Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

2
Снимка: Радио ВИДИН

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде постигнато чрез създаването на модерна и интерактивна експозиция, която да донесе на всеки един посетител различно визуално преживяване, посочиха от "Ателие 3". В основата на архитектурния подход стои идеята за толерантността към различните култури и религии - факт, с който нашият град винаги се е гордеел, обясни арх. Доника Георгиева.

"Функционално предимствата на предложението са, че осигурява от една страна достатъчно площ, пространство за съдържание за различните разкази. Не губи възможностите за места за общуване, тоест за социални пространства към вътрешната част на сградата. Стимулира различни, дори необичайни движения на хората. Осигурява възможност за стимулиране и на различни усещания. Дава възможност и за интегриране на по-мащабно дигитално съдържание, което хората днес очакват." 

Кметът на Видин Цветан Ценков обяви, че Общината ще съдейства за реализирането на концепцията в най-кратки срокове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Прокуратурата разследва смъртта на мъж в Монтана

Прокуратура започна разследване за смъртта на 41-годишен мъж в Монтана. Той е намерен на 1 юли в безпомощно състояние, а на 4 юли почива. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. След като е открит в безпомощно състояние, мъжът е настанен за лечение в болницата в Монтана с множество тежки травми. Не се изключва версията и за убийство, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 08:17

Оранжев код за опасни горещини, червен за пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен в цялата страна. Очакват се максимални температури между 35 и 40 градуса, в Северозападна България - около 39 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и през деня още малко ще се понижи. Щ е бъде слънчево и..

публикувано на 13.07.24 в 07:28

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Урок за Космоса се проведе в Мездра

Библиотекари разказаха на деца за стъпването на човека на Луната преди 55 години в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Участниците в проявата научиха за подготовката на астронавтите, изпращането на няколко спътника в Космоса с различни животни и накрая за полета на космическия кораб "Аполо 11", който каца на земния..

публикувано на 12.07.24 в 16:52

Съд наказа двама обвиняеми за отглеждане на коноп в Мизия

Двама обвиняеми получиха наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за незаконно отглеждане на растения от рода на коноп и държане на високорисково наркотично вещество в Мизия . Разследващите са открили 128 растения в специално оборудвано помещение в сграда в местността „Среден връх“ в града. Пазарната..

публикувано на 12.07.24 в 15:14

Безработни започват работа по програма за заетост в община Белоградчик

В община Белоградчик започват работа деветима безработни по Регионалната програма за заетост . Хората са наети на трудов договор със срок пет месеца, на пълен работен ден.  Дейностите, с които ще бъдат ангажирани безработните, са почистване, благоустрояване, поддържане на зелени и цветни площи, паркове и алеи, гробищни паркове,..

публикувано на 12.07.24 в 14:37