Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват Ботевите дни

Снимка: Ива Антонова


Със запалване на символичния вечен огън днес във Враца ще бъде дадено официалното начало на Ботевите дни, посветени на 148-та годишнина от подвига на поета - революционер и четат му. Програмата на честванията включва разнообразни културни, образователни, туристически и спортни прояви за всички възрасти. Някои от събитията са традиционни, а други като дрон-шоуто тази вечер ще се проведат за първи път. 

Настане ли месец май - Враца заживява с Ботевски плам и Ботев стих. Идва времето на Ботевите дни.

Още след Освобождението във врачанския край, белязан със стъпките и героизма на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Балкана, на различни места и с различни прояви се отдава почит на поета-революционер и неговите съратници. В началото спонтанни и неформални, проявите отдавна са институционализирани, но са все така притегателни не само за врачани, но и за българи от всички краища на страната. 

Някои от събитията в афиша на Ботевите дни са традиционни и с десетилетна история. Емблематичен пример е Националният туристически поход по пътя на Ботевата чета "Козлодуй - Околчица". По славния маршрут сега, за 76-та година, се очаква да вървят близо 2 хил. души, голяма част от които са ученици от цялата страна. Походът има статут на най-мащабната родолюбива проява в туристическия календар. Колоната от Ботеви поклонници ще тръгне утре рано сутринта от козлодуйския бряг. Там преди 148 години войводата и четата му слизат от парахода "Радецки", целуват родната земя и поемат по пътя на безсмъртието. По Ботевите стъпки походниците ще вървят до връх Околчица, където се провежда традиционното всенародно поклонение на 2 юни - Деня на Ботев. 

В навечерието му, на 1 юни вечерта, от години в центъра на Враца край величавия паметник на поета - революционер тържественият митинг - заря събира хиляди жители и гости на града. Рецитали, изложби, литературни конкурси, концерти, дискусии и образователни игри са част от разнообразната програма на честванията. Проявите са насочени към всички възрасти - деца, младежи и възрастни. Подробности за инициативите са публикувани във всички интернет канали на Община Враца. 

Официалното начало на Ботевите дни е днес. Предвидено е откриването на две изложби: националната "В земята на Ботев" в музея и на младия врачанин - дигитален артист Илиян Стойчев в читалището. Вечерта ще има концерт на "Фондацията", след който небето над града ще бъде сцена за дрон - шоу с патриотично послание. 

Откриването на Ботевите прояви е преди обед с традиционната церемония край паметника на поета - революционер в центъра на Враца. Там ще бъде запален символичния вечен огън.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19