Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 май 2024 година

Снимка: Светослав Цветанов

Културен център „Жул Паскин“ е избран да представлява България в конкурса #RegioStars на Европейската комисия. Община Видин участва в конкурса с проекта „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Поканата е от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“. Конкурсът “Regiostars” отличава успешни проекти, финансирани с европейски средства в страни-членки на Европейския съюз.


Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, когото депутатите изслушаха на днешното си извънредно заседание. Главчев подчерта, че решението за увеличаване на пенсиите е взето от Надзорния съвет на НОИ с 16 гласа:


Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни. Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. За първи път бюлетините ще се пускат в четири избирателни кутии - две за хартиените и две за бюлетините от машинно гласуване. Съответно ще се преброяват бюлетините от четирите избирателни кутии.

254 проверки за спазване на трудовото законодателство е извършила Дирекция "Инспекция по труда" във Видин за първите четири месеца на 2024 година. Проверени са предприятия със зает персонал от около 9000 работници и служители. Констатираните нарушения са 1351, като 721 от тях се отнасят до осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд, съобщават от инспекцията по труда. 


Заловиха трима бракониери на риба на монтанския язовир „Огоста". Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливище на язовира, където рибата хвърля хайвера си. Заловените рибари са от Берковица.


71 нарушения на скоростните режими от водачи на товарни автомобили са засечени в област Видин при едноседмичната операция по линия на Roadpol, съобщават от полицията във Видин. 


Област Монтана има огромен потенциал за туризъм и съм готов да помогна за решаване на конкретни проблеми, без дългосрочни ангажименти, заяви министърът на туризма Евтим Милошев на посещение в Монтана. Той се срещна с областния управител Ивайло Антонов, кметовете на Монтана Златко Живков, на Вършец Иван Лазаров, представители на общини, на туристическия бизнес, директори на профилирани гимназии и журналисти. Даденостите на област Монтана като гранична със Сърбия и Румъния, река Дунав, язовир Огоста, минералните извори във Вършец, Западна Стара планина, богатото културно-историческо наследство са голям потенциал за развитие на различни видове туризъм. В дискусията бяха очертани основните проблеми – транспортната свързаност, не добре изградената туристическа инфраструктура, недостатъчно подготвени кадри и туроператори, които да предложат комплексен продукт.


Още един паркинг има във ВрацаОбновеното междублоково пространство се намира в най-големия жилищен комплекс в града – „Дъбника". То разполага с 80 места за паркиране. От градската управа се надяват завършването на големия паркинг да сложи ред в безразборното паркиране в квартала и да приучи водачите на ред.


50 души в област Враца са заразени със СПИН или са ХИВ позитивни. Това показва официалната статистика на регионалната здравна инспекция. Тя беше представена на вечерно бдение със свещи, организирано от Регионалната здравна инспекция по повод 19 май – Международния ден на съпричастност на засегнатите от чумата на ХХ век.


Община Мездра призовава жителите на общината да използват само по предназначение контейнерите за разделно събиране на зелени и на биоразградими отпадъци. По Проект „Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци - регион Враца“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., на територията на община Мездра са разположени 130 контейнери за разделно събиране на зелени и градински отпадъци и на хранителни и кухненски (биоразградими) отпадъци. В гр. Мездра са разположени 49 контейнери за зелени и 5 контейнери за биоразградими отпадъци.


33-то издание на Международния младежки музикален форум започва във Враца. Програмата на легендарния музикален фестивал е още по-пъстра и многообразна, с участието на талантливи музиканти, лауреати на престижни конкурси, както и наложили вече имената си инструменталисти и певци, в поредица от концерти на Симфониета-Враца в градската концертна зала. 


Днес православната почита паметта на светите царе Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хил. души, от които 67 хил. са жени. 

В деня на Свети свети Константин и Елена жителите на видинското село Синаговци отбелязват храмовия празник на църквата, която носи името на светите равноапостоли. Тържествена Света литургия бе отслужена от отец Владимир Велков.


Изложба - хърватска и българска графика е открита днес в Монтана. Творбите са показвани в столицата преди години и сега са представени и на публиката в Монтана, каза за радио Видин Виолета Апостолова, художник-фотограф и организатор на изложбата. Изложбата е открита в галерия "Кутловица" в Монтана.

Литературно четене на творци от общините Мездра и Своге се състоя в Читалищната библиотека на НЧ „Просвета 1925“. Събитието е от програмата на 50-ите юбилейни Празници на културата „Мездра - май“ и на 29-ите Празници на Искърското дефиле, домакин на които тази година е гр. Мездра.Свои поетични и белетристични творби представиха 15 автори, членове на Литературен клуб „Христо Ботев“ към НЧ „Просвета 1925“ - Мездра и на Художествено-творчески клуб „Полет“ към НЧ „Градище-1907“ - Своге. В рамките на културната проява беше открита самостоятелна изложба живопис „Пролетно тайнство“ на Светла Дамяновска. Експозицията включва 18 живописвани хербарни пластики, които се предлагат за продажба на достъпни цени.


В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност читалище "Цвят" и Дружеството на писателите във Видин ще представят сборника "Поетични  мостове". В него са включени стихове на 15 видински поети, каза секретарят на читалището Любомир Илиев.


Фестивал на спомените "Козе мляко" ще се проведе в село Горна Бела речка, община Вършец. Провежда се за 20-ти път. Организаторите и гости на фестивала ще се опитат да очертаят контурите на въображаемото училище, в което всички сме ученици. Отличителна черта на фестивала  е, че няма ясно разграничение между публика и участници в програмата, каза артистичният директор Мариана Асенова. Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя. 



По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00