Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене

| Репортаж
6
Снимка: Община Монтана


За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият божи дом е посветен на "Свети великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил:


"Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали, от сърце са отделили от своя труд, от своите средства за построяването на този храм, това светилище свидетелства за любовта и вярата на тези човеци."


170 000 лева са вложени в изграждането на църквата в Крапчене, благодарение на много хора, каза кметът на община Монтана Златко Живков:


"Това нещо е изключително важно дело. Трябва да намерим сърце и душа за да протегнем ръка на всеки един, който обича България, който обича Светата православна църква."


Всеки един от 180-те жители на Крапчене е дал от 5 до 500 лева, за да имаме храм, разказа кметицата Илияна Трайкова:


"Дарения събираме от две години, пари, които са лично заделени, от личните пенсии на хората, от 5 до 500 лева. Дарения имаме от обикновените и жителите на село Крапчене. Отделно дарения имаме от хората, които са арендатори и които се занимават с бизнес."


Атанаска Луканова е секретар на местното читалище:


"Голям празник. Построено е нещо, което не го е имало в Крапчене, откакто съществува като село. Изобщо ние черква не сме имали. Благодарение на нашите хора, благодарение на спонсорство, на цялото население от Крапчене, на желанието и ние да имаме черква, като всички други и най-после тази мечта ни се сбъдна."


Първата копка на църквата в Крапчене бе направена през 2015-та година. Девет по-късно селото вече има храм.


*Повече може да чуете в звуковия файл.




По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 5 август 2024 година

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на  воден режим . Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването. Не се изключва в следващите дни и други селища да минат на режим. Спокойна е пожарната ситуация в област Видин, отчетоха на работна среща  във връзка с опасността от възникването на пожари в региона. Това..

публикувано на 05.08.24 в 18:00

Прокуратурата разследва опит за убийство във Вършец

Окръжна прокуратура - Монтана ръководи разследване по дело за опит за умишлено убийство и причиняване на телесни повреди във Вършец с трима пострадали. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на 43-годишен мъж. Той е обвинен, че е нападнал 41-годишна жена в дома ѝ на ул. „Липа“ в града, като ѝ нанесъл прободни рани..

публикувано на 05.08.24 в 16:34

Ремонт ще прекъсне временно тока на села във Видинско

Електрозахранването в селата Бело поле, Белоптичене, Гюргич, Дражинци, Плешивец, Роглец, Ружинци и Черно поле в община Ружинци и село Орешец в община Димово ще бъде прекъснато утре, 6 август, за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч., съобщават от Електрохолд България. Причината е реконструкция на електропровод, захранващ подстанция "Белоградчик", която ще..

публикувано на 05.08.24 в 15:57

Здравната инспекция във Видин прави безплатни тестове за ХИВ

Националната лятна АНТИСПИН кампания започва от днес, 5 август и ще продължи до края на месеца. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин обявява „Седмица на отворените врати“ до 12 август, през която всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус анонимно и безплатно в имунизационния кабинет на ет. 3, ст. 41-ва в сградата на институцията...

публикувано на 05.08.24 в 15:39
Областният управител на Видин Ани Арутюнян ръководи работната среща за пожарната обстановка в региона.

Спокойна е пожарната ситуация в областта, отчетоха на среща във Видин

Работна среща във връзка с опасността от възникването на пожари на територията на областта се проведе в областната администрация във Видин . Пожарната ситуация е спокойна в сравнение с обстановката в страната, отчетоха представители на отговорните институции.  Небрежност и безотговорност при боравене с огън най-често са причините за възникналите..

публикувано на 05.08.24 в 15:19

Комисия заседава във Враца заради риска от чума по дребните преживни животни

Няма регистрирани случаи на чума по дребните преживни животни на територията на България към момента, това стана ясно на проведеното извънредно заседание на областната епизоотична комисия във Враца , председателствана от заместник областния управител Йордан Димитров. Поводът за извънредната среща на комисията е издадената заповед на..

публикувано на 05.08.24 в 14:59

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

публикувано на 05.08.24 в 14:00