Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на ромите

Снимка: ЦМЕДТ “Амалипe”

Днес 8 април е Международният ден на ромите. В тази връзка десетки училища, образователни медиатори и доброволци в мрежата на Център Амалипе в цялата страна ще отбележат 8 април. Тази година той се отбелязва под мотото "Единни, но различни". А защо точно на 8 април отбелязваме като Международен ден на ромите и защо е важно да го отбелязваме? 

На 8 април се отбелязва провеждането на първия Международен ромски конгрес, започнал именно на тази дата през 1971 г. в Лондон. Той приема няколко ключови за съвременната ромска идентичност символи:

Ромското знаме: 

Днес то е добре известно - синята и зелената ленти (символизиращи синьото небе и зелената трева) и червеното индийско колело ,,чакра“ (символизираща индийския произход на ромите и дългия път до Европа). Именно участниците в Първия международен ромски конгрес решават, че това ще бъде ромското знаме ( преди това са използвани и други варианти).

Химнът на ромите: 

Песента ,,Джелем, джелем“ (,,Бродих, бродих“). Песента е добре известна на ромите на Балканите ( популярна е и в България) много преди конгресът в Лондон. Един от неговите организатори, сръбският ром Жарко Йованович, авторизира/ променя текста, за да включи в него спомена за ,,Черните ескадрони“ и времената на Холокоста, както и отварянето на пътищата пред съвременното ромско движение. Именно този текст е приет като ромски химн.

Апелът към всички правителства, държави и организации да използват името ,,роми“ вместо ,,цигани“, ,,gypsies” и т.н.: 

Всъщност името ,,роми“ буквално е ,,избрано“, тъй като и тогава, и днес в Европа живеят множество ромски групи, някои от които използват други самонаименования (синти, кало, беаши/рудари и ред други). Това е важна особеност на съвременната ромска идентичност - тя не отрича, а включва множеството идентичности на различните ромски групи.  Затова Европейската комисия, Съветът на Европа и множество други международни организации използват името "роми" като събирателно (umbrella term).

Призивът “Opre Roma”:

Той се превръща в универсален апел на ромското движение, чийто превод не би следвало да е буквален, а по-скоро да е “Събудете се, роми“.

Колко е важен празникът за всички обясни  Валери Ангелов - експерт развитие на местната общност в Център "Амалипе":

"Този ден не е насочен само към ромите, а като цяло трябва да бъде отбелязан в цяла България. Център "Амалипе" отбелязва деня в много общини в страната. Включват се образователни медиатори, учители, деца, родители и всички които желаят. Ще бъдат пуснати цветя в реки в памет на 500 000 загинали роми по време на Холокоста. Ще има и редица други прояви.Трябва по - често да се обръща внимание на ромите защото живеем заедно.", обясни Валери Ангелов.

От Северозападна България в отбелязването на Международния ден на ромите се включват основното  училище в село Раковица, област Видин, както и тези от селата Крушовица и Добролево в област Враца. 

В училище "Христо Ботев" във видинското село Раковица събитията по този повод ще са утре, разказа образователният медиатор Ивета Иванова:

"Събития ще има от 8 до 12 април. Ние ще отбележим деня с пускане на цветя в нашата река. Ще изготвим табло с информация за Холокоста. Ще гледаме българския документален филм "Ром Кихот", който е от 2013 година."

В село Крушовица в община Мизия денят на ромите ще бъде отбелязан съвместно с училището в село Селановци. Празникът започва утре в 11 часа, обясниха от ОУ "Никола Вапцаров" в оряховското село Селановци:

"Всяка година училището отбелязва по различен начин Международният ден на ромите. За първа година гости ще ни бъдат децата от село Крушовица. Те ще се включат в програмата ни, която започва в 11 часа."

Опитите на ромите в отделните държави, както и на европейско/международно ниво, да се самоорганизират започват много преди 1971 г. България е една от първите държави, в която ромите създават организация - още на 19 декември 1905 г. като реакция срещу отнемането на избирателните им права през 1901г. След Втората световна война, тези усилия стават по-интензивни и добиват пан-европейски характер. 

Ромското движение не започва на 8 април 1971 г., но това е ключова дата и именно затова 8 април е Международен ден на ромите. Тъй като спомена за Ромския Холокост и усилията за неговото признаване е един от важните фактори, довел до конгреса в Лондон, на 8 април почитаме и паметта на избитите половин милион роми по време на Втората световна война. Всъщност, 2 август е официално признат от Европейския парламент като Ден за възпоменание на ромския холокост, но е прието почит да се отдава и на 8 април.

По публикацията работи: Екип на Радио ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15