Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 26-и април 2024-та година

3
Снимка: Подкрепа за реализация-Видин

В последния петък от месеца в "Едно" по Радио Видин представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин

На 22 април децата, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция "Митрополит Неофит" отбелязаха Световния ден на Земята. Ерготерапевтът Моника Петкова разказа:

"Решихме да направим едно табло за Световния ден на Земята. Разпечатахме различни материали - картички, картинки, свързани с това, които те си изработиха и оцветиха. С изработените от тях картички и рисунките направихме пано."

На първи април младежи от Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни празнуваха Деня на хумора и шегата. Подготвиха своя програма и разказваха весели истории, обясни социалният работник Татяна Иванова.

"Организирахме стенд ап комеди шоу. Отделно от това беше организирано и художествено ателие, в което Фиданка и Александър нарисуваха карикатури на част от специалистите."

Младежи и деца, които ползват услугите към фондация "Подкрепа за реализация" се готвят за посрещането на Великден. Ще има работилници за боядисване на яйца и изработване на украса, каза организаторът "Социални дейности" Юлита Петрова.

"Ще отбележим Великия ден. Така ние сме кръстили празника, който организираме при нас." 

Екипът на фондация "Подкрепа за реализация" участва в поредица от обучения, които са в помощ на работата им. Кинезитерапевтът Павел Павлов обясни:

"Първото от обученията беше за насилието - познато и непознато. То е задължително обучение, което се провежда един път годишно и е по Наредбата за качеството на социалните услуги. Обучението беше проведено от психолога Катя Райчева. Ние дълги години работим в тази сфера и сме запознати как да идентифицираме насилие, как да го познаваме, как да реагираме. Второто и третото обучения са свързани с практиката и воденето на документация."    

На 4 април, когато е Националният ден на психолога в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията проведоха среща на психолози от Видин, които работят в социалната сфера. Срещите са регулярни, каза психологът Дилян Борисов.

"Както и предишни години, темата не беше строго регламентирана, а свободна - в рамките на добри практики и трудности, които срещат психолозите в града."  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Логопед: Децата до 3 години - без никакви екрани

Развитието на говорните умения при децата  е от особена важност за тяхното цялостно развитие и успешна интеграция в обществото. Умението да комуникират ефективно не само подпомага тяхното социално взаимодействие, но също така е фундаментално за образователния им успех и емоционално благополучие.  Процесът на говорно развитие започва от най-ранна..

публикувано на 21.05.24 в 09:29
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16