Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

| ИнтервюРубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови. И не случайно то се казва Арти, което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор, черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова щастливи, че Арти е вече част от тяхното семейство и това ги изпълва с толкова много радост и вълнение всеки ден. Тази обич, с която се даряват взаимно е най-хубавото нещо, както за тях, така и за Арти. 

"Ние от години искаме да си вземем куче и все отлагаме, и казваме не е сега моментът, сега имаме репетиции, сега имаме представления... кой ще се грижи за това куче, като отидем някъде на гастрол какво ще правим. Не, не е сега моментът, ууу ама колко са сладки. Тя, Ани, разглеждаше постоянно групи, бяхме се насочили към порода конкретно... И към цвят, държахме много да е черен... И една събота вечер какво да правят двама актьори, освен да си сипят по едно пиене и по една салатка и си говорим и тя каза: "Виж какъв сладур" и ми показва един бебе лабрадор, а ние искахме да е черен. Просто така си го представях черен, ние и двамата сме с черни коси и мисля, че черно куче ще ни отива много повече и някак са не толкова популярни по-скоро, тъй като почти всички лабрадори са пясъчни, както и голдън ретрийвърите", разказаха стопаните на Арти.
 
След като Ани попада на снимката на Арти, казва, че това е тяхното куче. Кирил пише на обявата и на сутринта получават пълна информация за черния лабрадор. 

"Изчаквам я най-акуратно да стане към 9:00 часа и ѝ казвам: "Обличай се, че отиваме да вземем кучето"... А ние не сме подготвени изобщо... А и започваме репетиции, предстои ни репетиционен процес дълъг, но щом сме тук, значи всичко е наред... И му казвам, че не е сега подходящият момент и той ми казва: "Ако сега не го вземем това куче, значи никога няма да го вземем, никога няма да е подходящият момент"... Цял ден не бяхме яли, вода не бяхме пили и тръгваме... Е, взимаме кучето Арти, той влиза, върти опашка, радва се, впусна се да го галим, взимаме го и се бяхме подготвили с един кашон на задната седалка, облицован с найлони, чаршаф, одеяло, нали ако случайно нещо кучето по пътя, това са си 5 часа път, ако случайно нещо му стане лошо да сме подготвени. Това кученце до Видин не трепна."

Характерът на Арти все още се изгражда, тъй като той е на близо 5 месеца.

"Учим се, учим се да ни слуша, като му кажеш "стой" - да спре, като му кажеш "седни" - да седне, "чакай ме", "хайде"- да тръгне. Всъщност тези породи са много интелигентни, ние затова се бяхме насочили към конкретно тази порода и той схваща, и на него му е много ясно какво ние му говорим, но понякой път ни прави напук. И понеже с едни наградки го залъгваме, за да свиква да идва при нас, да ни носи топката и някой път седи и гледа и аз го виждам в очичките как той си казва: "Дай ми наградата, какво ме гледаш"."

Понякога Арти проявява и актьорско майсторство, когато му се скарат. 

"Отива в един конкретен ъгъл в кухнята, ляга и гледа с очичките много тъжно и като минаваш покрай него, навежда надолу поглед, а иначе те следи през цялото време. И е един толкова нещастен, ще кажеш, че горкичкият не яде, не получава нищо."

Арти се храни предимно с гранули, но обожава и моркови, и стени, лайсни и ципове. Отскоро играе футбол, но пука топката и така всичко приключва много бързо. 

*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Благотворително събитие събра над 5000 лева в подкрепа на жени с онкологични заболявания

Над 5000 лева събра благотворителен коктейл във Враца за закупуване на помощни средства за жени с онкологични заболявания от Северозападна България. Събитието, органирано от Инициативен комитет за борба с рака на гърдата, получи много широка подкрепа, обясни председателят на организацията Албена Кисьова.  "Лично за мен резултатите са много..

публикувано на 27.05.24 в 17:55

Абитуриентските балове - повод за празник или излишна суета?

Абитуриентските балове са уникално преживяване не само за завършващите, но и за техните родители, учители и приятели. Всеки млад човек иска да направи този момент специален и запомнящ се. С какво, обаче се свързва абитуриентският бал - последно сбогом с класа, учителите и безгрижието или с излишното суетене и влагане на много средства?..

публикувано на 27.05.24 в 17:00

Отбелязваме Международната седмица за осведоменост за щитовидната жлеза

На 25 май се отбелязва Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза и обикновено с него започва Седмицата за осведоменост за щитовидната жлеза. Кампанията е ежегодна и цели да повиши осведомеността за ранното разпознаване и адекватното лечение на заболяванията на щитовидната жлеза, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения. Това каза..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Общински съвет Видин с Декларация към институциите за буферния паркинг

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2  прие  Общински съвет Видин . Предложението внесе Калин Виденов по време на редовното заседание на местния парламент. Той обясни, че целта на декларацията е тя да достигне до отговорните институции, които да проверят законността на паркинга,..

публикувано на 27.05.24 в 14:47

Отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Това е денят, в който отдаваме почит и признание на всички професионалисти, които работят неуморно и самоотвержено, за да спасяват човешки животи. Спешната медицинска помощ е критичен елемент от здравната система, осигуряваща бързи и ефективни действия в случаи на аварии, инциденти и..

публикувано на 27.05.24 в 13:04

"Неделник" от 26 май 2024 година

Хайде....новият "Неделник" е тук. Водя ви на бал във Враца. За пореден път там изпратиха стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. В "Неделник"..

публикувано на 26.05.24 в 13:25

Да можем заедно с Христос да повдигнем тежестта на земния живот

Днес е Четвърта неделя след Пасха – на Разслабения. Христос възкръсна! В името на Отца и Сина и Светия Дух. Братя и сестри, отново чуваме така добре познатия ни евангелски откъс за изцелението на разслабения и ни се иска пак и пак да обърнем внимание на въпроса, поставен от Христос: "Искаш ли да оздравееш?" На пръв поглед няма..

публикувано на 26.05.24 в 08:00