Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 април 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин ще бъде организиран временен пункт за предаване на пластмасови капачки. Инициативата е част от пролетната кампания на "Капачки за бъдеще". Първоначално обявената дата е 13 април, но впоследствие е променена на 20 април, събота. От организаторите на кампанията във Видин апелират всеки, който има възможност, да се включи с доброволен труд в пункта за събиране на капачки. 


Споразумения със 191 общини за финансиране на общински проекти са подписани до сега от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Те са за общата сума от един милиард и  942 милиона лева, съобщиха от пресслужбата на министерството. Така например с кмета на община Видин Цветан Ценков са подписани 14 договора за близо 40 млн. лева. Така се осигуряват средства за цялостен ремонт на два от най-натоварените входове на Видин - откъм бившия завод „Видахим" и с. Новоселци; за асфалтиране на пътя до с. Въртоп; за реконструкция на Крайдунавския парк и за довършване на последния етап на проекта за централната пешеходна зона в града. В друга община от област Видин - Чупрене  през тази година ще бъдат инвестирани 700 000 лв. преасфалтиране на улици, които сега са в незадоволително състояние. Те са в селата Долни Лом, Горни Лом, Репляна и Средогрив.

В Областен информационен център (ОИЦ) - Видин се проведе среща с представители на общинската администрация във Видин за интегрираните териториални инвестиции. Целта на инициативата беше да бъдат привлечени към активност максимално широк кръг от заинтересовани страни от местната общност. Утре екипът на Областен информационен център-Видин ще представи подробно обобщение и анализ на проявения интерес и обсъдените идеи за интегрирани териториални инвестиции на срещите в единадесетте общини от област Видин. 


Двадесет случая на заболели от варицела отчетоха за седмица от Регионалната здравна инспекция във Враца. Повишението е изненадващо на фона на увеличените температури. Обикновено бум на болни от този вид шарка, която се среща при децата, има през зимата. Здравните инспектори са проверили 54 обекти с обществено предназначение и 12 продукти и стоки, имащи пряко отношение към човешкото здраве.


Транспортните дружества ще могат да се възползват от обявена от АПИ процедура за подпомагането им. Помощта се определя на базата на пропорционално разпределение, съобразено с общия лимит от 50 милиона лева за сектора, като за база се използват платените през 2023 година тол такси, чийто размер е индикатор за обема на извършените превози и оттук ще служи за основа за определяне на размера на държавната помощ. Максималният размер на получените безвъзмездни средства за преодоляване на икономическите последствия по „Кризисната рамка“ на всяко индивидуално заявление за кандидатстване, е до 4 000 000 лева на предприятие. 


Структурите на „Възраждане“ в Монтанско номинираха бизнесмен и инженер от областта за евроизборите. В петък националното ръководство на партията ще вземе решение за листата. Борил Каменов и Сергей Георгиев са номинациите на общинските структури в област Монтана на „Възраждане“ за кандидати за изборите за Европейски парламент. 


Днес започва дезинсекция срещу комари и дезакаризация срещу кърлежи на общинските територии и тревните площи в град Берковица, информираха от Общината. Началото на интервенциите е след 21:30 часа. От Общината призовават гражданите да съблюдават мерките за защита при обработването на площи с препарати за борба срещу комари и кърлежи. Особено внимателни трябва да бъдат хората с алергични реакции при досег с инсектициди. Препоръчва се да няма разходки в тревните площи и да не се допускат домашните любимци там.


Водата няма да бъде годна за пиене на 13-и и 14-и април (събота и неделя), съобщават от „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр. Видин. Дружеството ще извърши пролетна дезинфекция на питейната течност. Водата няма да е годна за пиене от 09:00 часа в събота до 17:00 часа в неделя във Видин и селата: Новоселци, Слана бара, Акациево, Рупци, Кошава, Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец, Динковица, Плакудер, Майор Узуново, Гъмзово, Калина, Тияновци, Винарово и Неговановци. 


Общо 20 висши учебни заведения от страната участваха в двудневната „Панорама на висшето образование - Видин 2024“. Събитието се организира за втора поредна година съвместно от Община Видин и Центъра за подкрепа за личностно развитие с предмет на дейност кариерно ориентиране и консултиране. Панорамата се проведе в Културен център „Жул Паскин“ и бе открита от директора на Центъра Силвия Ставрева. Тя поздрави присъстващите и изрази надежда, че панорамата ще се превърне в традиция и с всяка изминала година все повече висши учебни заведения ще се включват, за да представят пред видинските ученици специалностите, които предлагат.

Документалният филм за писателя Владимир Зарев "Ваятелят на светове" представят премиерно във Видин. Режисьор на лентата е Владимир Борисов.


Международният ден на ромите беше отбелязан в Лом с ден на отворените врати и дискусия на тема „Културно многообразие“. Кметът Цветан Петров поздрави ромската общност и пожела на всички роми здраве и благополучие. Поздравителни адреси към фондацията и ромската общност поднесоха и представители на държавни и общински учреждения, социални заведения, образователни и културни институции.


Общо 35 ученици от община Монтана участваха в конкурса за рисунка и есе „Живеем заедно и хармонично“. Той се организира в рамките на арт-кампания по проект „Културни пътеки на приятелството“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Всички участници в конкурса получиха грамоти и малък подарък.


Близо 80 деца и младежи от Монтана участваха в ежегодния конкурс „С очите си видях бедата" в Монтана. Инициативата е на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" при Министерство на вътрешните работи с партньорство на Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата. Кметът Златко Живков и началник група "Държавен противопожарен контрол" Светлин Василев  наградиха победителите в трите възрастови групи. За наградените участието продължава на областно ниво и при успешно класиране на национално.


Ромско хоро и български народни танци се играха в центъра на Монтана. Проявите бяха част отАрт-фестивалът "Монтана рисува, пее и танцува", който се проведе в Международния ден на ромите 8 април. Участниците от представителен танцов ансамбъл „Младост" научиха исландски танци. Ромски танцов състав "Огоста" към Народно читалище "Звезда 2007" вдигна настроението с традиционно хоро.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Опера на върховете" в Белоградчик продължава с "Mamma mia!"

Продължава фестивалът "Опера на върховете" в подножието на Белоградчишките скали . В продължение на три дни - 16-и, 17-и и 18 август любители на операта от цялата страна и от чужбина ще могат да се насладят на мюзикъла "Mamma mia!". Спектакълът е едно от заглавията, които през последните години силно привлича публиката, коментира директорът на..

публикувано на 16.08.24 в 13:00

Пиян младеж отказа да спре на стоп палка и катастрофира в Монтана

Неправоспособен водач , неизпълнил сигнал със стоп палка за спиране на полицейски служители и катастрофирал, е заловен в град Монтана , съобщават от полицията. Извършителят е 17-годишен младеж от квартал Кошарник" в града. Той отказал да спре на подадения от пътните полицаи сигнал на бул. "Трети март" през нощта на 15 август и при опита си да избяга от..

публикувано на 16.08.24 в 11:52

Над 37 000 кутии с цигари са конфискувани на Дунав мост 2

Общо 750 000 къса (37 500 кутии) цигари , облепени с български акцизни бандероли, задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин , съобщават от Агенция "Митници". Недекларираната стока е открита в  товарен автомобил с литовска регистрация, който по документи превозва групажна стока от Гърция за Литва. Образувано е..

публикувано на 16.08.24 в 11:36

Празник събира стотици гости на Копиловския Балкан

Празник на Копиловския Балкан събира под връх Копрен гости от цялата страна повече от половин век. За първи път тържествата се провеждат в два дни. За 57-ми път в село Копиловци, община Георги Дамяново, се събират на празник на Балкана. За първи път той се прави в далечната 1967 година само от жители на селото. За първа година тържествата започват..

публикувано на 16.08.24 в 11:18

Врачани ще обсъждат цената на столовото хранене

Община Враца предлага повишение на цената на обяда за деца и ученици , който се предлага от Общинското предприятие „Социални дейности“. Предложението ще бъде подложено на обществено обсъждане днес, 16 август. Към настоящия момент купонът за храна струва 3.80 лева. Местната управа иска да актуализира услугата, като предложи два нови варианта,..

публикувано на 16.08.24 в 09:53

Републиканско състезание по спортен риболов за незрящи се проведе в Монтана

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи . 16 отбора от страната участваха на турнира на язовир "Огоста". Състезанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания.  В деня на Варна, Голяма Богородица, победител стана отборът на "Успех", от морската ни столица. Състезание по спортен риболов за хора с..

публикувано на 16.08.24 в 09:39

Готвят водни забавления за децата във Враца

Второто издание на Фестивала на водните забавления предстои тази неделя във Враца, съобщиха от общинската управа.  Събитието започва в 10 ч. в парка пред стадион "Христо Ботев" и има за цел да отдели децата за няколко часа от телефоните, таблетите и компютрите, като в същото време малчуганите усетят тръпката на детството, което техните родители са..

публикувано на 16.08.24 в 08:20