Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 април 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Националният Маратон на четенето се провежда за 19-и пореден път във Видин. Днес в инициативата се включиха деца от Детска градина "Русалка". Утре маратонът продължава в детските градини "Славейче" и "Радост". 


От днес започва поетапно спиране на отоплението, съобщава Топлофикация ВрацаДружеството ще се съобрази и с дългосрочната прогноза на времето за следващите 10 дни. При желание от страна на клиентите, отоплението в отделни сгради може да остане включено до посочена от тях дата.


В Белоградчик работещи в администрацията и в местните институции почистиха града и екопътеките. Доброволци от Българския планинарски съюз започнаха и подновяване на маркировката на екопътеките.


Община Кула успешно изпълнява Програмата за опазване на околната среда за периода 2021 – 2027 г. Програмата е приета с решение на Общинския съвет в Кула. Качеството на атмосферния въздух и нивата на емисиите през 2023 година са били под пределно допустимите норми за опазване на човешкото здраве, съобщиха от общинската администрация. 


Повече от 40 дръвчета бяха засадени в квартал "Дъбника" в град Враца. В инициативата се включиха от екипа на Младежкия център в града и младежи. Дръвчетата са от видовете липа, бреза и чинар. Днес следобед младежи се включиха и в облагородяване на мястото, където ще се създаде първата във Враца площадка за плажен волейбол.

Петметров тирбагреник ще се извиси на петнайсетметров пилон на един от входовете на Монтана. Инициативата е на общински съветници, които събраха лични средства и ги дариха на Общината, за да осъществи идеята им. 

Започват прегледите в здравните кабинети в община Видин. Те започнаха от село Градец и по график ще продължат и в останалите населени места, съобщават от общинската администрация. 


Ново затворническо общежитие откриват в четвъртък във Враца. Обектът е изграден с пари, отпуснати по проект на Норвежкия механизъм 2014-2021 г. То се намира край мястото за изтърпяване на наказания, близо до врачанския квартал "Бистрец". 


Висока разкриваемост на престъпленията отчете полицията в Кула. През изтеклата 2023 година на територията на община Кула са регистрирани общо 74 престъпления, от тях са разкрити 65, което оформя 88% разкриваемост. 


Днес - 3 април, и на 4 април /четвъртък/ се променя организацията на движението в посока Видин от път I-1 в отсечката между Ружинци и Дунавци. В двата дни между 9 ч. и 17 ч. ще се ограничи движението за всички превозни средства по път I-1 в участъка от кръстовището с третокласния път III-114 Ружинци - Тополовец до кръстовището за Дунавци.


Продължава ремонтът на пътното платно в отсечка от пътя Видин - Кула - Връшка чука. Днес се прави фрезоване и се полага асфалт в участъците на изхода на село Бела Рада в посока град Кула и участъка преди село Войница.

Напредва строителството на новия мост в село Горна Кремена на третокласния път III-103 Мездра - Роман в област Враца. До момента е премахнато старото съоръжение, изпълнени са фундаментите на новия мост и други дейности по новия мост.


До края на месец април Инициативни комитети от граждани, регистрирани в кметствата или кметските наместничества на населените места и сформирани за изпълнението на съответния проект, както и Сдружения на собствениците, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост, могат да кандидатстват с проектни предложения за финансиране по Програма „Малки местни инициативи - Мездра 2024“. Проектните предложения се приемат до 17:00 часа на 30 април 2024 г. в Център за административно обслужване при Община Мездра (гр. Мездра, ул. „Христо Ботев“ №27, партерен етаж). Условията, реда, критериите и правила за кандидатстване по Програма „Малки местни инициативи - Мездра“ са публикувани в раздел „Обяви“ на официалния сайт на Община Мездра, https://www.mezdra.bg/?p=69622, откъдето могат да бъдат изтеглени също Формуляр за кандидатстване по Програмата, Декларация за условията, при които финансовите средства се възстановяват и Декларация за устойчивост и последваща експлоатация на проекта.


Връзката между местния бизнес и училищата, за по-добрата реализация на дуалното обучение, обсъдиха на среща в Монтана. До края на 2029 година са осигурени 11 000 000 лв. за успешното реализиране на този вид обучение в страната.


Изложба "Акварели" и премиера на книгите "Пътеписи, спомени, снимки и акварели от 60 страни" и "Религията осъзнатост" на художника и писател Георги Терзиев бе открита днес в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. Тя ще остане в галерията до 19 април. 


Готова е селекцията на камерните постановки, които ще бъдат представени в рамките на XXXIV-то издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца, съобщават от Драматично-кукления театър (ДКТ) в града. Театралният форум тази година ще се проведе от 10 до 16 юни. 


В Антимово се подготвят за 14-ото издание на кулинарно-фолклорния фестивал "Гергьовден". Проявата ще бъде три дни, каза секретарят на читалище "Развитие" във видинското село Цеца Христова. На 6 май ще има празнична литургия, ще бъде даден и курбан в двора на черквата под липите.


Нова постановка, с гост - актьор, поставят в Драматичен театър "Драгомир Асенов" в Монтана. Премиерата на "Карнавална история" от румънския класик Йон Лука Караджале се очаква да бъде в края на май, поясни директорът на театъра Стефан Милков.



По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36

"Опера на върховете" в Белоградчик продължава с "Mamma mia!"

Продължава фестивалът "Опера на върховете" в подножието на Белоградчишките скали . В продължение на три дни - 16-и, 17-и и 18 август любители на операта от цялата страна и от чужбина ще могат да се насладят на мюзикъла "Mamma mia!". Спектакълът е едно от заглавията, които през последните години силно привлича публиката, коментира директорът на..

публикувано на 16.08.24 в 13:00

Пиян младеж отказа да спре на стоп палка и катастрофира в Монтана

Неправоспособен водач , неизпълнил сигнал със стоп палка за спиране на полицейски служители и катастрофирал, е заловен в град Монтана , съобщават от полицията. Извършителят е 17-годишен младеж от квартал Кошарник" в града. Той отказал да спре на подадения от пътните полицаи сигнал на бул. "Трети март" през нощта на 15 август и при опита си да избяга от..

публикувано на 16.08.24 в 11:52

Над 37 000 кутии с цигари са конфискувани на Дунав мост 2

Общо 750 000 къса (37 500 кутии) цигари , без български акцизни бандероли, задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин , съобщават от Агенция "Митници". Недекларираната стока е открита в  товарен автомобил с литовска регистрация, който по документи превозва групажна стока от Гърция за Литва. Образувано е досъдебно..

публикувано на 16.08.24 в 11:36

Празник събира стотици гости на Копиловския Балкан

Празник на Копиловския Балкан събира под връх Копрен гости от цялата страна повече от половин век. За първи път тържествата се провеждат в два дни. За 57-ми път в село Копиловци, община Георги Дамяново, се събират на празник на Балкана. За първи път той се прави в далечната 1967 година само от жители на селото. За първа година тържествата започват..

публикувано на 16.08.24 в 11:18

Врачани ще обсъждат цената на столовото хранене

Община Враца предлага повишение на цената на обяда за деца и ученици , който се предлага от Общинското предприятие „Социални дейности“. Предложението ще бъде подложено на обществено обсъждане днес, 16 август. Към настоящия момент купонът за храна струва 3.80 лева. Местната управа иска да актуализира услугата, като предложи два нови варианта,..

публикувано на 16.08.24 в 09:53