Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановиха щети от наводнения в Монтанско

3
Снимка: Община Монтана

Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. "Чернила" до включването му в река Огоста, съобщиха от Община Монтана.

Това е най-голямата инвестиция за превенция срещу бедствия в Монтанско тази година. От началото на февруари досега екипите на „Черноморски водолазен център" са работили по 3-километровия канал. Почистено е основно коритото и зоните около него. Възстановена е бетонната отливка на скатовете и дъното в участък от 750 метра в близост до ж.к. „Пъстрина". Поръчката е на стойност 1,1 милиона лева. Средствата са отпуснати от постоянната комисия към Министерския съвет за преодоляване на щетите от наводненията през миналата година. Още 400 хиляди лева са осигурени целево от държавата за разрушения мост „Панака" в село Смоляновци и водостокът на пътя за Долна Рикса. Ремонтът им вече е завършен.

Общината е инвестирала и собствени средства в размер на 160 хиляди лева за почистването на земните стени на язовир „Гуна" край село Долна Вереница, на язовир „Липовец" край село Николово, както и на коритата на реките в селата Славотин и Безденица.

През юни миналата година наводненията от проливните дъждове нанесоха много щети на инфраструктурата в селата и град Монтана. Три пъти бе обявяване извънредна ситуация за различни райони от територията на общината. Придошлите реки наводниха високопланинското село Смоляновци, препълниха язовир Клисурица и наводниха улици, дворове и къщи в селата Долна Рикса и Клисурица. Река Шугла излезе от коритото и наводни Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци. Проливните дъждове нанесоха щети селата  Студено буче, Войници, Д-р Йосифово, Винище, Горна Вереница, както и в два квартала на град Монтана – "Мала Кутловица" и "Изгрев". Щетите от бедствията тогава бяха изчислени на стойност 15 милиона лева.


По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Екоминистърът отново на проверка за незаконни сметища в Монтана

Глобиха трима нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Монтана.  Министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес извърши проверка на места за незаконно депониране на отпадъци. След сигнал на народен представител за нерегламентирани сметища на 30 април служебният екоминистър Петър Димитров направи проверка в землищата на..

публикувано на 17.05.24 в 18:38

Снимката на 17 май 2024 година

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала  "Видин - градът на трите крепости".  Събитието съвпада с Международния ден на музеите. Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на тази година нараства с близо 19% и достига 2840 лв. , съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 17.05.24 в 18:10

Врачанка е библиотекар на годината

Врачанката Владислава Иванчева беше удостоена с наградата „Библиотекар на годината" за 2023 година.  Главният библиотекар на библиотеката при НЧ „Развитие -1869" – Враца получи престижното отличие по време годишни награди на Българска библиотечно-информационна асоциация.  Призът се връчва за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките...

публикувано на 17.05.24 в 16:25

Спокойно премина матурата във Видинско

Без проблеми премина днешната матура по български език и литература във Видинско, която се проведе в седем училища на територията на крайдунавския град, Белоградчик и село Ружинци.  450 от допуснатите 501 зрелостници са се явили, каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин. "Матурите преминаха спокойно и..

публикувано на 17.05.24 в 16:22

Нов читателски клуб за хора в зряла възраст в библиотеката в Монтана

"Читателски Клуб 55 +" учредиха в Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана.  В него могат да членуват всички читатели на Регионалната библиотека в тази възраст. Всеки желаещ може да се запише и сподели любимите си книги и автори. В него ще се говори открито за книгата.  Откриването на клуба по четене е част от инициативите посветени на..

публикувано на 17.05.24 в 15:09

Почетния гражданин на Видин Богомил Петров отбеляза годишнина от свой рекорд

Във Видин отбелязаха 60 години от първия световен рекорд по вдигане на тежести направен от Богомил Петров. Рекордът е поставен на 17 май 1964 г., когато той успява да повдигне 140 кг., които освен рекорд го пращат и на олимпиадата в Токио. Рекордьорът получи приветствия от институции и почетен плакет от Българската федерация по вдигане на тежести. Плакета..

публикувано на 17.05.24 в 14:15

Община Монтана и турския град с общи мерки срещу климатичните промени

Община Монтана и турския град Адъяман обединяват усилия срещу климатичните промени.  Кметът на турския град Абдуррахман Тутдере е на посещение в Монтана по повод общ европейски проект, свързан с изменението на климата. Визитата е част от програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Партньори на проекта са и две неправителствени..

публикувано на 17.05.24 в 14:13