Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Снимка: Радио ВИДИН

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150 са получените предложения. 

"Този път имахме по- различен подход от предишните конкурси, защото имахме три категории с различни критерии. Имаше критерии за финансиране до 25 000 лева към индивидуални кандидати, които създават нови преживявания или надграждат съществуващи продукти. Друга категория, която беше за проекти до 50 000 лева за партниращи организации, които организират отделни фестивали и събития в населените места. И категорията от 150 000 лева, което е за създаване на туристическа дестинация, която е в партньорство с различни неправителствени организации, бизнеси, природни паркове, културни организации за създаване на една по- обединена визия за туристическа дестинация", каза Юлиана Дечева- програмен директор "Културно- исторически и природен туризъм" във фондация "Америка за България".

Финансирането е разпределено в три категории в зависимост от мащаба на проекта. 

Първата категория "Елате ни на гости" е с финансиране до 25 000 лв. на проект и е насочена към индивидуални кандидати, които създават нови преживявания или надграждат съществуващи продукти и услуги. Един от проектите, спечелил 13 145 лв. финансиране е на Велика Стоева- управител на фирма "Чушкарчето", с основна дейност производство на чипровски килими. Проектът се казва "Предизвикателство: Погледни Чипровци през очите на килимарката".

"Идеята ни е за 4 дни да запознаем желаещите, да преминем през всички процеси за създаването на един килим. Като започнем от пране на вълна, предене, багрене и тъкане на малки, съвсем малки килимчета, защото процесът е много бавен и труден. Като в предизвикателството "Погледни като чипровчанка" да го кажа, се включва и запознаване с местния фолклор и местната кулинария. Имаме един пикник в планината, където това е свързано с прането на вълна. Ще ходим в овчарник високо в планината, където са нашите овце и така. В общи линии искаме за 4 дни да представим начина, по който живеем в Чипровци и по този начин да  популяризирам и самия чипровски килим", каза Велика Стоева

Снимка: Клуб ЕделвайсВтората категория "Щом сме двама, страшно няма" е с финансиране до 50 000 лв. на проект и е за партниращи си организации, които популяризират отделни села и градове чрез събития, фестивали и други. Сред спечелилите финансиране е Сдружение "Клуб Еделвайс“, което за своя проект  "Приключенски и фестивален туризъм в долината на скалните рисунки" ще получи 50 000 лв. 

"Проектът, който така спечелихме е свързан с долината на река Искър в района между образно казано Мездра и Роман. Това е един доста интересен район от всякаква гледна точка, не само от природни дадености, но примерно и от културно- исторически дадености. Миналата година там направихме една екопътека, която е до един район, където съществуват скални рисунки. Скалните рисунки са от различни епохи, така да се каже. Примерно, може да се каже кога са направени първите, но е много вероятно, съдейки по археологическите разкопки, които са провеждани и по начина на издълбаване тези рисунки да са от доста древен човек. Не говорим дори за съвременния човек. Естествено има и по- късни рисунки. И от гледна точка на това, че намерихме подобни рисунки и на други места, не само в землището на село Царевец, а именно в района на село Кунино, в района на Лютиброд, колеги наши са намерили подобни рисунки и в Ослен Криводол решихме да направим една програма, която по някакъв начин да може да бъде като посещение за туристите в този район", каза Христо Христов от сдружението.

Третата категория "Сговорна дружина планина повдига" е с финансиране до 150 000 лв. на проект и е насочена към обединение от неправителствени организации, бизнеси, природни паркове, културни организации, спортни клубове, туристически дружества и общини за създаване на туристически дестинации. Един от одобрените проекти е на Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". 

"Идеята, която всъщност защитихме е изграждането на Искърското дефиле като екодестинация. Тъй като последните десетина години наблюдаваме доста голям интерес откъм туристи по Искърското дефиле, доста се увеличи особено и сега след пандемията броят на посетителите, но се оказа, че хората малко познават забележителностите, атракциите, които се предлагат, туристическите услуги. И нашата идея е всъщност в рамките на този проект да обединим всички, така да кажем контрагенти в областта на туризма и да изградим дефилето като една дестинация, която да има свой облик, своя идентификация, визуализация", каза Оля Генова- експерт в Дирекцията на природния парк.

Ще се направи проучване на туристическото предлагане, ще се проведат срещи и обучения, разработване на маркетингова стратегия, ще бъдат изградени и два кръгови маршрута с панорамни площадки. Проектът се осъществява в партньорство с Община Мездра, местни хотелиери, къщи за гости, винарни, спортни и туристически клубове.

Екодестинация "Искърско дефиле" на Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" ще получи финансиране от 139 160 лева.

Дългосрочната цел на конкурса е да постави Северозапада и общностите по поречието на Дунав трайно на туристическата карта на България като места, предлагащи устойчив природен и културно-исторически туризъм с принос за развитието на местните икономики.

От юни месец ще стартират и заложените дейности. Сроковете в различните категории за различни, като най- дългите проекти са за 18 месеца.

Организацията наблюдава развитието на всички проекти, които е финансирала досега. Има много успешни примери като балонената фиеста, създаването на пешеходни турове, велоразходката на Северозапада и други. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00