Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха победителите в областния кръг на Националния конкурс "Бог е любов" във Видин

Снимка: Виктория Топалска

Традиционно през месец май Регионалното управление на образованието във Видин и Видинска света митрополия връчват наградите на класираните от първо до трето място в областния кръг на Националния конкурса "Бог е любов". И тази година училищата от областта се включиха активно в него, спазена беше и традицията да бъдат представени творби в различни направления. Разнообразието от произведения беше голямо, а преобладаващите бяха в категориите "Рисунка" и "Проза". В областния кръг на състезанието взеха участие 10 училища, представени бяха 87 творби в 6 възрастови групи - от 1-ви до 12-и клас. 

Областната комисия класира на първо място и предложи за участие в националния кръг най-добрите от всички представили се, а общият им брой е 25 творби - 5 стихотворения, 6 разказа, 13 рисунки и 2 пана приложни изкуства. В началото на проявата децата от групата за занимания по интереси "Православни християнчета" поздравиха присъстващите.

Своето приветствие към децата, техните родители и преподаватели отправи и видинският митрополит Даниил.

"Воистина воскресе Христос в тези празнични дни. По традиция вече десетилетия се събираме тук да поощрим всички вас - и преподаватели, и млади творци за вашите творчески търсения, да изразите може би най-важното нещо в нашия живот, мили деца. Да опитаме да се доближим, да се докоснем, да изразим по някакъв начин тази любов, която сме получили от Бога и която получаваме от Бога, да върнем нашата благодарност и частицата от Божията любов да подкрепи, просвети, окуражи нашите сърца, за да раздаваме тази любов в света около нас."

Несъмнено за добрите резултати на децата заслуга имат и техните преподаватели. Хората, които успяват да запалят пламъка на изкуството в тях. Бисерка Вълканова е един от тези хора, държащи ръцете на малките деца, учейки ги да боравят с четките и боите. Вярвайки, че искрата на изкуството е във всяко едно от тях.

"След толкова години опит все си мисля, че тя е заложена в нас. Всеки от нас трябва да има някаква искра в себе си. Без изкуство не е цветен животът, но си мисля, че е хубаво, когато някой ни поощрява, когато някой ни стимулира да развиваме тази искра в себе си."

На рождения си ден Мира Джунинска получи както много подаръци, така и награда за рисунка в конкурса. 

"На второ място съм и много се радвам от това. Спечелих Библия, две грамоти и шоколад. Всеки път участвам с рисунка, не винаги печеля, но се радвам, че този път спечелих... При рисуването на икони нямаш свобода, трябва да рисуваш с точен тон, точно както трябва, както е по иконата, докато при пейзажите може да рисуваш с каквито цветове искаш."

Очаква се до края на месец май да станат ясни и победителите в националния кръг на конкурса "Бог е любов", който се организира от Министерството на образованието и науката. 

Снимки от награждаването може да видите тук.

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00