Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават пенсиите с 11%

Снимка: Радио Видин

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент.
Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили решението, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България, чийто представител е гласувал с въздържал се. 
Достатъчни ли са пенсиите за видинчани и как приемат увеличението, това попитахме в анкета на Радио ВИДИН:

"Работила съм 30 години за минимална пенсия. В България ощетяват хората, които работят. Които не работят взимат повече от нас, които сме работили толкова години. На мен ми стига пенсията, защото аз съм с високо кръвно, правя си сметка, медицински работник съм... Стигат ми, защото децата ми дават... Аз съм пенсионер, но късметът ми е, че съм пенсионер и от Италия, така че... Моята е под минималната, 490 лева е, ако нямах другата-абсурд... Пенсиите не стигат никога, защото лекарствата много ги вдигнаха, суперите също ги вдигнаха. От къде си ги взел, там са отишли... Много пъти се лишаваме. Аз на Великден не съм си купувала месо, 150 лева давам само за лекарства, като платя тока, водата и какво ми остава... На мен ми е достатъчно и си живеем, но то зависи как свикнеш. На нас какво ни трябва - дрехи си имаме от по-рано, само храна. Достатъчно ми е, че предостатъчно..."

Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година е заложено осъвременяване на пенсиите с 11% по швейцарското правило, но експертните сметки на НОИ показаха, че заради по-ниската отчетена инфлация повишението трябва да е с 10% по тази формула. След създалото се напрежение в обществото в понеделник, на нарочен брифинг служебният премиер Димитър Главчев обяви, за да внесе успокоение, че пенсиите ще се вдигнат с 11%, както е заложено в бюджета.


*Цялата анкета може да чуете в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар..

публикувано на 24.05.24 в 17:41

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12