Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професията детски учител - любов и призвание

Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ "Русалка" Видин
Снимка: Личен архив

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за нея, разказа Лилия Асенова, преподавател в Детска градина "Русалка" във Видин: 

"Учителската професия не я избираш ти, просто така се раждаш. Израснах в учителско семейство, моят баща беше учител. Най-вероятно това се наследява, предава се. Точно поради тази причина, че явно има такива гени в мен, избрах учителската професия. Завърших "Предучилищна педагогика". Избрах я доброволно. Имах желание да се развивам и в спорта, но не се получи. Явно това си е било точно за мен. Честно казано, за мен е много важно, отивайки на работа, да отиваш спокоен, да знаеш, че те чака колега, с когото работите чудесно и затова, че те чакат деца, които искрено са готови да научат нещо от теб, също и да споделят нещо от деня с теб. За мен това е най-важното. Един учителски ден минава наистина бързо. Работното време на учителя с деца е 6 часа плътно и те минават наистина много бързо. Аз се радвам, че децата прекарват много време с нас и попиват от нас. В техните очи ние сме наистина техните лидери. 

В професията ни със сигурност има и негативи, но това мен не ме дърпа назад, а напротив. Ако усещаш със сърцето и душата си, че това те удовлетворява като работа, лично за себе си го казвам - минаваш през трудностите. Разбира се, във всяка една сфера има и трудности и негативи, но за мен като човек и учител смятам, че няма нещо, с което не можем да се справим. Повече позитиви има при нас, защото се зареждаме именно от децата. На децата не можем да кажем, че нещо е негативно или нещо не ни стига. Напротив те трябва да виждат в нас, че ние винаги можем, че трябва да се справяме и да минаваме през каквито и да е трудности без да се оплакваме. Нашата работа е много отговорна. Няма как да не спомена, че ние сме първите учители, първите добри хора и първият добър пример, който децата срещат в живота си извън семейството."

Детска градина "Русалка" и Лилия Асенова участват и печелят доста проекти, които намират място и в практиката. Един от тях е "Ранното развитие на децата чрез STEАM образованието"

"Това са дейности, които развиват у децата креативност, критично мислене, възможност и търсене на решения за решаване на проблеми. Подобрява се работата им в екип, има и изследователски момент. Децата се научават да търсят отговори, да задават въпроси: "Какво е това?", "Защо е така?". Дори от ранна детска възраст децата имат нужда да откриват, да бъдат малки изследователи, да експериментират. Провокираш децата да мислят, да се опитват и така стигат до много отговори от науката. Това просто е съвременното образование за нашите съвременни деца."


В градината наблягат също на развитието на емоционалната интелигентност на децата. Целият персонал преминава специално обучение и посещава различни конференции на тази тема, разказва Лилия Асенова: 


"В свободното време на децата ние "крадяхме" време, да играем на различни игри. Учехме се как да пристигаме на детска градина, колко е хубаво да сме усмихнати, как трябва да се чувстваме спокойни и да споделяме. Всъщност най-ценното, което научихме от този проект и използваме и в работата си, е да отделим време на всяко дете да бъде изслушано, да поговорим с него без да го осъждаме. Понякога е трудно на младите семейства да изслушат детето си, а наистина децата имат нужда от спокоен разговор. По този начин разбираме и за техните страхове. Чрез разговори и дейности, които осъществяваме в детската градина-децата наистина ни се доверяват. Естествено ние го споделяме с родителите си се стараем да даваме обратна връзка."


Да е педагог не е само професия, но и призвание за Лилия Асенова. Отдадеността в работата ѝ се отплаща с приза за най-активен учител, използващ електронен ресурс на просветно издателство. Наградата е чест и признание за нея, но по-важно е това, което ѝ дава работата в нематериален план:


"Изключително удовлетворение получавам, когато дойда и децата просто ме прегърнат и чакат с интерес нещо, което съм им подготвила. Успокоението след раздялата с родителите и голямото желание на децата да дойдат, да ме прегърнат, ме зарежда. Продължава да ме мотивира това, че в мое лице децата наистина усещат подкрепа. Ние сме екип, с колегата ми сме изключително близки и децата го усещат. Те също стават толкова близки с нас и толкова близки помежду си. Всъщност ние водим бъдещето за ръка и това е най-мотивиращото нещо за мен." 


Лилия Асенова е преподавател във втора група "Бамби" на детска градина "Русалка". Нейните възпитаници са на възраст между 4 и 6 години.

По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45