Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перспективите пред Северозапада обсъждаха на форум в Монтана

4
Снимка: Любо Андреев

Регионална конференция "Бизнесът и регионите: Северозападна България – Перспективата" събра в Монтана представителите на големи фирми в Северозападна България, кметове на общини, представители на държавата, които заедно да начертаят посоките за по-добро бъдеще на живеещите в тази част на страната. Според Петър Торнев, председател на неправителствената организация „Общество на бъдещето", много важно за привличането на инвеститори е да има осигурена добра инфраструктура. Обучението на кадрите също е съществен фактор.


"Това, което е много важно, да се видят моделите, които работят в големите градове как могат и те да се пренесат и те да започнат да работят в малките градове - свързани с образование. Работодателите, грижата на работодателите за служителите, предоставянето на кариерно развитие, предоставянето на възможност за дуално обучение, което е важно особено за тези райони, тъй като индустрията е съвсем различна от тази в големите градове." 


На срещата присъстваха кметовете на Монтана, Мездра, Белоградчик и Берковица. Златко Живков сподели 25-годишния си опит начело на община Монтана и заяви:


"Транспортната свързаност е в основата. Не може всички комуникации и магистрали да са в Южна България, а  от тук все още да се борим на части и на етапи за подобно нещо. Дано следващите две години това се случи. Това ще е тласък за региона."


Голяма стъпка за развитието на региона е, че бизнесът се обединява, за да работи в полза на хората, каза инициаторът на регионалната конференция в Монтана, народният представител Ванина Вецина.


"Образованието да отговори на нуждите на бизнеса, бизнесът да подаде ръка на младите кадри, за да може да ги подготви. Да се положат усилия за подобряване на инфраструктура за привличане на инвестиции."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Спокойно премина матурата във Видинско

Без проблеми премина днешната матура по български език и литература във Видинско, която се проведе в седем училища на територията на крайдунавския град, Белоградчик и село Ружинци.  450 от допуснатите 501 зрелостници са се явили, каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин. "Матурите преминаха спокойно и..

публикувано на 17.05.24 в 16:22

Нов читателски клуб за хора в зряла възраст в библиотеката в Монтана

"Читателски Клуб 55 +" учредиха в Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана.  В него могат да членуват всички читатели на Регионалната библиотека в тази възраст. Всеки желаещ може да се запише и сподели любимите си книги и автори. В него ще се говори открито за книгата.  Откриването на клуба по четене е част от инициативите посветени на..

публикувано на 17.05.24 в 15:09

Община Монтана и турския град с общи мерки срещу климатичните промени

Община Монтана и турския град Адъяман обединяват усилия срещу климатичните промени.  Кметът на турския град Абдуррахман Тутдере е на посещение в Монтана по повод общ европейски проект, свързан с изменението на климата. Визитата е част от програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Партньори на проекта са и две неправителствени..

публикувано на 17.05.24 в 14:13
Детско-юношеска школа

Шампионска титла за Детско-юношеската школа "Локомотив” Мездра

Шампионска титла за младшата възраст взе Детско-юношеската школа  на "Локомотив" Мездра, с треньор Владимир Найденов. Поредната победа за момчетата бе постигната, като този път беше разгромен на централния терен отбора на "Пъстренец” със  7:1 Гол вкараха - Стефан Тасев, Венелин Николаев, Милен Илиев, Радостин Даков, Митко Николаев, Константин..

публикувано на 17.05.24 в 12:34

Курс за български шевици се организира във Видин

Центърът за творчески и личностно развитие "Свободата да СЪМ" организира курс за български шевици. Курсът се нарича "Назад към корените" и е предназначен за деца и техните родители. Децата ще могат да оцветяват графики на шевици, казва Благовеста Владимирова:  "Идеята на предстоящия курс е да се запознаем с шевиците в тяхната най-основна..

публикувано на 17.05.24 в 12:00

Мъж от Расово си осигурил безплатна питейна вода с незаконно свързване

Незаконно присъединяване към водопроводната мрежа е установено в село Расово, общ. Медковец.  На 16.05.2024 г. около 09:00 ч. в полицейския участък в село Медковец постъпил сигнал от служители на водоснабдителното дружество, че при извършена проверка в частен имот, ползван от 32-годишен местен жител, е установено незаконно присъединяване към..

публикувано на 17.05.24 в 11:30
Снимката е илюстративна

Един дрогиран и двама пияни зад волана задържаха във Врачанско

Двама седнали зад волана с над един промил в кръвта са задържали през изминалите 24 часа полицейските служители във Врачанско, съобщават от полицията. В първите часове н днешния ден във Враца е спрян за проверка  влекач  управляван от 55- годишен водач от с.Телиш, обл. Плевен. Пробата му за алкохол показала – 2,27 промила.  Вчера в  16:45ч. в..

публикувано на 17.05.24 в 10:10