна и е бил много интересен. Било е вдъхновяващо и да вижда щастието на близките ѝ от нейните ястия. Те са хората чрез които е повярвала, че всъщност може би може да приготвя храната по вкусен начин. И докато тя и цялото ѝ семейството знаели, че ѝ предстояло съвсем друго обучение - тя прави много рязък завой. Една лятна нощ, когато се прибрала във Видин, седяла си на компютъра и разглеждала Фейсбук, изведнъж ѝ излязла публикация за Кулинарната академия HRC. Тя се сковава буквално, не отместила поглед от тази публикация, дори го усетила като нещо, което вече ѝ се е случило. И веднага кандидатства. През 2017 година я приемат и така става възпитаник на академията, и това променя изцяло пътя на живота ѝ.

"Обучението там преди всичко ме срещна с хора, които са огромен подарък в живота ми днес. Преодолях и много мои лични страхове, разбрах колко е голяма разликата от това да готвиш у дома и от това да готвиш в професионална кухня. От ден едно трябваше да си се научил как се реже с нож, как да почистваш станцията си, как да се стремиш да си напълно точен, изряден, винаги чист. научаваш се на отдаденост, на екипна работа, на безопасно приготвяне на храна и чак след всичко това вече идват рецептите и самото готвене. В Академията се обучавах на интензивен курс от една година и със стаж в учебния ресторант на Академията, който е в България."

След като завършва академията, Сибел случайно открива най-специалното за нея място – ресторант ‘‘Café Parallel 43‘‘, посветен на веган и вегетарианската кухня. 


"Да, това бе място създадено от една много слънчева и усмихната жена,  събрала възможно най-светлите хора като екип. Храната която приготвяхме не заслужаваше етикет "веган" и "вегетарианска кухня", тя беше жива, пълноценна, разнообразна и много вкусна. Ние нямахме дори и фризер. Сутринта си приготвяхме всичко - режехме, белехме зеленчуци и приготвяхме храната като домашна. Всеки клиент беше като наш приятел и наистина готвехме сякаш готвим за себе си или за най-близките си хора . И никога не съм вярвала, че може да съществува подобно място, с такава атмосфера и съм безкрайно благодарна съм . 

 



Сибел споменава за "суровата действителност в кухните".

"За повечето хора звучи романтично да бъдеш готвач, но е нужна и голяма саможертва да бъдеш истински такъв. Дългите часове, говорим за над 12 часа на крак, което автоматично намалява и от твоето лично време, за теб, за близките ти, за приятелите ти. Хората не осъзнават, че пътят към една добра чиния е изключително дълъг и сложен, и наистина може да се каже, че плащаш и със здравето си."

Сибел казва, че за да бъдеш истински готвач трябва, освен да имаш усет и любов към храната, са нужни още много качества:

"Освен страстта, трябва да имаш и качествата да си много много неща наведнъж. Да имаш остър ум, независимо колко си спал тази нощ, какъв ден имаш. С огромни познания трябва да бъдеш за храната, как тя реагира, трябва да си с безкомпромисна хигиена, трябва да мислиш с няколко хода напред , без излишно размотаване в кухнята. Трябва да си голям организатор, да имаш екипно мислене, да си насочен, трябва да помниш  многобройни задачи и процедури и да си напълно отдаден."

Сибел казва, че е разбрала защо повечето мъже са готвачи. Споменава, че е нужна много мъжка енергия, за да издържиш на физическото и психическото натоварване.

"За да върви една кухня добре, то тя има нужда от качествата, които носи и мъжът. Има нужда от водачи, вдига се много тежко, има опасности, има проблеми. Нужни са бързи решения и по-малко емоции - което жената прави. Ако искаш да си жена в кухнята трябва да носиш много мъжка енергия, за да оцелееш."

Освен като готвач на топла и студена кухня, отскоро Сибел придобива и опит като сладкар-пекар в наистина забележително място в столицата - кафе-сладкарница"Altruist". Беше ни интересно да я попитаме, как се чувства в този т. нар. "висш пилотаж" в кулинарията:


"Никога не съм се определяла само като готвач или само като сладкар, или пекар - обожавам всяка сфера от кулинарията и в сладкарството има малко повече място за жената и за нейните качества, за повече прецизност, за по-бавно случване и съм щастлива, че имах възможността и да имам този опит."

Сибел е почитател на чистата растителна храна, затова я попитахме какво е накарало да стигнеш до това.

"Иска ми се все по- малко хора да я търсят и да предпочитат предпочитат неестествена и дори отровна за нас храна. Отклонили сме се от кухнята на Природата и това много ме наранява. Искам да възвърнем връзката с живата и истинска храна, защото тя наистина е нашето здраве и наш дар."

Накрая попитахме Сибел за какво мечтае.

"Мечтая, разбира се и за свое място, с проста, комфортна и истинска храна. Такава която стопля сърцето, да вълнува, да връща спомени, да създава спомени и разбира се мечтая за здраве и повече смиреност в хората."

Ние няма да се уморим да казваме, всеки път, след срещата ни с такива хора, като Сибел, че им се възхищаваме искрено и се надяваме тайничко или не чак толкова тайно, нейното местенце да бъде тук, в родния Видин, защото ние се нуждаем от нея и богатия ѝ опит и знания, които е натрупала през годините. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 23 януари 2025 слушаме 40 Fingers

Италианският китарен квартет гостува за втори път у нас миналата седмица, като отново препълни залите. Изпълнителите предизвикаха огромен интерес с атрактивните си изпълнения и уникална визия. Популярни мелодии от цял свят и от различини епохи оживяха по неповторим начин. Майсторските аранжименти и новият подход към музикалния материал синтезираха..

публикувано на 23.01.25 в 09:00
Наталия Делионова (вляво) със семейството си

Майка на три деца от Монтана се нуждае спешно от помощ за лечение

Жители на Монтана инициираха спешна дарителска кампания , за да подкрепят лечението на съгражданката си Наталия Делионова . Средствата са необходими за изследвания и последваща терапия в Турция.  Наталия Делионова, с която сме ви срещали и в нашите предавания, е детски учител, музикален педагог и майка на три деца - на 4, 6 и 16 години...

публикувано на 22.01.25 в 14:38

Ще спаси ли приватизацията болницата в Белоградчик?

Процедура по приватизация на 70% от дяловете на белоградчишката болница ще бъде открита след решение на Общинския съвет. Целта е лечебното заведение да бъде спасено от фалит.  Решението е взето по предложение на кмета на Белоградчик Боян Минков. Градоначалникът се аргументира с лошото финансово състояние на лечебното заведение и реалната..

публикувано на 22.01.25 в 14:00

Габровнишката камила Василка ще участва в маскарадните игри "Сурва" в Перник

За поредна година самодейците от Народно читалище "Асен Йосифов" в монтанското село Габровница се подготвят за традиционния обичай "Камила". Той съществува от 1926 година и е пренесен в селото от град Годеч, каза за Радио ВИДИН секретарят на културното средище Таня Тодорова : "По времето на войната всичко събирано от камиларския състав е..

публикувано на 22.01.25 в 13:00

Дълги дел възстановява традицията за Бабинден

В монтанското село Дълги дел възстановиха традицията да се отбелязва Бабинден. Днес 14 жени се събраха в планинското село, за да почетат празника и бабите-акушерки, които дават нов живот и помагат на жените при раждане.  Организатори на традиционния ритуал на Бабинден са две млади жени от Монтана : 38 -годишната художничка Десислава Кръстева и..

публикувано на 21.01.25 в 16:10

Психолог: Прегръдката е универсално лекарство

21 януари се отбелязва като Международен ден на прегръдката . Идеята за празника се заражда в САЩ през 1986 г., а за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането и е признат официално от американското Бюро за патентите и за търговските марки. Датата 21 януари е избрана от пастор..

публикувано на 21.01.25 в 15:20

На Бабинден с пожелания за повече новородени във видинската болница

Бабинден по стар стил отбелязаха в акушер-гинекологията на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" във Видин . Точно в Деня на родилната помощ е родено седмото за годината дете в отделението, обясни операционната акушерка Владислава Славова : "Днес, в началото на работния ден се роди седмото ни бебче за годината, което е живо..

публикувано на 21.01.25 в 14:57