Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панорама на средното образование във Видин

17
Снимка: радио Видин"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин.

На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали. 

Панорамата бе открита от областния управител на ОА Видин  Ани Арутюнян  и началника на РУО - Видин Веселка Асенова. 

СУ "Христо Ботев" село Арчар се представи с лозаро винарство, разказа Красимира Владимирова, която на днес получи награда за подготовката на учениците си за състезанието "Млад фермер". В разговора се включиха и ученици и директорката Ширин Шахин. 


СУ "Васил Левски" град Кула продължава традициите си в дуалното обучение. Специалността за новата учебна година е "Икономическа информатика". На днешното събитие училището се представяше с рекламни брошури, разказа директорът Маргарита  Йончева. 

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Ново село предлагат специалности, свързани с особеностите на района. "Техник в лозаро винарството и зеленчукопроизводството" е специалността за новата учебна година , каза  директорът Ирена Цветкова.


Учениците от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин представяха своите клубове, специалности и професии на бъдещите осмокласници, които трябва да направят своя избор. Ивайло Георгиев от 11 клас спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната. Днес те бяха наградени от РУО - Видин за своите успехи.

По занимателен начин учениците от Английската и Математическа гимназии привличаха седмокласниците, като ги включваха в различни викторини.Грамоти и награди получиха учителите: инж. Боряна Борисова от  ПГ "Проф. д-р Асен  Златаров", подготвила свои ученици в  състезанието "Мога и зная как", Светослав Иванов от ПГ "Проф. д-р Асен  Златаров" Видин  за отличната  подготовка на ученици по състезанието по роботика, ст. учител по икономика Радка Ванчева от ПГ "Проф д-р Асен  Златаров" Видин,  Веселка Василева  за обучението по кулинарни техники в ПГТ "Михалаки Георгиев" , Аксиния Георгиева, по кулинарни техники в ПГТ "Михалаки Георгиев"  , Елена Бекова за подготовка на ученици за строител ПТГ "Васил Левски" Видин, Милен Митов, автотранспортна техника в ПТГ "Васил Левски" , инж. Владимир Цеков и  Божидар Милошевски в ПТГ "Васил Левски" ,  Красимира Владимирова от СУ "Христо Ботев" Арчар, подготвила ученици за  състезание "Млад фермер" , Цветан Цветанов за подготовка на ученици в състезанието "Млад фермер".

Бяха наградени и ученици и ученически отбори, представили се отлично на национални състезания и олимпиади.


Повече в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар..

публикувано на 24.05.24 в 17:41

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12