Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певческата група "Мездрея" отбелязва 35-тата си годишнина

Снимка: Петко Котларски


В утрешния четвъртък, 16 май, от 19.00 часа в Дом на железничаря ГСГП "Мездрея" при градското читалище в Мездра ще изнесе голям концерт по повод 35 годишнината от създаването си. В него специално участие ще вземе и Бони Милчева.

За началото на групата разказа Валентин Вълчев, който в онези дни е бил председател на читалището. Той е и заемалият най-дълго тази длъжност до днес.

"До  създаването на ГСГП "Мездрея" в читалището работеше Дамски камерен хор. С настъпилите политически промени в държавата изведнъж се оказа, че репертоарът му вече не е подходящ за сценични изяви. И за да запазим готовия и на добро ниво гласов материал, през октомври 1989 г. решихме да пробваме в жанра стара градска песен. Поканихме акордеонистът Васил Драганов и нещата потръгнаха. Аз поех колектива по-скоро организационно, тъй като не съм професионален музикант. И така две години. Истинско развитие и пътя на успеха на групата се дължи на Надежда Фурнаджиева – млада и амбициозна цигуларка".

За кратко време групата подготвя шоу спектаклите „Пей ми песен за душата” и „Красив роман е любовта”. 

През 1993 г. идва и първото сериозно отличие - Група „Мездрея” заема престижното второ място във Втория фестивал на старата градска песен „Златен кестен” в Петрич”.  

Вече като солист Валентин Вълчев е отличен с първа награда, а мъжкият квартет Радко Антонов, Вълчев, Николай Санков и Цветолюб Цоков получава грамота за успешно представяне. Същата година БНТ излъчва музикалния филм „Кажи ми, ти, дали не те обичах…” с избрани изпълнения на самодейците. Групата гостува в тв предаване „Минаха години” с водещ Драган Тенев и записва аудиокасетата „Минаха години”.

 Впоследствие ръководител на групата е Антония Ганева, като продължава богатата си концертна дейност с участия в Празника на старата градска песен „Мара Врачанка”, Монтана, Стара Загора, Лом и Бяла Слатина.

Вече цели 35 години ГСГП „Мездрея” участва в концерти, спектакли във връзка с кръгли годишнини, телевизионни предавания и фестивали, печели куп престижни награди като група, а  Валентин Вълчев и Радко Антонов като солисти.

През 2021г.- ГСГП “Мездрея“ спечели златен плакет от „Балкан Фолк Фест” Златни пясъци и през следващите две години отново печели златен плакет и диплом.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С "Парад на буквите" отбелязаха 24 май във Враца

Във Враца отбелязаха тържествено 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Честването на 24 май започна с “Парад на буквите”, в който участие взеха отличени ученици, педагози, културни дейци и състезатели от спортни клубове. Трите знамена, представящи глаголицата, кирилицата и..

публикувано на 24.05.24 в 16:41

Във Видин отбелязаха тържествено Деня на светите братя Кирил и Методий

Видин отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, с празнично шествие и церемония по награждаване на изявени дейци на просветата и културата. Знанието, мъдростта, силата на просветата и словото са онези ценности, важни за нашето духовно извисяване, каза в словото си към..

публикувано на 24.05.24 в 15:09

С богата празнична програма отбелязаха 24 май в Лом

Днешният 24 май беше отбелязан в Лом с богата културна програма, пред сградата на Народно читалище „Постоянство 1856”. Кметът Цветан Петров поздрави ломчани с Деня на българската азбука, просвета и култура.  „Ние българите честваме днешния ден с особено чувство за национална гордост, с особена тръпка в сърцето, защото „и ний сме дали нещо на..

публикувано на 24.05.24 в 14:12

Монтана празнува 24 май

Стотици ученици, учители, представители на държавната и местната власт дефилираха на 24 май в Монтана.  Празничното шествие тръгна от най-стария храм „Св. св. Кирил и Методий" и завърши на площад "Жеравица" под звуците на духовия оркестър към народно читалище „Разум 1883". Кметът на Монтана Златко Живков и началникът на регионалното управление на..

публикувано на 24.05.24 в 13:05

Над 1500 нови чатитали регистрира за седмица библиотеката във Враца

1572-ма са новите читатели на Регионална библиотека „Христо Ботев“ Враца, получили регистрация и достъп до личен виртуален читателски профил в рамките на Националната библиотечна седмица. Врачанската библиотека се включи с програма и подарък абонамент в дните от 13 до 18 май, припомниха от културната институция. За първи път чрез библиотеката, Враца..

публикувано на 24.05.24 в 10:09

Изграждат нови места за спорт и отдих в община Ружинци

Нови четири места за отдих, спорт и игри ще бъдат изградени до края на годината в община Ружинци. Две от тях ще бъдат построени в детските градини в Ружинци и Дреновец, обясни кметът Александър Александров. "Целта е да се подобри образователната инфраструктура в двете учебни заведения, да се подобрят съществуващите съоръжения за игри, както и да..

публикувано на 24.05.24 в 09:30

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий

Днес, 24 май, честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът ще бъде отбелязан тържествено в целия български Северозапад.  Във Видин ще се проведе празнично шествие и награждаване на изявени деятели на културата, обясни Гергана Георгиева от Община Видин.  "Шествието..

публикувано на 24.05.24 в 08:00