Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дора и нейният сладък свят

| Интервю
Снимка: Зорница Василева



Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова, ще ви запознаем с нейното минало. 

Израства във Видин, завършва СОУ "Димитър Благоев" /сега СУ  "Цар Симеон Велики"/, а след това се ориентира към столицата, където продължава образованието си в Химикотехнологичен и металургичен университет.  Тя е инженер-химик. Дора обожава професията си, работи дълго време като химик, но в крайна сметка поема по съвсем различен път - този на сладкарството

Още когато е на 16 започва да прави първите си сладкиши у дома, без ничия помощ. Майка ѝ я съветва да се развива в тази област, учейки в профилирано училище, но тя не го прави, защото целите й са много по-високи. Сладкарството се оказва нейната скрита заложба и ето, че 35 години по-късно тя го преоткрива. Това става и нещото, което ѝ доставя истинско удоволствие. Дора бича да експериментира с най-различни десерти и непрекъснато прави нови неща, има и любими такива, например един сладкиш с вишни, който предлага постоянно на клиентите си. Едно от бижутата в нейната витрина са бутиковите бисквитки с кралска глазура или т. нар "Роял айсинг".

"Когато започнах да се занимавам с това, нямах почти никакъв опит и започнах да се уча сама, гледайки клипчета, както повечето хора се учат. Обаче стигнах до едно ниво, в което вече не ме удовлетворяваше това, което правех и исках да премина по-нагоре и започнах да търся начин да изработвам бисквитки с кралска глазура. Тогава ми се наложи да търся начин да ги направя, но така и не успях сама. Намерих курсове в Белград, там съм била на три курса и там получих всъщност това, което съм научила до момента, защото там наистина има големи професионалисти. Била съм два пъти при сръбкиня, един път на Мастърклас при унгарка, която е страшно добра, уникална е, тя е световно известна. И все още искам да продължавам да се обучавам. В България съм била на курс при жена, която също много добре прави торти и бисквитки. Сега идеята ми е в Италия, в Милано, има една жена, която обожавам и искам там да отида", разказва сладкарката. 

Дора е установила, че от всеки един курс, който посещава, научава нови неща. Според нея винаги има на какво да се научиш, в това е сигурна и не случайно казва, че човек се учи докато е жив.


Владее много добре четката. Заложбите да рисува ги има от малка.

"В доброто старо време в училищата имаше кръжоци и тогава посещавах кръжок по рисуване и скулптура. Учителката ми беше много готина и може би тя ме запали по това. Това беше също както и със сладкарството, започнах и след това го спрях. Но преди няколко години, когато ми се наложи да рисувам, аз изпратих една рисувана бисквитка, защото тя ми беше изпратила едно колие, аз много обичам ръчно направените неща и уважавам творците и тя тогава ми каза: "Ти си художник!" и аз ѝ казах "не съм" и тя каза "ти си, не знаеш". И от тогава продължавам да си рисувам, на бисквитки основно рисувам, защото това ми доставя удоволствие."
 

Преди години Дора започва да организира работилници за ръчно изработване на бисквити с кралска глазура. 

"Това също произтича от детството, много голямо желание съм имала да бъда учител, така и не успях да завърша педагогика и може би това е някаква моя стара страст... исках да предавам на хората това което съм научила, защото това е нещо, което много успокоява човека. И след като се почувствах достатъчно сигурна в себе си, реших да започна да правя работилници в цялата страна. Първата разбира се беше във Видин, няма как да прескоча Видин, имаше голям интерес и хората бяха много щастливи и доволни от това което се случи там. В София много работилници съм правила, в Бургас съм имала. Канеха ме и в други градове, но просто така се случи, че се стекоха други обстоятелства, свързани със здравето ми и просто трябваше да прекратя, но смятам сега след както съм си направила свое място, да продължа с това нещо и ще каня гости и от цялата страна."

Дора винаги е мечтала за свое местенце, в което да произвежда всичките печива, които са ѝ на сърце. И отивайки към нейното царство, което нарича "Ди Арт" , прекрачвайки прага на нейното кафе-пекарна, всичките ми сетива се обостриха, защото освен, че усетих  познатия аромат на ванилия и току що опечени сладки, нямаше как да не се зарадвам на визията на всички изкусителни печива във витрината. Мястото, което е създала Дора, те кара да се чувстваш у дома - там, където е топло и уютно. Заварихме я с нейните помощнички в работен хаос, а Дора тъкмо замесваше тесто за козунак. Попитах я какво ѝ дава нейната пекарна?



"Носи ми спокойствие. Много бях спокойна, когато правех цялото нещо и за пръв път изпитах притеснение нощта преди да отворя. Дали ще се справя, как ще се получи. но това притеснение изчезна в мига, в който започнах да работя  - тогава ми изчезва притеснението, много ме успокоява работата ми и се чувствам много щастлива от това."

Днес Дора може да каже, че е постигнала това, за което е мечтала от години.

"Това, което правя в момента, съм го мислила може би повече от три години и се притеснявах във Видин ще има ли успех такова място, защото то е различно, то е моето място, в което аз искам да правя това, което на мен ми харесва и смятам, че е истинско... Но в крайна сметка си казах, че човек докато не опита, няма как да разбере. Имам спокойствие, че ще се получат нещата, просто трябва време. Хората още не са опознали, а и не съм достигнала пълния си капацитет като всичко, което искам да правя тук... трябва ми още малко време да се подготвя, за да осъществя и работилниците, които толкова също искам."


Това беше историята на видинчанката Дора Любенова - една жена, която е поредния пример за това как пътят в живота ни може да вземе съвсем рязък и неочакван завой. Завой, който я отвежда в една друга посока, по която тя преди години минава, но транзитно. Път, който всъщност е бил нейният. Тя е доказателството за това, че човек не бива да бяга от талантите си, без значение какви са. И ето, че на 50 тя може да каже, че е постигнала това, което я кара да се чувства наистина щастлива в нейния си свят. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Симфониета-Враца излиза на една сцена с Найджъл Кенеди

Симфониета-Враца ще съпровожда емблематичния британски цигулар Найджъл Кенеди в предстоящите му концерти в България. В програмата е включен авторски концерт на виртуозния цигулар и композитор, който е най-новото му и мащабно произведение. Вдъхновен е от Бетовен. Пренася духа на великия композитор в съвремието, без да губи неговата оптимистична..

публикувано на 08.01.25 в 13:00

Завърши проект за обновяване на улично осветление във Видин

Проект за модернизация на улично осветление приключи във Видин . Монтирани са близо 1000 лед осветителни тела. Проектът е на местната управа и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост. "Средствата по него са 466 899,31 лева", подчерта Десислава Тодорова , заместник-кмет по европейски политики и инвестиции...

публикувано на 07.01.25 в 17:25

Образователен медиатор от Крушовица с грамота за принос към правата на човека

Образователният медиатор в ОУ "Христо Ботев" във врачанското село Крушовица Радослава Спасова бе номинирина за наградите на Български хелзинкски комитет за принос към правата на човека и правозащитността. Тя получи почетна грамота от председателя на журито.  "Бих казала, че тази почетна грамота не е само за мен, тя е за всички..

публикувано на 07.01.25 в 14:15
Мая Асенова (вляво), класирала се на I място и Натали Иванова, заела II място в конкурса.

Ученичка от Монтана спечели първо място в конкурс за Вапцаров

Дванайсетоклсаничката Мая Асенова от Финансово-стопанската професионална гимназия в Монтана се класира на първо място в раздел "Литература", категория "Есе" в конкурс на тема: "За него - Живота - направил бих всичко", организиран от Първо основно училище "Никола Вапцаров" в Берковица. Инициативата е посветена на 115 години от рождението на поета..

публикувано на 07.01.25 в 13:00

Етиен Леви в "Час при зъболекаря": Красивата усмивка е задължителна

Известният изпълнител, музикален педагог и политик Етиен Леви гостува в рубриката "Час при зъболекаря" и разказа за някои от първите си срещи с лекар по дентална медицина. Преди да поеме по пътя към музикалната сцена и да стане част от вокална група "Трик", бъдещият певец често посещавал зъболекарския кабинет, тъй като и той като всички останали..

публикувано на 07.01.25 в 11:36

Цената на детското щастие

Днес на фокус поставяме рождените дни, но не при кого да е, а при тези, които най-нетърпеливо чакат заветната дата, а именно децата. Едва ли има човек, който като дете да не е питал поне около стотина пъти, а колко още дни има до рождения ми ден. Сигурна съм, че това е най-чаканият момент при децата, по-чакан дори от Коледа. Все пак говорим за..

публикувано на 06.01.25 в 15:05

Кои са по-значимите постижения в медицината през 2024 година

Нов медикамент, забавящ развитието на болестта на Алцхаймер, и ново лекарство за лечение на шизофрения са сред постиженията през изминалата 2024 година в областта на медицината в световен мащаб . В резултат от работата на учените са постигнати и други пробиви, които ни дават надежда, че можем да бъдем по-здрави и да живеем по-дълго. Проф...

публикувано на 06.01.25 в 14:00