Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин продължават събитията за Европейската нощ на музеите

Снимка: Радио Видин

Във Видин продължава програмата, посветена на Европейската нощ на музеите. В крепостта "Баба Вида" се провежда второто издание на фестивала "Видин- градът на три крепости", който съвпада и с международния ден на музеите - 18 май. В програмата от 13 часа днес е включена демонстрация на средновековна кухня. Идеята е да се представи вкусът на различното време, обясни Димитър Спасов.

"Идеята не е да направим някакво лакомство, което хората могат да харесат. Идеята е да усетят вкуса на различното време."

Отново в крепостта "Баба Вида", от 14 ще бъде представена османска кухня, а от 17 часа е откриването на изложбата "Отбранителната система "Калето", каза директорът на Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова.

"Част от макетите, които музеят от години наред притежава, ще бъдат показани. Ще могат да бъдат достъпни. За "Кръстата казарма" пък са ни другите събития, които са насочени към по-малките. ще сенаправи една игра, занимателна, да могат да открият всеки един експонат, който е заложен."

Входът за всички събития е свободен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

През юни продължават изявите на колективите при градското читалище в Мездра

Готов е Календара на дейностите и участията на колективите от НЧ "Просвета 1925 - Мездра"  за предстоящия месец. Нормално най-много са участията на различните възрастови групи на танцьорите.   На 2 юни участие на Средношколски танцов ансамбъл “Мездра” в празник в с. Люти брод, от 7  до 16 юни в Мултикултурен фестивал “Duna Karnevál” в Будапеща,..

публикувано на 01.06.24 в 15:53

"Лято в библиотеката" започна във Видин

Традиционната инициатива "Лято с библиотеката" стартира в Деня на детето, във Видин. Сред предвидените занимания бяха и работилница за плетене на една кука .  Макар и само на 8 години, Габриела Светославова вече има зад гърба си няколко плетива: "До сега  съм плела подложки за чаши, за кафе и чанти. Мисля да изплета една чанта. По-точно..

публикувано на 01.06.24 в 15:34

Стартира "Summer Vibes Festival" във Видин

С лекоатлетически маратон, стрийтбол и турнир по шах стартира Summer Vibes Festival във Видин. Общо 84 деца и младежи взеха участие в надпреварите. Момичетата от волейболен клуб "Бдин Вида" се записват в маратона за пета поредна година: "Както при всеки мач във волейбола има вълнение, както и сега има вълнение. Това е поредната година, която..

публикувано на 01.06.24 в 15:00

"Замени пластмаса за книга"

"Замени пластмаса за книга" едно от съпътстващите събития във Видин по повод Деня на детето премина с голям интерес. В рамките на събитието, всеки може да върне непотребни, стари или счупени пластмасови играчки и в замяна да получи детска книжка. Организатори на инициативата са Ротари Дунавски Алианс, Ротари Видин, Инър Уийл Видин, Интеракт Видин,..

публикувано на 01.06.24 в 14:28

Язовир "Огоста" край Монтана се напълни с риболовци

"Рибари, спазвайте правилата и не прекалявайте с улова". Това призоваха инспекторите от "ИАРА -Монтана". Риболовът се открива днес.  От няколко дни на язовир "Огоста" край Монтана прииждат каравани и лодки. Днес изтича забраната за пролетно-лятното размножаване на рибите и от утре любителите свободно могат да мятат въдици. „Язовир „Огоста" е един от..

публикувано на 01.06.24 в 14:00
враца концертна зала общински съвет

Кръстиха градската концертна зала във Враца

Градската концертна зала във Враца  беше кръстена на Радосвета Бояджиева , а решението за даване на наименованието беше взето от общинските съветници на последното им редовно заседание за май. Единодушният вот в залата показа волята на местния парламент да отдаде заслуженото на първата жена-диригент в България и третата в световен мащаб. Радосвета..

публикувано на 01.06.24 в 11:56
Маестро Дико Илиев на среща с военен оркестър

В Монтана подредиха камерна изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България"

Камерна изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България" се открива днес в Монтана. Тя е съпътстваща проява на започналите снощи Международни празници на духовите оркестри "Дико Илиев". В камерната изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България" ще има възможност да се видят плакати, програми и покани, представящи..

публикувано на 01.06.24 в 11:10