Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 април 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец" и филиал Вида. Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета.


Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души.


400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева.


Област Враца е в топ 3 по заплати в страната, показват данните за последното тримесечие на 2023 година на Националния статистически института. От октомври до декември м.г. средното брутно възнаграждение в града под Околчица и областта е било 1 965 лева, което подрежда региона на трето място в България. 


Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца. 15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни. В област Враца вече има един потвърден случай на коклюш, а 4 други проби със съмнение за заразата се изследват. Освен дихателните заболявания, за периода има голям брой заболели и от варицела. Само за седмица са регистрирани нови 24 случая. 


Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюшМъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. До сега в областта имаше един случай на коклюш на 6 годишно момченце от Монтана, припомниха от РЗИ.


Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците, това стана ясно днес  на проведеното заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания в областната администрация. От областната дирекция по безопасност на храните увериха, че разполагат с нужните дезинфекционни материали за обработка на Гранично-контролно пропускателните пунктове, готовност  и ресурс да реагират в извънредни ситуации.


Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите. 


Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори. Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. 

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години. Седем са изпълнените енергоспестяващи мерки, с които се намаляват топлинните загуби на сградата посредством съвременни дейности по външните конструкции.

Ясни са избирателните секции за изборите на 9 юни в Бойница. Във всички 5 избирателни секции в община Бойница за провеждане на избори за членове на Европейски парламент от Република България и за народни представители в 50-то Народно събрание на 9 юни 2024 година ще се гласува с хартиена бюлетина. Номерата и адресите са публикувани на интернет страницата на Община Бойница. 


От 6 до 12 май временно ще бъде спряно платеното паркиране в централната градска част на Мездра. Причината е провеждането на предстоящите 50-ти юбилейни Празници на културата „Мездра-май“. Свободното влизане и престой в зоната за платено паркиране, която обхваща участъка от ул. „Христо Ботев“ от двете страни на Алеята на кестените, ще бъде в сила от 6:00 часа на 6 май 2024 г. (понеделник) до 12 май 2024 г. (неделя), включително.


За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килимТазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април, а събитията в рамките на фестивалната програма  ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града.


Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част. Теоретичната част се проведе в конферентния център на Областна администрация - Видин, а след това на алеята срещу Областната администрация стартира и практическата част- преминаване през различни препятствия за време и точки. Всеки от седемте отбора включваше четирима души. 



След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки" Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма. Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена.



По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00