Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нека творим живот в силата на Възкресението

Снимка: www.bogonosci.bg

Втората неделя след Пасха - Томина, е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома.

"Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27)

Христос Воскресе!

Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани в Сионската горница и те като го видели се зарадвали. (Иоан 20:19-20). Св. ап. Тома, наричан Близнак, не бил с другите апостоли, когато дохождал Възкръсналият Христос. (Иоан 20:24) После те му казали: “Видяхме Господа”. Тома им рекъл: "Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам." (Иоан 20:25) След осем дни Възкръсналият Христос пак се явил на учениците си в същата горница. Сега и Тома бил там. Господ му казал : "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай си ръката и тури в ребрата ми и не бъди невярващ, а вярващ." (Иоан 20:27) Тома възкликнал: "Господ Мой и Бог Мой." (Иоан 20:28) Св. ап. Тома изразява своята вяра в Христа вече не само като в свой Господ, но и като свой Бог. Възкръсналият му рекъл: "Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели и са повярвали." (Иоан 20:29) Това второ явяване на Възкръсналия Спасител пред учениците си в присъствието на св. ап. Тома възпоменаваме в днешния неделен ден, наречен Томина неделя. Нашата религиозна вяра, нашата вяра в Бога, в онова, което Бог ни е открил и направил за нас, трябва да бъде пълна, твърда, непоколебима, силна, жива и действена. Да се изявява в живота, но тя трябва да бъде и разумна, а не сляпа и съградена на пясък , а изградена на камък. (Матей 7:24-27) В това именно ни убеждава случаят със св. ап. Тома.


Религиозната вяра на всеки човек е подложена на изпит, изложена е на изкушенията и колебанията, но тя в края на краищата трябва да стане изпитана вяра. Св. ап. Тома, както и другите апостоли е оставил всичко и е тръгнал след Богочовека. Нали и той е бил Негов спътник! Да, но той единствен не бил в помещението, където всички апостоли били събрани, когато Иисус им се явил. Нека се поучим от този пример. Колко рисковано е за вярващия християнин да отсъства от неделното и празнично богослужение, да не бъде в храма, в събранието на Божията Църква. Да внимаваме и да се стараем да подражаваме на първите християни. Те са постоянствали в учението на апостолите. Всички вярващи били заедно и единодушно престоявали в храма, хранели се заедно и хвалели Бога. (Деан. 2:42-47) Празнувайки неделята на св. ап. Тома, нека урокът от неговото отсъствие от Сионската горница да се запечата дълбоко в съзнанието ни и всякога, когато чуем църковната камбана за служба, да посещаваме службите в Божия храм, за да постигнем вечния живот в небесното царство. Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" на Томина неделя ще задам семпъл и дълбоко личен въпрос: "Християнин ли съм?". Историята на Тома ще ни вдъхнови да потърсим правилния отговор. Както ще разберете, Тома бил човек, който не вярвал в абсолютно всички думи на Христос. Днес има "християни", които правят същото. Но това възможно ли е? Възможно ли е да бъдем християни, без да вярваме на всички Христови думи?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16

В "Музикална зона" на 23 май 2024 слушаме романтични мелодии от филми

Наближава лятото и в умовете ни вече започват да се въртят всякакви планове за почивка. Накъде ще пътуваме, с кого ще се срещнем, към коя дестинация ще поемем. В "Музикална зона" ви предлагам своеобразно "междугалактическо пътуване" из филмовата музика на миналото столетие. Слушаме инструментални версии на популярни романтични песни и музикални теми..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

150-годишен юбилей празнува читалището в Ново село

150 години от своето създаване чества Народно читалище "Земеделец 1874" в Ново село. Годишнината ще бъде отбелязана с концерт под наслов "Да пазим миналото, за да има бъдеще". На читалищната сцена ще се изявят местните самодейци и гостуващи състави от Видин и други населени места в областта, обясни секретарят на културната институция Любка Ангелова...

публикувано на 23.05.24 в 08:15

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06