Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои 15-ият преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави във Вършец

Снимка: Радио ВИДИН Архив

На 11-и и 12-и май Вършец ще бъде домакин на традиционния преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави, като участниците ще бъдат от цялата страна – съобщи кметът на общината Иван Лазаров. 


"Готови сме, празнично ни е. Да не забравяме, че духовата музика е част от традициите и фолклора на Северозапада. Надяваме се и времето да е с нас и да се получи истински празник."


Прегледът е възстановен през 2010 г. след близо 20-годишно прекъсване по инициатива на маестро Димитър Пеев и ръководството на Община Вършец. Първите цели, поставени от организаторите, са да бъдат възвърнати, съхранени и развити традициите на духовите оркестри и запазването на звученето и музицирането.


През 2017 г., след кончината на маестрото, прегледът е преименуван на негово име.


Целта на инициативата е популяризиране и творческа изява на ученици, занимаващи се с музикално и танцово изкуство, приобщаване на младото поколение към българската култура и стимулиране извънкласната дейност на училищата.


Националният преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави е без състезателен характер. Право на участие имат всички ученици от І до ХІІ клас, без разделение по възрастови групи.

В тазгодишния преглед участие ще вземат :

1.Духов оркестър ДЕФИЛИР и Мажоретен състав при СУ Иван Вазов гр. Вършец

2.Духов оркестър и мажоретен състав при СУ “Иван Вазов “-гр. Плевен,

3.Децата на Априлци- духов оркестър при НЧ“Светлина-1894“ гр. Априлци

4.Младежки духов оркестър при Първа английска езикова гимназия и читалище „Д-р Петър Берон- 1925

5. Духов оркестър Джуниър бенд при СУ Емилян Станев гр. Велико Търново

6.Детски духов оркестър „Берковица“ при НЧ “Ив. Вазов -1872“ гр. Берковица

7.Клуб „Мажоретки“ при ЦПЛР- гр. Белоградчик

 

ПРОГРАМА:

11 МАЙ (СЪБОТА)

16.30 ч. - Дефиле на участниците в прегледа от парк „Св. Мина“ /по алеята с чинарите/ до НЧ „Христо Ботев - 1900”

17.00 ч. - Откриване на прегледа и представяне на участниците, концертна част

Място: Естрадата пред НЧ „Христо Ботев – 1900“

12 МАЙ (НЕДЕЛЯ)

10.30 ч. - Дефиле на участниците в прегледа от парк „Св. Мина“ /по алеята с чинарите/ до НЧ „Христо Ботев - 1900”

10.50 ч. - Концертна програма

13.00 ч. - Награждаване на участниците и закриване на прегледа

Място: Естрадата пред НЧ „Христо Ботев – 1900“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Акция на МВР, Пожарна, ГЗ в с.Сланотрън

Какво се случва в Сланотрън?!

Селото е отцепено в централната си част. Отцепени са и някои от прилежащите улици, на входовете и изходите патрулират полицейски екипи. В Сланотрън присъстват екипи на всички подразделения на МВР, в това число освен полиция и пожарна, така и гражданска защита и криминална полиция. В централната част на селото има и палатка, вероятно опъната от една от..

публикувано на 30.05.24 в 14:09

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Националната агенция за приходите. За периода от завършване на средното до..

публикувано на 30.05.24 в 13:53

Второкласници от Мездра изучаваха бита и обичаите в региона

Второкласници от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий " - гр. Мездра посетиха Етнографско - възрожденски комплекс "Св.Софроний Врачански" във Враца и се запознаха с бита и обичаите на хората от родния край в миналото. Учениците се включиха в  работилница на открито, в която изработиха картини с плъстена вълна.  Посещението е по проект " Мъдростта в..

публикувано на 30.05.24 в 13:41

Лекция за хляба във Видин

Центърът за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" организира лекция, свързана с темата за важността на хляба в живота и мисленето на българите, за стария сорт пшеница, донесен от прабългарите в Европа и за храната, която ни разболява или ни лекува.   Лектор е Иван Попов, агроинженер-полевъд: "Основната и най-важната храна на..

публикувано на 30.05.24 в 13:20

Случай на насилие над животно разследват в Берковица

Причините за смъртта на котка изясняват служители на полицейското управление в Берковица.  Жена от Берковица е подала сигнал на тел. 112 за проявена жестокост към котката й, в резултат на която животното починало.  Полицейски служители посетили местопроизшествието и извършили оглед. Животното било открито прибрано в кашон в мазе на къща в..

публикувано на 30.05.24 в 12:09

Видинско село е блокирано от жандармерия и полиция

Полицейска акция се провежда във видинското село Сланотрън, съобщиха местни жители. По информация на хората в селото са разположени множество автомобили на полицията и жандармерията, както и една линейка.  Служителите на реда са приканили хората да не напускат къщите си. Кметският наместник Калин Пантев не беше уведомен за това, което се случва, но..

публикувано на 30.05.24 в 12:08

Благотворителен базар събира средства за млада авторка от Враца

Благотворителен базар събира средства за изследвания и лечение на млада писателка от Враца . Глория Костадинова-Петрова все още няма точна диагноза, но се надява със събраните средства да може да отиде в Турция , където да направи необходимите за целта прегледи, каза за Радио ВИДИН авторката: "От доста време имам един здравословен проблем,..

публикувано на 30.05.24 в 11:42