Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еднодневна школа за деца организираха от КСР"Дунав-Видин"

3
Снимка: Радио Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба по спортен риболов "Дунав-Видин". Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци.

За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите.

"В моя случай е спорт, с който искам да покажа на децата, че има и друг свят освен виртуалния, в който днешното поколение - на 10 до 16, 17 години, е свикнало да бъде."

От Клуба по спортен риболов започнаха еднодневни занимания с децата на брега на Дунав.

„Идеята дойде от всички тези дечица, които посещават река Дунав и  ловят с въдици - дали ще бъде на плувка или метода, който направихме днес, т.е. риболов с кошничка. В моя случай аз го практикувам предимно него и затова реших, че ако искат още повече да се влюбят в този спорт, в този риболов, може да им организираме едно еднодневно училище, което е свързано с основите на фидер риболова, което както казах представлява риболов с кошничка, с която се вкарва определено количество храна във водата. Риболовът за мен е наука, която обединява абсолютно всички науки в едно - химия, физика, география, математика. География- трябва да изследвате дъното, химията- когато бъркате захранките, физиката – къде да метнеш, как да метнеш, когато има вятър. Математика- на колко време трябва да презамяташ. Това учи на дисциплина.“

Антонио е увлечен по риболова отскоро. Прекарва времето навън с баща си и оценява ползите.

"Навън мога много повече неща да правя, отколкото вкъщи и ме привлича това, че като хванеш риба, чувството не е каквото като си минеш нивото на играта. По принцип аз не съм риболовец на фидер. Повече съм спинингар  и ми харесва да науча нещо ново тук, защото колкото повече, толкова по-добре."

"Риболова ми е страст на мен от дете и както съм бил аз сред природата, ходил съм за риба на всякакви прекрасни места, така искам и него да науча," обяснява бащата на Антонио - Радослав. 


Сред младежите има и такива като Лъчезар, който вече се готви за състезание, но винаги има какво да научи от по-опитните.

"Доста редовно съм тук, главно на Дунав и в момента съм започнал, други ден ще е първото ми състезание на закрит водоем. Научих и нови неща, повечето ги знаех.“

Любослав Петров от Клуба по спортен риболов си спомня първите си опити с въдица в ръка.

"Горе долу на тяхната възраст, даже по-малък бях, 6-годишен, когато дядо ме заведе за първи път за риба на Дунав.  От тогава ми е страст и като видя дете, че лови риба, искам да се развива, да усеща удоволствието от риболова." 

Заниманията за децата ще продължат, а от Клуба по спортен риболов вече се готвят за следващия урок.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Благотворително събитие събра над 5000 лева в подкрепа на жени с онкологични заболявания

Над 5000 лева събра благотворителен коктейл във Враца за закупуване на помощни средства за жени с онкологични заболявания от Северозападна България. Събитието, органирано от Инициативен комитет за борба с рака на гърдата, получи много широка подкрепа, обясни председателят на организацията Албена Кисьова.  "Лично за мен резултатите са много..

публикувано на 27.05.24 в 17:55

Абитуриентските балове - повод за празник или излишна суета?

Абитуриентските балове са уникално преживяване не само за завършващите, но и за техните родители, учители и приятели. Всеки млад човек иска да направи този момент специален и запомнящ се. С какво, обаче се свързва абитуриентският бал - последно сбогом с класа, учителите и безгрижието или с излишното суетене и влагане на много средства?..

публикувано на 27.05.24 в 17:00

Отбелязваме Международната седмица за осведоменост за щитовидната жлеза

На 25 май се отбелязва Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза и обикновено с него започва Седмицата за осведоменост за щитовидната жлеза. Кампанията е ежегодна и цели да повиши осведомеността за ранното разпознаване и адекватното лечение на заболяванията на щитовидната жлеза, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения. Това каза..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Общински съвет Видин с Декларация към институциите за буферния паркинг

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2  прие  Общински съвет Видин . Предложението внесе Калин Виденов по време на редовното заседание на местния парламент. Той обясни, че целта на декларацията е тя да достигне до отговорните институции, които да проверят законността на паркинга,..

публикувано на 27.05.24 в 14:47

Отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Това е денят, в който отдаваме почит и признание на всички професионалисти, които работят неуморно и самоотвержено, за да спасяват човешки животи. Спешната медицинска помощ е критичен елемент от здравната система, осигуряваща бързи и ефективни действия в случаи на аварии, инциденти и..

публикувано на 27.05.24 в 13:04

"Неделник" от 26 май 2024 година

Хайде....новият "Неделник" е тук. Водя ви на бал във Враца. За пореден път там изпратиха стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. В "Неделник"..

публикувано на 26.05.24 в 13:25

Да можем заедно с Христос да повдигнем тежестта на земния живот

Днес е Четвърта неделя след Пасха – на Разслабения. Христос възкръсна! В името на Отца и Сина и Светия Дух. Братя и сестри, отново чуваме така добре познатия ни евангелски откъс за изцелението на разслабения и ни се иска пак и пак да обърнем внимание на въпроса, поставен от Христос: "Искаш ли да оздравееш?" На пръв поглед няма..

публикувано на 26.05.24 в 08:00