Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпразнично почистиха паметниците на Монтана

Снимка: Община Монтана

11 паметника в Монтана са почистени и е възстановена скулптурата на елена пред Ловно-рибарското дружество в Монтана през последния месец, съобщи кметът Златко Живков. Акцията е част от годишната програма и се финансира от общинския бюджет.


С препарати за премахване наслоена прах е обработен монументалният паметник на Апостола в центъра на Монтана. Каменната композиция бе издигната през 2003 година и е по проект на скулптора Михайл Шапкарев и архитект Славей Гълъбов. Нов блясък има и бронзовата статуя на Йордан Радичков, направена от скулптура Георги Чапкънов през 2008 година. Тя е дарение за града от сдружението "Приятели на Радичков". Почистени са централния паметник на загиналите във войните, бюст-паметниците на кметовете на Монтана Игнат Попов, Гоцо Митов и Тодор Гранчаров, барелефите на поета Гео Милев, на археолога Георги Александров и на полковник Николай Притвиц – всичките дело на художника Теодоси Антонов. Обновен е и паметника на летеца-изтребител подполковник Богдан Илиев. Той бе издигнат в центъра на Монтана през 2016 година по повод 100-годишнината от рождението на героя. Бюстът е направен от скулптора Александър Хайтов.


От по-старите паметници на Монтана е възстановен каменния барелеф на Мито Веренишки на площад "Славейков" и е отлят нов рог на бронзовата статуя на елена пред Ловно-рибарското дружество.


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов паркинг е изграден във Враца

Още един паркинг има във Враца. Добрата новина съобщи кметът на града Калин Каменов. Обновеното междублоково пространство се намира в най-големия жилищен комплекс в града – „Дъбника". То разполага с 80 места за паркиране. От градската управа се надяват завършването на големия паркинг да сложи ред в безразборното паркиране в квартала и да приучи..

публикувано на 21.05.24 в 08:46
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Министърът на туризма на среща с местната власт в Монтана

Служебният министър на туризма Евтим Милошев ще е в Монтана днес. В 11 часа при областния управител Ивайло Антонов той ще има среща с кметовете на 11-те общини от региона. Заедно с представители на туристическия бранш ще обсъдят проблемите и предизвикателствата пред туризма, в тази част на Северозападна България. След срещата се предвижда министърът..

публикувано на 21.05.24 в 08:20

50 са болните от ХИВ във Врачанско

50 души в област Враца са заразени със СПИН или са ХИВ позитивни.  Това показва официалната статистика на регионалната здравна инспекция. Тя беше представена на вечерно бдение със свещи, организирано от Регионалната здравна инспекция по повод 19 май – Международния ден на съпричастност на засегнатите от чумата на ХХ век. Според официалната статистика..

публикувано на 21.05.24 в 07:26

Църквата почита днес Св. св. Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите царе Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос.  Днес имен ден имат близо 103 хил. души, от които 67 хил. са жени.  Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го..

публикувано на 21.05.24 в 07:19

Снимката на 20 май 2024 година

Днес се проведе вторият задължителен държавен зрелостен изпит - по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, или по теория на професията за учениците от професионалните гимназии.  Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 7 юни.  Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете..

публикувано на 20.05.24 в 18:10

Спокойно е преминала днешната матура във Видин

Спокойно и без нарушения е преминала днешната матура по избираем профилиращ предмет, както и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата в област Видин. Най-много дванайсетокласници са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, каза началникът на Регионалното управление по образованието Веселка..

публикувано на 20.05.24 в 16:24

Евтим Милошев във Видин: Туризъм без инфраструктура няма как да се случва

"Дори да направим най-хубавата реклама, да създаваме най-добрия туристически продукт, ако няма свързаност, няма как да докараме туристите." Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев, който днес е на посещение в област Видин. Според него държавата може да помогне на региона най-вече с инфраструктурата. В тази връзка министерството на..

публикувано на 20.05.24 в 16:20