Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова дейност започва в отделението по кардиология във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Нова дейност, свързана с лечението на периферната съдова болест, ще се извършва в отделението по кардиология на видинската болница. Това съобщи началникът на отделението д-р Стоян Филипов и поясни, че от всички сърдечно-съдови заболявания периферната съдова болест е на трето място по смъртност след исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата болест. 

"Около 5,6% в света боледуват от периферно-съдова болест и тази периферно-съдова болест за съжаление при нас е в малко по-голям процент - някъде около 11 до 20% са пациентите в България, които са с периферно-съдова болест. Това означава, че всички съдове, които са извън мозъка и сърцето, са потърпевши от стеснение, спазъм или да го наречем запушване на съответния съд."

Снимка: Радио Видин

Инвазивният кардиолог д-р Жерар Шабани обясни какво представлява хроничната артериална недостатъчност и каква е процедурата за лечението ѝ. 

"Това е недостатъчен кръвен ток към краката и стъпалата вследствие на стеснени или запушени артерии. Това може да доведе до болка, изтръпване, парене на долните крайници, слабост в краката. Най-често това се проявява при физическа активност. Лечението обикновено включва промени в начина на живот на самия пациент, както и медикаменти, които спомагат за подобряване на функционалния клас и в някои случаи хирургично или интервенционално лечение, както ние смятаме да направим. Какво означава перкутанната транслуминална процедура? Това означава минимално инвазивно чрез достъп през някоя от артериите на долните крайниците, чрез т. нар. катетър се стига до таргетния съд и се прави балонна дилатация, или разширяване с балон." 

Снимка: Радио Видин

С дейността по периферно-съдовите интервенции започват и имплантации на постоянни катетри. Успешно се извършва имплантиране на кардиостимулатори, което е голямо облекчение за пациентите, тъй като не трябва да пътуват до София или Плевен, обясни д-р Тони Златанов, който има професионална квалификация по кардиостимулация. Всички дейности са реимбурсирани от Здравната каса. 

Отделението по кардиология е възлово в структурата на болницата, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. По думите ѝ отделението е с традиции, с развитие в дейността, в него е спасен животът на десетки хиляди пациенти. 

"През 2023 година през отделението са преминали 2429 пациенти, като от тях с осъществени инвазивни процедури, тоест това са много тежко болни пациенти, са 1040 души. Към 29 март тази година преминали през отделението са 635 пациенти, от които с инвазивни процедури - 244 пациенти."

Д-р Жерар Шабани, д-р Ивета Найденова, д-р Стоян Филипов и д-р Тони Златанов. Снимка: Радио Видин

В отделението работят шестима лекари със специалност "Кардиология" и лекар по вътрешни болести. Млад лекар започва специализация по кардиология. Като се има предвид големият обем работа и спешността, която изисква кардиологията, са необходими още хора, добави д-р Найденова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Вера Александрова (втората от ляво на дясно) е водач на листата за Видин

Вера Александрова води листата на "Възраждане" за парламентарните избори във Видин

От партия "Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от област Видин в следващия парламент. Водач е депутатът от 49-ото Народно събрание и областен координатор на партията за Видин Вера Александрова. "За мен е приоритет да изберем хора, на които може да се има доверие, хора, които притежават чест и достойнство. Хора, които..

публикувано на 27.04.24 в 17:30

Румен Гечев ще е водач на листата на "БСП за България" за народни представители във Видин

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-то Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот. Кандидатите са обявени на официалния сайт на политическата формация. За водач на евролистата е избран Кристиан Вигенин. Следван..

публикувано на 27.04.24 в 15:14

Благотворителен базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана

За поредна година в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета, великденски яйца и зайци, букети с цвета и още най-различни символи за празника. В изработка се включи и Людмил Колов,..

публикувано на 27.04.24 в 13:44

Конкурс за най-чаровна лазарка обявиха в Софрониево

Онлайн фотоконкурс "Най - чаровна лазарка в Софрониево" обявиха от читалище "Пробуда - 1927" в селото. Конкурсът е в 3 възрастови групи, обясни секретарят на читалището Офелия Крумова. "Желаещите да участват трябва да изпратят снимки чрез месинджър на фейсбука на читалището до 28 април включително, това е Цветница. Към снимките се..

публикувано на 27.04.24 в 10:03

На трудова борса обявиха 45 нови работни места във Враца

45 свободни работни места бяха обявени като свободни по време на трудова борса, която се проведе във Враца . Заместник-кметът на общината Александър Владимиров даде официално началото на събитието. Форумът беше организиран от Младежки център – Враца, Агенция по заетостта, Дирекция „Бюро по труда" – Враца и Сдружение „Нов път" Хайредин. Инициативата е..

публикувано на 27.04.24 в 09:47

В Белоградчик лазарки наричаха за здраве

Малките лазарки от Детска градина „Иглика" - Белоградчик , накичени с венчета от върбови клонки, изненадаха общинската администрация в града. С песни, танци и наричания за здраве и берекет донесоха истинско пролетно настроение в общината. Децата пожелаха на своите домакини здраве, изобилие, и весело посрещане на Великденските празници. От..

публикувано на 27.04.24 в 08:44

Временно се променя организацията на движение в посока Видин по път I-1 между Ружинци и Дунавци

Променя се организацията на движение в посока Видин по път I-1 Видин - Монтана в отсечката между Ружинци и Дунавци, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Между 10 ч. и 17 ч. днес  ще се ограничи движението за всички превозни средства по първокласния път в участъка от кръстовището с път III-114 Ружинци - Тополовец до кръстовището за Дунавци..

публикувано на 27.04.24 в 08:18