Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Снимка: Радио ВИДИН

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение. Какви са ползите за развитието на сектор "Строителство" за Унгария, Германия и Словения от членството им в Евросъюза?

За да отговорят на предизвикателствата на нашето време, сградите днес трябва да се изграждат така, че да се пестят ресурси, процесът да е възможно най-неутрален по отношение на климата и да е с възможно най-нисък въглероден отпечатък. Новите методи като хибридната конструкция с дървени материали или използването на рециклиран бетон бързо придобиват все по-голямо значение. 

"Предизвикателствата на нашето време с климатичните промени са много важни за строителния сектор. Европейският съюз дава цели, с които да се редуцира карбоновият отпечатък и ние всички се опитваме и се мъчим да създаваме сгради, които да отговарят на тези изисквания. Много нови задачи трябва да бъдат приобщени към процеса на проектиране. И това, разбира се, не означава, че сградата ще стане по-евтина в края. Това е голямо предизвикателство, защото трябва да се отрязват разходи  от някъде другаде, така че да се направи разумен компромис и примерно, апартаментът, който си купувате все още да е продаваем. В Германия, примерно в момента има много, много изисквания, които трябва да бъдат изпълнени. Затова се налага да се направят компромиси, нещо друго да се орязва. И това е, което политиците не разбират, а проектантите разбират много добре", заяви инж. Габор Такач от Унгария, който работи и в Германия.

Дитер Ветел е инженер по сградни инсталации. Фирмата, в която работи изпълнява големи проекти в Германия, Швейцария и скандинавските страни:

"Европейският поглед на тази проблематика и от това, че Германия е държава донор в Европейския съюз, а България е държава, която получава средства от Европейския съюз всъщност е един много интересен въпрос. Човек трябва да разглежда всичко това с перспектива за бъдещето, защото Германия като държава, която дава пари в касата на Европейския съюз, разбира се, за нея Европейският съюз е възможност да разшири своите пазари. Строителството на инфраструктурни обектив Източна Европа и в по-новите държави в Европейския съюз, това строителство на магистрали и съоръжения, по които минава транспортът на стоките, които се импортират от Германия, това индиректно фактически от него профитира и самата Германия, макар и това да е на територията на другите държави. Ние трябва да разглеждаме всичко това като един общ пазар, защото всички европейски страни са един пазар, който заедно трябва да се конкурира с американския пазар, с китайския пазар, затова е много важно ние да работим заедно."

Словенски фирми имат успешно реализирани проекти в Брюксел, Париж, Виена и други европейски градове. Това е от решаващо значение за обмена на стандарти за предоставяните услуги.

"Смятам, че когато една държава стане част от Европейския съюз тя има достъп до по-големи стандарти, да развие по-големи стандарти в строителния сектор... Политиките на Европейския съюз са от много  високо качество и има много проекти, които са с висок стандарт", каза арх. инж. Владимир Крайчар- генерален секретар на Камарата по архитектура и устройствено планиране на Словения.

Владимир Крайчар допълни, че Камарата се възползва от възможностите за европейски финансиране като кандидатства по различни проекти.

Габор Такач, Дитер Ветел и Владимир Крайчар участваха в международна конференция на тема "Професионални задачи на архитектите и инженерите за създаване на качествена жизнена среда", организирана от "Алианс за висока строителна култура" (АВСК), която се проведе в София.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48