Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнична програма за 24 май в Монтана

Снимка: Община Монтана

С празнично шествие и концерт Община Монтана ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.


Шествието ще тръгне на 24 май в 9:30 часа от храм "Св. св. Кирил и Методий". Мажоретките от Младежкия дом и Духовият оркестър "Дико Илиев" ще поведат хиляди възпитаници на детските градини и училищата. Заедно с официалните лица по булевард "Трети март" ще преминат дейци на образованието и културата, отличени за приноса си с Почетната значка или Почетния знак на Община Монтана.


Тържественият концерт на площад "Жеравица" ще започне в 10:00 часа с химна на Кирил и Методий в изпълнение на духовия оркестър към Народно читалище "Разум 1883". В програмата му ще вземат участие млади изпълнители от Монтана, поели по пътя на професионалното музикално, танцово и театрално изкуство.

След концерта на прием на кмета Златко Живков по повод празника ще бъдат връчени 5 Почетни значки на Община Монтана.   


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С "Парад на буквите" отбелязаха 24 май във Враца

Във Враца отбелязаха тържествено 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Честването на 24 май започна с “Парад на буквите”, в който участие взеха отличени ученици, педагози, културни дейци и състезатели от спортни клубове. Трите знамена, представящи глаголицата, кирилицата и..

публикувано на 24.05.24 в 16:41

Във Видин отбелязаха тържествено Деня на светите братя Кирил и Методий

Видин отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, с празнично шествие и церемония по награждаване на изявени дейци на просветата и културата. Знанието, мъдростта, силата на просветата и словото са онези ценности, важни за нашето духовно извисяване, каза в словото си към..

публикувано на 24.05.24 в 15:09

С богата празнична програма отбелязаха 24 май в Лом

Днешният 24 май беше отбелязан в Лом с богата културна програма, пред сградата на Народно читалище „Постоянство 1856”. Кметът Цветан Петров поздрави ломчани с Деня на българската азбука, просвета и култура.  „Ние българите честваме днешния ден с особено чувство за национална гордост, с особена тръпка в сърцето, защото „и ний сме дали нещо на..

публикувано на 24.05.24 в 14:12

Монтана празнува 24 май

Стотици ученици, учители, представители на държавната и местната власт дефилираха на 24 май в Монтана.  Празничното шествие тръгна от най-стария храм „Св. св. Кирил и Методий" и завърши на площад "Жеравица" под звуците на духовия оркестър към народно читалище „Разум 1883". Кметът на Монтана Златко Живков и началникът на регионалното управление на..

публикувано на 24.05.24 в 13:05

Над 1500 нови чатитали регистрира за седмица библиотеката във Враца

1572-ма са новите читатели на Регионална библиотека „Христо Ботев“ Враца, получили регистрация и достъп до личен виртуален читателски профил в рамките на Националната библиотечна седмица. Врачанската библиотека се включи с програма и подарък абонамент в дните от 13 до 18 май, припомниха от културната институция. За първи път чрез библиотеката, Враца..

публикувано на 24.05.24 в 10:09

Изграждат нови места за спорт и отдих в община Ружинци

Нови четири места за отдих, спорт и игри ще бъдат изградени до края на годината в община Ружинци. Две от тях ще бъдат построени в детските градини в Ружинци и Дреновец, обясни кметът Александър Александров. "Целта е да се подобри образователната инфраструктура в двете учебни заведения, да се подобрят съществуващите съоръжения за игри, както и да..

публикувано на 24.05.24 в 09:30

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий

Днес, 24 май, честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът ще бъде отбелязан тържествено в целия български Северозапад.  Във Видин ще се проведе празнично шествие и награждаване на изявени деятели на културата, обясни Гергана Георгиева от Община Видин.  "Шествието..

публикувано на 24.05.24 в 08:00