Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов модел за социални услуги за деца представиха във Видин

3
Снимка: Радио Видин

Нова високоспециализирана социална услуга за деца, жертви на престъпления и деца в конфликт със закона, беше представена на кръгла в маса в Комплекса за социални услуги за деца и семейства във Видин.  "Зона ЗаКрила плюс" е модел на сдружение "Институт за социални дейности и практики", който надгражда съществуващите центрове за застъпничество и подкрепа на деца, жертви на насилие "Зона ЗаКрила". Това обясни изпълнителният директор на "Институт за социални дейности и практики" Звездица Ковачева.


„Зона ЗаКрила плюс“ е един модел на ИСДП (Институт за социални дейности и практики), който надгражда модела „Зона ЗаКрила“ като в цялостната подкрепа и застъпничество за деца, се включват и деца, които са в конфликт със закона. Т.е децата, които са в конфликт със закона, също се сблъскват с правосъдната система и злоупотребите с тях са не по-малко, даже напротив. Ние имаме едно такова изследване от миналата година, че децата, извършили различни противообществени прояви и евентуални извършители на престъпления, са обект на доста сериозна злоупотреба тогава, когато се сблъскат с различни процедури. Имат много права, които не се спазват, не се зачитат. В крайна сметка всяко едно дете, всеки един човек има право на справедлив съдебен процес.  Това е и едно от основните права на децата и всъщност "Зона ЗаКрила плюс" е един високоспециализиран комплекс от услуги по информиране, консултиране, застъпнически дейности, обучение в различни умения на деца  и на родители как да получат справедлив съдебен процес."


Центрове "Зона ЗаКрила" са открити през 2016-а година в три града в страната - София, Шумен и Монтана. Създадени са по европейския модел „БАРНАХУС“, който означава всичко под един покрив, т.е. подкрепа на специалисти, професионалисти от различни институции на едно място в интерес на децата. Предвижда се във всяка една област да се разкрият такива високоспециализирани услуги, каза Звездица Ковачева.


Разкриването на "Зона ЗаКрила плюс" във Видин ще разшири възможностите за застъпничество и подкрепа за деца, жертви на престъпления и децата в конфликт със закона. От откриването на синята стая в Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) във Видин през 2013 година до сега, в синята стая се разпитват от специалисти средно по 20 деца на година. Очаква се този брой да се увеличи с въвеждането на комплексната високоспециализирана услуга "Зона ЗаКрила плюс", а също и да се гарантира достъпът на децата до справедливо правосъдие, коментира Валентина Тодорова, директор на КСУДС Видин.


На форума във Видин е представена и законодателна промяна, която ще позволи на деца, участващи в правни процедури да получават по-голяма подкрепа от доставчиците на социални услуги. Промяната  в Наказателно-процесуалния кодекс е в сила от 1 май. Според нея, разпитът на свидетели със специфични нужди от защита, каквито са децата, ще се извършва в специално оборудвани помещения, предназначени за тази цел, в присъствието на педагог или психолог и от един и същ разследващ орган, ако е необходим повторен разпит, обясни Звездица Ковачева.


"Зона ЗаКрила плюс" е един модел на ИСДП, който надгражда модела "Зона ЗаКрила" като в цялостната подкрепа и застъпничество за деца, се включват и деца, които са в конфликт със закона ,т.е. децата, които са в конфликт със закона също се сблъскват с правосъдната система и злоупотребите с тях са не по-малко, даже напротив. Ние имаме едно такова изследване от миналата година, че децата, извършили различни противообществени прояви и евентуални извършители на престъпления, са обект на доста сериозна злоупотреба тогава, когато се сблъскат с различни процедури. Имат много права, които не се спазват, не се зачитат. В крайна сметка всяко едно дете, всеки един човек има право на справедлив съдебен процес.  Това е и едно от основните права на децата и всъщност "Зона ЗаКрила плюс" е един високоспециализиран комплекс от услуги по информиране, консултиране, застъпнически дейности, обучение в различни умения на деца  и на родители как да получат справедлив съдебен процес."


Промяната ще разшири възможностите на доставчиците на социални услуги, какъвто е и Комплексът за социални услуги за деца и семейства във Видин, да се застъпват децата, участващи в правни процедури да получават щадящо правосъдие и правата им да бъдат гарантирани в по-голяма степен. Това включва не само изслушване в специализирано помещение „синя стая“ от обучени специалисти, но и изготвяне на индивидуална оценка на децата от подготвени експерти, следване на специално разработена методика, утвърдени процедури и стандарти на работа, обучение на представители на институциите и мултидисциплинарен подход на работа.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

В проекти за над 73 000 лева кандидатства ЦСОП "Христо Ботев" в Берковица

В началото на учебната 2023/2024-та година Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица бе включен в Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда" Модул 1. Чрез нея бе създадена и оборудвана Стая за целодневна организация на учебния ден. За нейното реализирани са усвоени 10 хиляди лева, каза..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55