Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават пенсиите с 11%

Снимка: Радио Видин

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент.
Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили решението, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България, чийто представител е гласувал с въздържал се. 
Достатъчни ли са пенсиите за видинчани и как приемат увеличението, това попитахме в анкета на Радио ВИДИН:

"Работила съм 30 години за минимална пенсия. В България ощетяват хората, които работят. Които не работят взимат повече от нас, които сме работили толкова години. На мен ми стига пенсията, защото аз съм с високо кръвно, правя си сметка, медицински работник съм... Стигат ми, защото децата ми дават... Аз съм пенсионер, но късметът ми е, че съм пенсионер и от Италия, така че... Моята е под минималната, 490 лева е, ако нямах другата-абсурд... Пенсиите не стигат никога, защото лекарствата много ги вдигнаха, суперите също ги вдигнаха. От къде си ги взел, там са отишли... Много пъти се лишаваме. Аз на Великден не съм си купувала месо, 150 лева давам само за лекарства, като платя тока, водата и какво ми остава... На мен ми е достатъчно и си живеем, но то зависи как свикнеш. На нас какво ни трябва - дрехи си имаме от по-рано, само храна. Достатъчно ми е, че предостатъчно..."

Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година е заложено осъвременяване на пенсиите с 11% по швейцарското правило, но експертните сметки на НОИ показаха, че заради по-ниската отчетена инфлация повишението трябва да е с 10% по тази формула. След създалото се напрежение в обществото в понеделник, на нарочен брифинг служебният премиер Димитър Главчев обяви, за да внесе успокоение, че пенсиите ще се вдигнат с 11%, както е заложено в бюджета.


*Цялата анкета може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00