Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

4
Снимка: радио Видин


Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума.

Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е посадено дръвчето. 

Няколко пъти дръвчетата са пречупвани, отскубвани и унищожавани, а табелките счупени,  разказва Славяна Младенова, председател на Адвокатска колегия Видин:

"През 2022 октомври във Видин се състоя есенната Национална конференция на българската адвокатура и посадихме 32 дръвчета символично за 27 адвокатски  колегии, за трите ни висши управителни органа, за Националното бюро за правна помощ и за Адвокатското училище. За съжаление още през първите две седмици 4 дръвчета бяха изтръгнати от корен, стояха само колчетата с табелките. После изчезнаха още дръвчета, някои не се хванаха и изсъхнаха. На следващата  година купихме още дръвчета, отново ги насадихме. Благодаря за партньорството на Община Видин, те сложиха новите колчета и табелки. Тази година отново имаме изтръгнати колчета, изпочупени табелки, поръчах нови табелки. Ще посадим отново още дръвчета. Вече трети опит правим да засадим дръвчета. Жалко е, че на това хубаво място, което можеше да е още по-хубаво след две години, дръвчетата щяха да са пораснали вече. Само едно дръвче е оцеляло, мисля, че е явор. Но ще ги възстановим. "

Повече - в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред младите фенове..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

Ученичка от Враца създаде новото лого на парк "Леденика"

Зорница Каменова е възпитаник на Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" със специалност " Графичен дизайн".  Тази година тя завърши 12-ти клас. Нейна е заслугата Развлекателен парк "Леденика" да има ново лого.    Зори споделя, че рисуването е нейна страст и хоби още от детската градина:  "Посещавала съм кръжоци и извънкласни дейност,..

публикувано на 31.05.24 в 15:56

Запрян Костадинов – "Гирираджа" представя втория си албум "Пробуждането"

Запрян Костадинов - Гирираджа е любител музикант и ценител на качествения звук. Израства с рок музиката от 70, 80 и 90-те години на 20 век. Занимава с музика от 1983 г. като вдъхновение намира в рок и джаз музиката.  През 90-те години участва в няколко различни рок банди. Стиловете са различни – от пънк и ъндърграунд до прогресив рок...

публикувано на 31.05.24 в 13:30

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34