Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Снимка: Ани Петрова

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират. 

Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския екип на Климатека, градски и социален изследовател. За целта трябва да има една малко по-активна жилищна политика в България, която да насочва инвестициите в тази посока, така че да бъдат с добра възвращаемост за инвеститорите, да бъдат достъпни за различните цели групи и да бъдат екологично съобразни.

"Някои от примерите в други държави, работя точно в тази посока, да кажем с решения като зелените сертификати на сгради или с конкретни политики, които въвеждат облекчения или по-добри условия за жилища, които се развиват в един по-екологично съобразен начин и се строят с грижа за околната среда. За заимстването е малко по-сложно в България, тъй като разликите в системите за планиране и в начина, по който се осъществяват политики са значителни между различните държави. Това са традиции и регулации, които се възпроизвеждат с времето и доста трудно се променят. Така че бих казал, че е доста трудно да дам пример, който директно може да се копира в България, но мога да илюстрирам да кажем с пазара на жилища в Нидерландия, които също страдат от така голямо количество жилища, които са строени в период, в който е имало недостиг и съответно са строени доста евтино и с не особено добри материали и като качество, и съответно от гледна точка на енергийна ефективност, не са особено добри, но сега от две години насам са въвели допълнителни стимули като част от жилищната политика, която е изключително активна там, стимули за инвеститори, които инвестират в по-добри материали и строят по-енегийно ефективни сгради. Там имат местна система, с която ги квалифицират и съответно това дава възможност след това на бъдещите купувачи, които също получават облекчения ипотечни условия, ако купят жилище с по-висок енергиен клас, да имат съответно по-малки сметки, да се използва енергията по по-умен начин в новата сграда. Проект, да кажем, асансьорът да използва енергия от соларни панели, които са включени в сградата", обясни д-р Божидар Иванов.

Зелените сертификати са международна система за оценка на сгради. Трите най-известни сертификата са  LEED, BREEAM, EDGE. Тези сертификати дават препоръки на инвеститора строител, който подготвя някакъв проект по какъв начин да интегрира, да кажем начина, по който се строи сградата - да вземе предвид къде се намира сградата, местообитания в близост, материали, които имат по-малък климатичен отпечатък, начинът по който се проектира функционирането на сградата. Този комплексен подход към самата сграда вдига летвата за инвеститорите да полагат малко повече усилия, така че просто сградата да не бъде нещо, с което се строи набързо и след това да се продаде, а тъй като ще остане за дълго време да се грижи за околната среда и да има по-малък отпечатък, допълни Божидар Иванов.

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. В допълнение, последващият ефект от една сграда идва от начина, по който тя ще функционира. 

Как една сграда може да получи зелен сертификат може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00

Предизвикателствата при изграждането на система за възобновяема енергия до 30 kW

Въпреки че процедурата за производството на възобновяема енергия до 20 kW за собствено потребление е улеснена, има редица условия, които гражданите трябва да имат предвид при планирането. Процедурата за инсталации до 30 kW, също представлява интерес за еднофамилни, многофамилни сгради и малки обекти, особено с възможността за изкупуване на..

публикувано на 20.06.24 в 15:57

Врачанска двойка ще се венчае по стар български обичай

Млада двойка от Враца ще се венчае по стара българска традиция, пресъздавайки автентичната Северняшка сватба. Теодора Тодорова и Михаел Йорданов ще си кажат заветното "да" на 30 юни във Врачанския Балкан. Самата сватба ще е част от програмата на Националния фолклорен събор "Леденика" и ще се проведе в едноименната местност. Бъдещите младоженци са..

публикувано на 20.06.24 в 15:50