Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна среща за болестта на Бехтерев ще се проведе във Видин

Ден на информираност относно симптомите и начините на лечение на болестта на Бехтерев ще се състои на 20 април (събота) във Видин. Събитието е част от информационна кампания за хората, които имат ставни проблеми, обясни Боряна Първанова от Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев:

"Целта на нашето сдружение е да се подпомагат хората, които имат заболяване на Бехтерев. Един от основните проблеми при това заболяване е късното идентифициране, което се дължи на неправилно насочване към специалист, към ревматолог. Средният период за диагностициране е осем години, като през това време пациентът страда, изпитва болка, разхожда се между различни специалисти и не започва адекватно лечение."

Вследствие на това забавяне при диагностицирането е възможно да се стигне дори до инвалидизация на болния.

"С тези информационни срещи ние се опитваме да разкажем на хората какви са симптомите, какво могат да направят, да проверят дали имат това заболяване на първо време. И втората цел е вече хората да са диагностицирани, да ги подпомогнем да преминат през етапа на приемане на болестта, защото когато първоначално чуеш тази диагноза е много стресиращо."

Информационното събитие ще се проведе в залата на Общинския съвет, от 10:00 часа.

По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 април 2024 година

"Синята зона"  във Видин няма да работи в периода от първи до шести май включително.  Това съобщиха от Общинско предприятие "Зони за платено паркиране".  Община Монтана отчита най-добрата събираемост на местни данъци и такси .  За първите четири месеца на годината в Община Монтана са събрани 7,2 милиона лева от местни данъци и такси, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 18:10

Община Монтана отчита добра събираемост на данъците

Опашка за плащане на местни данъци и такси се образува в Монтана. Днес изтича срокът за ползване на 5 % отстъпка. От Общината отчитат рекордна сума, събрана от данъци, най-високата от години насам.  7 мил. 230 хиляди лева е събрала Община Монтана о т старта на кампанията на 24 януари до днес, съобщи кметът Златко Живков. Сумата е с половин милион..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Дарителска кампания помага на читалището в Буковец

От читалище "Просвета-1925" във видинското село Буковец започнаха кампания за набиране на средства за ремонт на сграда, в която ще се помещава библиотеката. Сега тя е на втория етаж в кметството и достъпът на хората, които са предимно възрастни, е труден, каза секретарят на читалището Вероника Атанасова. "Читалището вече сме..

публикувано на 30.04.24 в 17:11

Дни на отворените врати в мездренско училище

Ден на отворените врати се проведоха в  Средно училище „Иван Вазов“ – Мездра. Ученици и учители представиха дейността на учебното заведение пред гостуващите ученици от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.  За учебната 2024/2025 г. училището ще осъществи прием след 7 клас в две паралелки: профил „Обществени науки“ и професия „Организатор..

публикувано на 30.04.24 в 16:50

Втори случай на коклюш във Видинско

Втори случай на коклюш е регистриран във видинското село Чупрене, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция във Видин. След като в средата на април заразата бе установена при дете на една година , което е с поставени дози ваксини, със заболяване е и друго дете от същото семейство. То е на две години, не посещава детска градина.  "Контактите му..

публикувано на 30.04.24 в 16:35

Зарибиха язовир Огоста с близо 10 000 малки рибки

Над един тон малки рибки бяха пуснати днес в язовир Огоста. Акцията бе проведена под наблюдението на служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и кметът на общината Златко Живков. В близост до полуостров Расника на втория по-големина язовир в страната вече плуват шаранчета и бял амур. Те са закупени с отчисления от членския внос на..

публикувано на 30.04.24 в 16:30

"Театър на колела" от Румъния гостува във Видин

Трима млади актьори от Национален театър "Марин Сореску" в Крайова гостуват във Видин тази вечер в рамките на инициативата "Театър на колела". Театърът е гостувал в над 30 града в Румъния и за първи път е в България.  Целта на обиколката е популяризиране на 30- та годишнина на  фестивал "Shakesper" , посветен на творчеството на Шекспир, който се..

публикувано на 30.04.24 в 15:43