Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С близо 50 души са се увеличили хората с увреждания в община Кула за година

Снимка: Наско Цанов


Общинската организация на Съюза на инвалидите в Кула проведе отчетно събрание. Хората с група инвалидност в общината са се увеличили от 484 души на 531 за една година, съобщи Иванка Костова, председател на организацията.


"Северозападният район на България е на първо място по уязвимост по отношение на демографските проблеми, глобализацията и бедност", каза Иванка Костова и добави:


"Демографската картина е срив за общината ни, вече сме под  3170 жители, като децата са 328, хората над работоспособна възраст са 1240 и в работоспособна възраст 1607 лица или пенсионерите и децата заедно са равни на жителите в работоспособна възраст, трагедия. Възрастните хора и хората с увреждания са значим ресурс, половината от жителите на общината ни."


През 2023 година организацията е достигнала 148 членове, за сравнение с предходната, когато са били 111 души. Иванка Костова запозна присъстващите на отчетното събрание с всички дейности и доклада за изминалата година. На събитието бе и д-р Владимир Владимиров, кмет на община Кула, който посочи:


„Има много неща, които да се свършат, да ви помогнат и улеснят в живота, и да се чувствате всички вие равнопоставени и с достъпност до обществени сгради, улици, тротоари. Пожелавам да бъдете здрави и да се радвате на децата си.“


Музикален поздрав към всички присъстващи направи Валерия Въкова от Читалище "Светлина 1932" в село Тополовец.


Гости на събитието бяха Ваньо Диков - председател на структурата на хората с увреждания във Видин, Албена Миланова - координатор за област Видин, Христела Александрова, експерт "Хуманитарни дейности" в Община Кула, Илияна Цанова, директор на Дом за стари хора "Св. Василий Велики", представители Съюза на глухите, Клуба на пенсионера, Клуба на спортистите, Съюза на диабетиците в Кула и Сдружение „Северозапазване.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик лазарки наричаха за здраве

Малките лазарки от Детска градина „Иглика" - Белоградчик , накичени с венчета от върбови клонки, изненадаха общинската администрация в града. С песни, танци и наричания за здраве и берекет донесоха истинско пролетно настроение в общината. Децата пожелаха на своите домакини здраве, изобилие, и весело посрещане на Великденските празници. От..

публикувано на 27.04.24 в 08:44

Временно се променя организацията на движение в посока Видин по път I-1 между Ружинци и Дунавци

Променя се организацията на движение в посока Видин по път I-1 Видин - Монтана в отсечката между Ружинци и Дунавци, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Между 10 ч. и 17 ч. днес  ще се ограничи движението за всички превозни средства по първокласния път в участъка от кръстовището с път III-114 Ружинци - Тополовец до кръстовището за Дунавци..

публикувано на 27.04.24 в 08:18

Раздават великденски пакети на възрастни хора от община Бойница

Възрастни хора с ниски доходи ще бъдат подпомогнати за Великден в община Бойница. Празнични пакети ще получат около 30 души от 4 населени места, каза общественикът и организатор на великденската кампания Радослав Треилов.  "Съдържанието, което сме предвидили, е по един козунак, боя за яйца и по 40 лева. В понеделник, 29 април, ще стартираме от..

публикувано на 27.04.24 в 08:00

Православната църква отбелязва Лазарова събота

В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на Лазарова събота с особена тържественост припомнят как преди..

публикувано на 27.04.24 в 07:50

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53