Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Снимка: Община Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната програма, както и 9 събития, които са от съпътстващата програма. Всички прояви са важни, но съпътстващите са малко по-рано или малко по-късно от традиционите Ботеви дни, обясни Радосвета Крумова, главен експерт "Култура" в общинската администрация:

"Откриването на Ботеви дни ще се състои на 27 май, в 10:00 часа на пл. "Христо Ботев". От там ще изпратим походниците в 76 Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета". Този ден ще бъде доста наситен, защото вечерта, от 19:30 часа, ще има концерт на "Фондацията", като този път мястото на концертите ще бъде на площада. Още по-нтересно ще бъде събитието, което ще бъде след концерта - от 21:30, това е едно от най-атрактивните събития, дрон-шоу, в което 200 дрона с различни цветове ще бъдат над небето на площада и те ще представят картини и символи, които са свързани с Враца и с Ботевите дни. Дрон-шоуто за пръв път ще се прави и се надявам наистина да бъде уникално преживяване, защото това е иновативно събитие. Често е описвано като съвременен аналог на зарята. "

Повече от 10 са и новите събития, включени към основните в програмата. Едно от интересните събития е за най-малките - това е поход за децата от детските градини. Нарича се "Със стихове и песни по Ботевата алея - по стъпките на Ботев". По Ботевата алея, частта, която е в близост до Враца, близо 500 малки деца ще преминат около 3 километра от Ботевия път.

На 1 юни от 19:30 часа е и тържественият концерт, посветен на 148-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета в Драматично-кукления театър. От 21:00 часа е и митинг-зарята. 

Може би едно от най-обединяващите българите събития, в частност младите хора, децата, е походът "По стъпките на Ботевата чета". За 76 път хиляди хора ще преминат по пътя от Козлодуй до Околчица, а тази година броят на желаещите е значително по-голям от миналата, това обясни за Радио ВИДИН Лъчезар Лазаров, административен секретар към Българския туристически съюз:

"Към днешна дата е приключил срокът за записване на ученическите групи, като до момента са записани 1500 деца. Още две групи са дали заявка, така че ще минем 1500 ученика. Що се отнася до възрастните - има записани 250 участника, но както добре знаете, записването продължава. Цялостно за похода очакваме над 2000 участницш. Миналата година бяха около 1600. В тазгодишният поход ще бъдат с около 500 човека повече. Това се дължи освен на желанието на туристическите дружества и на училищата, на нашата кампания, има и доста училища от София, в предишните години това го нямаше. Ние ходихме, разговаряхме с директори, учители и ги убеждавахме, че това е една патриотична инициатива и тяхното място е на похода."

На 2 юни е всенародното поклонение на връх Околчица, където ще има молебен и възпоменателен митинг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10