Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нека творим живот в силата на Възкресението

Снимка: www.bogonosci.bg

Втората неделя след Пасха - Томина, е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома.

"Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27)

Христос Воскресе!

Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани в Сионската горница и те като го видели се зарадвали. (Иоан 20:19-20). Св. ап. Тома, наричан Близнак, не бил с другите апостоли, когато дохождал Възкръсналият Христос. (Иоан 20:24) После те му казали: “Видяхме Господа”. Тома им рекъл: "Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам." (Иоан 20:25) След осем дни Възкръсналият Христос пак се явил на учениците си в същата горница. Сега и Тома бил там. Господ му казал : "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай си ръката и тури в ребрата ми и не бъди невярващ, а вярващ." (Иоан 20:27) Тома възкликнал: "Господ Мой и Бог Мой." (Иоан 20:28) Св. ап. Тома изразява своята вяра в Христа вече не само като в свой Господ, но и като свой Бог. Възкръсналият му рекъл: "Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели и са повярвали." (Иоан 20:29) Това второ явяване на Възкръсналия Спасител пред учениците си в присъствието на св. ап. Тома възпоменаваме в днешния неделен ден, наречен Томина неделя. Нашата религиозна вяра, нашата вяра в Бога, в онова, което Бог ни е открил и направил за нас, трябва да бъде пълна, твърда, непоколебима, силна, жива и действена. Да се изявява в живота, но тя трябва да бъде и разумна, а не сляпа и съградена на пясък , а изградена на камък. (Матей 7:24-27) В това именно ни убеждава случаят със св. ап. Тома.


Религиозната вяра на всеки човек е подложена на изпит, изложена е на изкушенията и колебанията, но тя в края на краищата трябва да стане изпитана вяра. Св. ап. Тома, както и другите апостоли е оставил всичко и е тръгнал след Богочовека. Нали и той е бил Негов спътник! Да, но той единствен не бил в помещението, където всички апостоли били събрани, когато Иисус им се явил. Нека се поучим от този пример. Колко рисковано е за вярващия християнин да отсъства от неделното и празнично богослужение, да не бъде в храма, в събранието на Божията Църква. Да внимаваме и да се стараем да подражаваме на първите християни. Те са постоянствали в учението на апостолите. Всички вярващи били заедно и единодушно престоявали в храма, хранели се заедно и хвалели Бога. (Деан. 2:42-47) Празнувайки неделята на св. ап. Тома, нека урокът от неговото отсъствие от Сионската горница да се запечата дълбоко в съзнанието ни и всякога, когато чуем църковната камбана за служба, да посещаваме службите в Божия храм, за да постигнем вечния живот в небесното царство. Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" на Томина неделя ще задам семпъл и дълбоко личен въпрос: "Християнин ли съм?". Историята на Тома ще ни вдъхнови да потърсим правилния отговор. Както ще разберете, Тома бил човек, който не вярвал в абсолютно всички думи на Христос. Днес има "християни", които правят същото. Но това възможно ли е? Възможно ли е да бъдем християни, без да вярваме на всички Христови думи?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44