Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Снимка: Радио ВИДИН

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150 са получените предложения. 

"Този път имахме по- различен подход от предишните конкурси, защото имахме три категории с различни критерии. Имаше критерии за финансиране до 25 000 лева към индивидуални кандидати, които създават нови преживявания или надграждат съществуващи продукти. Друга категория, която беше за проекти до 50 000 лева за партниращи организации, които организират отделни фестивали и събития в населените места. И категорията от 150 000 лева, което е за създаване на туристическа дестинация, която е в партньорство с различни неправителствени организации, бизнеси, природни паркове, културни организации за създаване на една по- обединена визия за туристическа дестинация", каза Юлиана Дечева- програмен директор "Културно- исторически и природен туризъм" във фондация "Америка за България".

Финансирането е разпределено в три категории в зависимост от мащаба на проекта. 

Първата категория "Елате ни на гости" е с финансиране до 25 000 лв. на проект и е насочена към индивидуални кандидати, които създават нови преживявания или надграждат съществуващи продукти и услуги. Един от проектите, спечелил 13 145 лв. финансиране е на Велика Стоева- управител на фирма "Чушкарчето", с основна дейност производство на чипровски килими. Проектът се казва "Предизвикателство: Погледни Чипровци през очите на килимарката".

"Идеята ни е за 4 дни да запознаем желаещите, да преминем през всички процеси за създаването на един килим. Като започнем от пране на вълна, предене, багрене и тъкане на малки, съвсем малки килимчета, защото процесът е много бавен и труден. Като в предизвикателството "Погледни като чипровчанка" да го кажа, се включва и запознаване с местния фолклор и местната кулинария. Имаме един пикник в планината, където това е свързано с прането на вълна. Ще ходим в овчарник високо в планината, където са нашите овце и така. В общи линии искаме за 4 дни да представим начина, по който живеем в Чипровци и по този начин да  популяризирам и самия чипровски килим", каза Велика Стоева

Снимка: Клуб ЕделвайсВтората категория "Щом сме двама, страшно няма" е с финансиране до 50 000 лв. на проект и е за партниращи си организации, които популяризират отделни села и градове чрез събития, фестивали и други. Сред спечелилите финансиране е Сдружение "Клуб Еделвайс“, което за своя проект  "Приключенски и фестивален туризъм в долината на скалните рисунки" ще получи 50 000 лв. 

"Проектът, който така спечелихме е свързан с долината на река Искър в района между образно казано Мездра и Роман. Това е един доста интересен район от всякаква гледна точка, не само от природни дадености, но примерно и от културно- исторически дадености. Миналата година там направихме една екопътека, която е до един район, където съществуват скални рисунки. Скалните рисунки са от различни епохи, така да се каже. Примерно, може да се каже кога са направени първите, но е много вероятно, съдейки по археологическите разкопки, които са провеждани и по начина на издълбаване тези рисунки да са от доста древен човек. Не говорим дори за съвременния човек. Естествено има и по- късни рисунки. И от гледна точка на това, че намерихме подобни рисунки и на други места, не само в землището на село Царевец, а именно в района на село Кунино, в района на Лютиброд, колеги наши са намерили подобни рисунки и в Ослен Криводол решихме да направим една програма, която по някакъв начин да може да бъде като посещение за туристите в този район", каза Христо Христов от сдружението.

Третата категория "Сговорна дружина планина повдига" е с финансиране до 150 000 лв. на проект и е насочена към обединение от неправителствени организации, бизнеси, природни паркове, културни организации, спортни клубове, туристически дружества и общини за създаване на туристически дестинации. Един от одобрените проекти е на Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". 

"Идеята, която всъщност защитихме е изграждането на Искърското дефиле като екодестинация. Тъй като последните десетина години наблюдаваме доста голям интерес откъм туристи по Искърското дефиле, доста се увеличи особено и сега след пандемията броят на посетителите, но се оказа, че хората малко познават забележителностите, атракциите, които се предлагат, туристическите услуги. И нашата идея е всъщност в рамките на този проект да обединим всички, така да кажем контрагенти в областта на туризма и да изградим дефилето като една дестинация, която да има свой облик, своя идентификация, визуализация", каза Оля Генова- експерт в Дирекцията на природния парк.

Ще се направи проучване на туристическото предлагане, ще се проведат срещи и обучения, разработване на маркетингова стратегия, ще бъдат изградени и два кръгови маршрута с панорамни площадки. Проектът се осъществява в партньорство с Община Мездра, местни хотелиери, къщи за гости, винарни, спортни и туристически клубове.

Екодестинация "Искърско дефиле" на Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" ще получи финансиране от 139 160 лева.

Дългосрочната цел на конкурса е да постави Северозапада и общностите по поречието на Дунав трайно на туристическата карта на България като места, предлагащи устойчив природен и културно-исторически туризъм с принос за развитието на местните икономики.

От юни месец ще стартират и заложените дейности. Сроковете в различните категории за различни, като най- дългите проекти са за 18 месеца.

Организацията наблюдава развитието на всички проекти, които е финансирала досега. Има много успешни примери като балонената фиеста, създаването на пешеходни турове, велоразходката на Северозапада и други. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05