Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Снимка: Виктория Топалска



Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова. Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години, след като "Малката пекарна" отвори врати, отново се срещаме със същото това смело момиче, но вече със сбъднати мечти. И я върнахме 23 месеца назад.

"Тогава наистина беше страшно емоционално, несигурно, прохождахме във всяко едно отношение, сега може да се каже, че имаме опит. Не голям, но малко по малко, крачка по крачка всичко се случва...Започнахме от началото с хляб и закуски и вече с течение на времето започнахме и сладкарството да го развиваме. Сега мога да предложа доста богат асортимент. Абсолютно за всеки вкус, защото няма един с един еднакви...Абсолютно всяко едно нещо ние си го правим, минава през нашите ръце - било то хляб, било то козунк, сладки работи..."

Въпреки времето, прекарано в усърден труд и кулинарно творчество, Криси казва, че няма любима рецепта, нито любимо нещо за приготвяне. Обича всичко и опитва всичко.
 
"Всяко едно нещо ми е любимо, няма нещо, което да ми е най. Обичам всичко да правя и обичам всяко едно нещо да го изпипвам, да минава през ръцете ми, защото всичко ми е интересно."

Още при отварянето на пекарната, всеки, работещ там, получи своята роля. Това не се променя и до ден днешен, разликата днес е в това, че всеки знае и може да прави всичко.

"Имаме все още роли, трябва си да има майстор, но пък всеки знае да пипне и в другите неща."

Криси откри пред нас и  друга тайна - тази на хубавият хляб.

"Тайната е първо в качестото - да се държи на това нещо и любов. Всичко да е направено с любов. май винаги тайната съставка е любов..."

Хляб, банички, козунаци, масленки, меденки, фунийки, орехчета - това са само част от нещата, които може да опитате, посещавайки пекарната на Криси. Някои от сладкишите са добре забравените, но любими на малки и големи вкусове, вече все по-рядко срещащи се по магазините. Именно затова са едни от любимите на малката пекарка - защото просто ухаят на детство.

"Може би точно това се опитваме да направиме - нещата, които са изгубени във времето. опитваме се да вкараме вкуса от едното време при хората, защото им липсва. Точно тези вкусове от детството."

Без много уговорки успяхме да си извоюваме и една рецепта за любимото пандишпанено руло с пудра захар. Него също може да опитате в пекарната на Криси, но може и да изпробвате рецептата у дома. Доказана е, а гаранцията е от "Малката пекарна".

"Първо се започва с яйцата и захарта, разбива се много добре, след това се добавя брашното - всичко да е хомогенна смес и се пече. Завива се с любим кнфитюр, шоколад или крем..."

За Криси успехът не е слава. Успехът е просто любов, която се намира навсякъде, но на първо място у клиентите. А те, по думите й, я търсят все повече и повече.

"Да, поръчват. Постоянно имаме заявки, постоянно имаме да изработваме нещо и мен това много ме радва, защото хората разбират за нас и наистина ни се доверяват и ни харесват."

Но за да те търсят хората, трябва на първо място да бъдеш винаги човек с тях. Да си любезен, мил и винаги усмихнат, сигурна е Криси. Сигурни сме и ние.

*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26