Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителска кампания помага на читалището в Буковец

Необходими са средства за ремонт на сградата, в която ще е библиотеката

Снимка: НЧ Просвета - 1925, с. Буковец

От читалище "Просвета-1925" във видинското село Буковец започнаха кампания за набиране на средства за ремонт на сграда, в която ще се помещава библиотеката. Сега тя е на втория етаж в кметството и достъпът на хората, които са предимно възрастни, е труден, каза секретарят на читалището Вероника Атанасова.

"Читалището вече сме собственици на сградата, цялата сграда, която е на центъра, с хранителния магазин, сладкарницата, пенсионерския клуб, помещението над магазина, в което провеждаме репетициите. Имаме идея с председателя на читалището, който е и кмет на селото, да преместим библиотеката долу в това помещение, в което е била сладкарницата, защото е по-лесен достъпът за възрастни хора, за по-трдно подвижните."

Освен, че достъпът ще е по-лесен, ще има и повече пространство за новите книги, които постъпват в библиотеката.

"Помещението е много по-голямо. Имам къде да сложа книги, тъй като сега имам дарени книги, и не само. Нови също имам, които няма къде да сложа. Тук е тясно в тези две стаи, в които съм. На първо време ще ни трябват около 2500 лева да започнем с ремонт на покрива, защото тече. Няма как вътре да свалим книги и каквото и да е било без покривът да е поправен."
 
Банковата сметка, на която могат да бъдат преведени средства е обявена на страницата на читалището във фейсбук. В селото ще бъдат поставени и кутии за дарения.

IBAN : BG53STSA93001528111043
BIC: STSABGSF
Банка: ДСК
Основание: ,,Ремонт на покрив-дарение''

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Монтана и турския град с общи мерки срещу климатичните промени

Община Монтана и турския град Адъяман обединяват усилия срещу климатичните промени.  Кметът на турския град Абдуррахман Тутдере е на посещение в Монтана по повод общ европейски проект, свързан с изменението на климата. Визитата е част от програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Партньори на проекта са и две неправителствени..

публикувано на 17.05.24 в 14:13
Детско-юношеска школа

Шампионска титла за Детско-юношеската школа "Локомотив” Мездра

Шампионска титла за младшата възраст взе Детско-юношеската школа  на "Локомотив" Мездра, с треньор Владимир Найденов. Поредната победа за момчетата бе постигната, като този път беше разгромен на централния терен отбора на "Пъстренец” със  7:1 Гол вкараха - Стефан Тасев, Венелин Николаев, Милен Илиев, Радостин Даков, Митко Николаев, Константин..

публикувано на 17.05.24 в 12:34

Курс за български шевици се организира във Видин

Центърът за творчески и личностно развитие "Свободата да СЪМ" организира курс за български шевици. Курсът се нарича "Назад към корените" и е предназначен за деца и техните родители. Децата ще могат да оцветяват графики на шевици, казва Благовеста Владимирова:  "Идеята на предстоящия курс е да се запознаем с шевиците в тяхната най-основна..

публикувано на 17.05.24 в 12:00

Мъж от Расово си осигурил безплатна питейна вода с незаконно свързване

Незаконно присъединяване към водопроводната мрежа е установено в село Расово, общ. Медковец.  На 16.05.2024 г. около 09:00 ч. в полицейския участък в село Медковец постъпил сигнал от служители на водоснабдителното дружество, че при извършена проверка в частен имот, ползван от 32-годишен местен жител, е установено незаконно присъединяване към..

публикувано на 17.05.24 в 11:30
Снимката е илюстративна

Един дрогиран и двама пияни зад волана задържаха във Врачанско

Двама седнали зад волана с над един промил в кръвта са задържали през изминалите 24 часа полицейските служители във Врачанско, съобщават от полицията. В първите часове н днешния ден във Враца е спрян за проверка  влекач  управляван от 55- годишен водач от с.Телиш, обл. Плевен. Пробата му за алкохол показала – 2,27 промила.  Вчера в  16:45ч. в..

публикувано на 17.05.24 в 10:10

В Кула отбелязват Деня на предизвикателството

Със спорт, танци и песни в Кула отбелязват Световния ден на предизвикателството . Организатор е Клубът на инвалида. Целта е да се докаже на хората с увреждания, че могат да са пълноценни, а останалите да повярват в тях, каза председателят на клуба Иванка Велкова. "Мотото ни е "Спортуваме, пеем и танцуваме заедно". В празника ще..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

10 000 лева събраха на благотворителен концерт в Монтана

10 000 лева събраха в Монтана в благотворителен концерт за Цецко снощи. 31-годишният мъж от Лом се лекува от левкемия. Благотворителният концерт се проведе в Драматичния театър в Монтана. Над 200 танцьори и певци от местни фолклорни групи изнесоха концерт пред публиката в препълнената голяма зала. Всички те дариха средства за скъпо струващо лечение..

публикувано на 17.05.24 в 08:46