Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местните зрелостници получиха значката "Посланик на Враца"

4
Снимка: Община Враца


За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. 

От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. 

Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им.

Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват училище и тръгват нанякъде. Едни по света, други към по-големия град, едни да учат или работят, други да си търсят късмета - младите хора напускат родното място и малцина от тях се връщат след време. Където и да отидат обаче, те са лицето на родния град. 

"Посланици на Враца" ги нарекоха от кметството преди време и оттогава всяка година своеобразният им представителен статут се утвърждава на специална церемония.

Посланици на Враца станаха и зрелостниците от випуск 2024 - та. Шествието от близо 400 абитуриенти, водено от мажоретен състав, беше посрещнато на червен килим на централния градски площад, където се проведе церемонията.

От името на зрелостниците приветствени думи отправи Теодора Василева от училище "Христо Ботев".

"Посланик на Враца" е надписът на значката, която кметът Калин Каменов подари на всеки от абитуриентите и им каза.

Чуйте повече в звуковия репортаж.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Замфирово се готви за „Гушански сбор по Спасовден“ 

Фолклорният празник „Гушански сбор по Спасовден“  е традиционна проява и ще се състои на 22 юни в парка на с.  Замфирово . Организатори са Народно читалище „Развитие – 1928” и Кметството в берковското село и Община Берковица. Празникът има конкурсен характер и в него могат да участват индивидуални изпълнители и колективи за автентичен и..

публикувано на 17.06.24 в 14:00

Екоинспекцията във Враца извърши над 90 проверки за месец

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца е извършила 94 проверки в областта през май.  Екоинспекторите са съставили 5 акта.   Три от санкциите са за физически лица, които са допуснали изхвърлянето на отпадъци и не са организирали почистването им. От РИОСВ – Враца е съставен акт и на жител във Врачанско, който не е..

публикувано на 17.06.24 в 12:30

Шофьор от Видин влезе в ареста за кражба на товар

Шофьор на камион е задържан във Видин . 33-годишният видинчаин е арестуван за кражбата на 281 телевизора от товарния автомобил, който управлявал.  Сигнал за вероятно извършена  кражба на товар  от товарна композиция, собственост на пловдивска фирма, е подаден на 14 юни, петък. Камионът се намирал на паркинга на „Съни Ойл“ в града. Пристигналите на..

публикувано на 17.06.24 в 10:46

Белодробният диспансер във Враца провежда дни на отворени врати

Седмица на отворените врати започнаха в Белодробния диспансер във Враца, съобщиха от лечебното заведение, което е 100% общинска собственост. Във връзка с намаляване на риска от възникване и разпространение на туберкулоза и в изпълнение на Националната програма, в периода 17-21 юни 2024 година в Диагностично-консултативния блок /поликлиниката/..

публикувано на 17.06.24 в 09:55

Редовно заседание на Общинския съвет ще се проведе във Видин

Общински съвет - Видин ще проведе редовно заседание на 17 юни, понеделник. Общо 29 са включените точки за разглеждане в проекта за дневния ред. Това стана ясно след днешното заседание на постоянните комисии към местния парламент. Председателят на Общинския съвет Светослав Славчев коментира за Радио ВИДИН по-важните акценти на предстоящото заседание:..

обновено на 17.06.24 в 08:16

Новите възможности пред читалищата обсъждаха във Враца

На кръгла маса, проведена в областната администрация на Враца, бяха обсъдени „Нови идеи, нови възможности" за културните институции. Форумът премина под патронажа на областния управител Надя Донкинска и беше по инициатива на председателя на Съюза на народните читалища проф. д-р Николай Дойнов. При откриването губернаторът припомни, че институцията и..

публикувано на 17.06.24 в 08:10

С нарушено водоподаване ще са видински села

За нарушено водоподаване днес и утре съобщават от ВиК - Видин. Причината са строително-монтажни дейности по реконструкцията на довеждащ водопровод от подстанция „Сланотрън“ за град Видин. Ще бъде спряно водоподаването за селата Сланотрън, Кошава, Гомотарци, Кутово и Антимово. Възможно е понижено налягане в Новоселци, Слана бара, Рупци и..

публикувано на 17.06.24 в 07:41