Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 април 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Държавата вече притежава 85 на сто от капитала на врачанската МБАЛ "Христо Ботев". Това стана факт след извънредно събрание на акционерите, на което беше отчетено, че здравното министерство е отпуснало почти 830 000 лева.

Мисля, че ще се справим с избори "две в едно", каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова на среща при президента Румен Радев. Разлика от една седмица за провеждането на изборите ще доведе до сериозни затруднения в работата на ЦИК, посочи тя. Ако изборите са на една и съща дата, това от една страна ще спести една част от разходите, но не всички, тъй като имаме два вида избори - за Европейски парламент, и избори за Народно събрание, коментира Камелия Нейкова. 

В петък кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев ще представи на президента състав на временно правителство. Срещата на "Дондуков" 2 е насрочена за 9:30 часа, когато ще стане ясен и резултатът от преговорите за кабинет през последните шест дни. При представянето на проекта на състав на кабинет ще присъстват и представители на шестте парламентарни партии. Веднага след като Главчев съобщи кои са министрите, започват консултациите на президента с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. В срещата ще участва и кандидатът за служебен премиер. След консултациите държавният глава трябва да реши кога ще насрочи изборите за 50-то Народно събрание. Това зависи от издаването на указ за назначаването на служебен кабинет.

С 13 гласа "за" и 6 "въздържал се" Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение да има добавка от 75 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност. Предложението е внесено като промяна на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване от народните представители от ГРБ-СДС и ДПС. По данни на Националния осигурителен институт, обявени на заседанието, пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 40 млн. лева. Комисията отхвърли предложение на депутати от "Възраждане" добавката към пенсиите да е 100 лева и да е за всички пенсионери. 

Депутатите одобриха промени в Закона за здравето. С тях се предлага лечение на редки заболявания, започнало преди навършване на 18-годишна възраст на пациента, да продължи да се заплаща със средства от държавния бюджет и след навършване на пълнолетие до приключване на лечението.


Бордът на стратегическия съвет по програма Interreg България-Сърбия 2021 – 2027 одобри списък с девет проектни идеи и три резервни за изпълнение в трансграничния регион, съобщават от общинската управа в Монтана. Четвъртото заседание на съвета се проведе днес в града под ръководството на двама съпредседатели – Златко Живков – кмет на общината и Драгана Стоянович – Агенция за регионално развитие „Юг“.


Шивашка фирма от София прави предварителни проучвания за възможностите за откриване на производство в село Дреновец, община Ружинци. От фирмата са се свързали с кмета на общината Александър Александров за съдействие при установяване има ли хора с необходимата квалификация, като може дори и пенсионери.


В навечерието на Световния ден на здравето, който се чества на 7 април, медицинските специалисти от детските ясли, градини и кухни, както и фелдшерите в училищата във Враца, ще получат по 600 лева към заплатите си. Добрата новина съобщи на личната си страница във Фейсбук кметът Калин Каменов.


Благотворителна изложба на художничката Виктория Димитрова подредиха в Младежкия център във Враца. Средствата от продажбата на картините ще са в помощ за лечението на малкия Тихомир от село Михайлово, който е диагностициран с детска церебрална парализа и вътрешна хидроцефалия.


Националната агенция за приходите (НАП) напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация до 30 април. Приходната агенция разполага с данни за недвижимото имуществото на наши сънародници зад граница, както и за доходи от отдаването им под наем. Тази информация се получава ежегодно в НАП по линия на автоматичния обмен с държавите членки на ЕС, след което се анализира и съпоставя с подадените от сънародниците ни декларации и обявените в тях данни. 


Разсад на зеленчуци е най-търсен в момента на общинския пазар в Монтана. На няколко места търговци са изложили, произведените от тях пикирани домати, краставици, тиквички.


Представители на община Георги Дамяново и Държавно горско стопанство в Говежда започнаха почистване на трите екопътеки в Копиловския Балкан. "На тях се намират три невероятни красиви водопада, а туристическият сезон вече започна".

От 8 април започва пролетното почистване на град Видин. Има изготвен график от работниците на Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ към общината. 

Фондация "Корпус за образование и развитие – КОРПлюС" организира конкурс за ученическа рисунка на тема "Да спасим пчелите" по повод Световния ден на пчелите, който се отбелязва на 20 май. Съревнованието се инициира за първи път, а чрез него организаторите целят да провокират учениците да се замислят за важността на пчелите за екосистемата.


Жители на Градец и околните населени места ще спазят традицията да отбележат втория ден на Великден край Алботинския скален манастир "Възкресение Христово". Тази година съборът се организира от кметството и читалището в селото.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Министерският съвет предостави дерогация за доставки за АЕЦ "Козлодуй"

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде предоставена дерогация от санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия, за да може А ЕЦ "Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на..

публикувано на 18.09.24 в 15:59

Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт

Община Монтана ще кандидатства за два кредита от фонд ФЛАГ, финансиране по проект „Мобилност и зелен транспорт за общините Враца и Монтана“, съобщават от местната управа. Днес бе проведено обществено обсъждане за параметрите на дълга. Заместник-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта, който се изпълнява по Националния план за..

публикувано на 18.09.24 в 15:40

Главчев разпореди превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на Дунав

Правителството е изпратило писма до областните управители, които отговарят за населените места по поречието на Дунав, за да предприемат превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на реката. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона, който..

публикувано на 18.09.24 в 15:27
Индустриален парк Видин

23,7 милиона лева ще бъдат отпуснати за двата индустриални парка във Видин

23 747 468,06 лева безвъзмездно европейско финансиране ще получат двата индустриални парка в гр. Видин , съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Безвъзмездната финансова помощ за държавния Индустриален парк  Видин е 1 293 497.78 лева, а за частния Индустриален парк "Видин-юг" е 22 453 970.28 лева. Това сочат данните от Информационната..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

Дружинките във Видинско разселват 2000 фазани

Ловно-рибарското сдружение във Видин ще разсели 2000 фазани.  "Ловно-рибарско сдружение по стара традиция и по изисквания на Закона за лова всяка година разселва дивеч. Тъй като е забранено да се разселва дивата свиня, заради Африканската чума, основно се разселва дребен дивеч. Миналата година Ново село разселиха 26 заека и сдружението общо..

публикувано на 18.09.24 в 13:50

Кардиолог ще извърши безплатни прегледи в Мездра

На 28 и 29 септември 2024 г. (събота и неделя) от 8:30 16:00 часа д-р Боян Кунев ще извърши безплатни кардиологични прегледи с ехографски апарат в поликлиниката в гр. Мездра (кабинета вляво от входа на Филиала за спешна медицинска помощ, до скенера), съобщават от Общината. Профилактичните прегледи ще се извършват след предварително записване на..

публикувано на 18.09.24 в 13:23

Изложба припомня емблематичните производства на Видин

Регионалният исторически музей във Видин ще представи изложбата „Промишлеността на видински окръг в периода на социализма“. Идеята е чрез фотографии и предмети от продукцията на заводите в региона да се припомни на едни и да се дадат нови знания на други за близкото минало, каза историкът от институцията  Петя Иванова , по чиято идея се прави..

публикувано на 18.09.24 в 12:30