Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

Снимка: Генади Цоков


С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се движат на колело в града, не са много и придобивка като велоеалеята на булевард "Панония" определено е добра новина, коментираха за Радио ВИДИН колоездачите Тодор Бойчев и Ванчо Вълчев. Допълват, че се чувстват много по-сигурни на нея. По думите им обаче има и проблеми. Те са свързани с това, че някои водачи не се съобразяват и спират дори на забранени места като спирките, което затруднява в известна степен придвижването на велосипедистите. Преминаването през кръговите кръстовища също е предизвикателство. 
 
"Велоалеята изглежда страхотно, направено е супер. Шансът да те ударят е много по-малък. Ползвам я, много се радвам на новия път... Минавал съм го целия участък на велоалеята. С кръговите задължително трябва да се внимава, аз предпочитам на пешеходна пътека да сляза и да си го бутам... Около спирките, където свършва велоалеята, просто карам по-бавно, във Видин няма много градски транспорт, че да го засичам и да ми пречи... Случва се да има спрени коли на спирките, какво мога да направя - заобикалям ги, минавам на тротоара и, ако трябва, и на тротоара си карам... Относно ширината е добре, тя не е направена за две колелета да се разминават, от другата страна трябва да се движат колелетата за насрещно движение...", коментира Тодор Бойчев.

Хубаво е направена, само че много се забави, казва Ванчо Вълчев:
 
"Карам колело, движим се всяка вечер, излизам или до колодрума или до крепостта, защото имам проблеми и трябва да се движа повече... Ползвам велоалеята често... сега като има велоалея и съм задължен, защото съм и шофьор и знам, че трябва да се движа тук... Има хора да се движат по велоалеята... не е тясна може да се разминат... На кръговите кръстовища трябва да спреш. Слизам на кръгово, защото съм без предимство... Спират коли на спирките, ама завчера на всичките, където бяха там - над 20 коли, им залепиха глоби и ги снимаха, полиция имаше... Разбира се, че пречат колите на спирките, като видя кола или ще спра, или ще чакам да мине..." 

Колоездачите, а и шофьорите във Видин, засега ще трябва да изчакат още известно време, за да може да карат по напълно обновен булевард. От Общината съобщиха преди дни, че се очаква през месец юни да стартира ремонтът и на другото платно на главната пътна артерия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56