Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Стойчева: Когато в столицата постановките са в бараки, във Видин решават да има театър

4
Снимка: Радио Видин

В "Памет нашенска" се връщаме 145 години назад към началото на театралното дело във Видин и наследството, което ни оставя сценичното изкуство.  

Само година след Освобождението е създадено Благотворително театрално дружество "Вида". Негово е и решението за построяването на театъра във Видин, който се оказва и първата сграда в страната, строена специално за театър, каза главният експерт в отдела на Държавна агенция "Архиви" във Видин Габриела Стойчева. Първото сведение за началото на театралното дело във Видин е публикувано във вестник "Славянин" през 1879-а година.

"В него  се казва, че през месец декември 1879 година във Видин е основано театрално дружество. Благотворителното театрално дружество "Вида" е основано в една от стаите на старото читалище в квартал "Калето", което се намира в двора на църквата, а началото на дейността си поставя в старото помещение на гимназията в същия квартал по време на един благотворителен бал. Средствата, събрани от представлението още на следващия ден се раздават на бедните. Първото представление на дружеството е в рисувалния салон на гимназията на една импровизирана театрална сцена, изградена от дървени скелета с наредени върху тях дъски с платна отстрани, които изпълняват ролята на кулиси и бял чаршаф за завеса. По-късно представленията продължават в "Народното кафене" в Боляровата махала, където е изградена постоянна сцена със суфльорница."

Година след създаването си, театралното дружество във Видин наброявало 60 души. 

"Когато всички са загрижени за материалното си обезпечение и в страната няма нито помен от театрална нужда, когато дори и в столицата продължават да се играят театрални пиеси в разни бараки, идеята на видинската интелигенция да бъде построен специален храм на музата във Видин, е не само изненадваща, но и много рискована. При това не трябва да се забравя, че не може да се очаква никаква подкрепа от държавата."

Събирани са средства от дарения и благотворителни представления.

"За това начинание средствата се събират повече от 10 години. За построяването на сградата не са достатъчни набраните средства. Затова Общината отпуска сума в размер на 8 хиляди лева, но те отново не достигат и когато през 1889 е договорен и заем с Българска земеделска банка, парите за строежа са осигурени и началото се поставя през 1890-та година."
Протокол от заседание на Видинския градски общински съвет от 1890 г., с което се взема решение на театралното дружество да бъде отстъпено мястото, на което е построен театърът
Сградата е построена за няколко месеца, а Театралният комитет решава откриването да е в самото начало на 1891-ва година.   

"Тук обаче става скандал, който коства службата на най-ревностния деятел на строежа на театъра Димитър Балев. Известен брой от силните на деня - кмета, народни представители и други политически симпатизанти, настояват откриването на театъра да стане със специални покани за известен брой посочени граждани. Недоволен от това предложение, Балев се обява против него и предлага откриването да стане по тържествен начин с участието на цялото гражданство, с което да се даде истински народен характер на делото. В последствие Димитър Балев е уволнен от служба, но по ирония на съдбата същият Балев се явява и спасител на театъра. Големите задължения към частни лица, останали след изграждането на театъра не могат да бъдат платени и театърът е обявен за продан за сумата от 10 000 лева. Тогава в качеството си на кмет Димитър Балев откупува театъра за сметка на Общината и го спасява веднъж за винаги за театралните нужди на гражданите."

Това е първата сграда в България, построена специално за театрални нужди. 

"Проектирана е от немски архитект. Името му не е известно. Първоначалният вътрешен изглед на залата наподобявал Миланската скала по своето разположение с ложите и галерията. Местата в ложите били разположени амфитеатрално. Първоначалният вътрешен изглед на залата наподобявал Миланската скала по своето разположение с ложите и галерията. Покривът на театъра бил стъклен, осветлението с газови лампи, а отоплението с две големи печки."

Когато в града още нямало електричество, представления се играели на дневна светлина. 

"През 1919-а година във Видин се установява професионална актьорска трупа от 19 драматични актьори, начело с режисьора Панталей Хранов, към който се присъединяват девет души местни актьори - любители. През 1953-та година театър е одържавен и до 1968-а година носи името Народен театър Видин. В последствие става само Драматичен театър - Видин, а през 1972-ра година е наречен на името на Владимир Трандафилов. 

През годините наследство оставят актьорите, които са играли на сцената на първата театрална сграда в страната, каза директорът на Общински драматичен театър "Владимир Трандафилов" Кирил Кирилов.

"Това, което остава Видинският драматичен театър, са духовността, културата и безброй творци на българския театър и кино, които са минали от тук. От тук са минали едни от най, най-големите имена в българския театър. От тук са тръгнали. Някои са играли известно време, на други е преминал почти целият творчески път на тази сцена. Мога да цитирам няколко от големите имена, които са били. Започваме от Иван Димов, Константин Кисимов, Спас Джонев, Роза Попова, Надя Гълъбова, Жана Жендова, Христо Куновски, Димитър Манчев, Венцислав Кисьов, Иван Балсамаджиев, Иван Григоров, Мара Чапанова, Атанас Въжаров, Димитър Грънчаров, Панайот Янев, Христо Курдов, да не изпускаме имена, защото аз не мога да ги запомня всичките.  


Спомням си дори като студент мои преподаватели даваха за пример една постановка на Леон Даниел, направена на тази сцена "Ромео и Жулиета". Венцислав Кисьов играе Ромео. Жена му Калина Попова играе Жулиета. Тук на тази сцена пламва истинска любов. Влюбват се, женят се....Такива имена са минали оттук, големи, които след това са дали още много на българската култура в други градове, в други населени места. За нас това е огромна гордост. Опитваме се да продължим тяхното дело, доколкото можем." 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10