Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Александрова от Враца- учител, дарител, родолюбец


В "Памет нашенска" ще ви разкажем една история от недалечното минало, която е косвено свързана с 24 май - Денят на славянската писмено и култура. 
Ще ви разкажем историята на Емилия Александрова от Враца- една българска жена и учителка, с благороден и родолюбив дух, дарителка на читалище "Развитие", в чиято памет е учреден фонд „Ученическо литературно творчество“.  След учредяването на фонда, във Враца всяка година- вече 28 години, се организира литературен конкурс. 

Йоанна Петрова от Държавен архив Враца разказва, че през април 1995-та година врачанският юрист Върбан Павлов Цеков пише до председателя на читалище "Развитие":  


"Изпълнявам волята на моята другарка в живота Емилия Иванова Александрова – Павлова, да Ви предам нейната молба. Няколко години тя отделяше пари от пенсията си. Когато почувства, че се влошава здравословното й състояние, ме помоли да Ви кажа от нейно име: „Много ми е мъчно, че не мога да отида до читалището, да се видя с приятелките си. Да ми стигаха силите, с удоволствие бих приела да обсъдим някоя книга или да се срещнем с някой автор. Нашият народ, а най-вече младежите и децата се нуждаят от запознаване с литературата, а ние трябва да работим за тяхното просвещение и културно издигане. В читалището идват от всички училища. Децата – малки и големи има какво да научат в неговите библиотеки, от организираните обсъждания и сказки. Трябва да създаваме стимул за младежки литературни изяви!“

Тогава разбрах защо години наред е събирала и скатавала тия свидни левчета!

"Върбане, да подариш на читалище "Развитие" събраните от мене пари! Допълни ги до 50 000 лева, внеси ги в банката и с лихвите им всяка година читалището да организира конкурс сред врачанските училища за написване на литературно произведение. В чест на 24 май – Деня на славянската писменост и култура да се връчат награди на първите трима ученици, написали най-хубавите стихотворения, разказ, песен или друго."


Върбан Павлов изпълнява желанието на своята вече покойна съпруга и на 4-ти април 1995 г. внася събраната сума по сметка на читалището. Така, по волята на дарителката, се създава фонд "Ученическо литературно творчество" в памет на Емилия Александрова – Павлова.


Емилия Александрова е родена на 19 септември 1921 г. в гр. Враца в семейството на Иванка Вълчинова – любяща майка и добра домакиня и Иван Александров – адвокат и отявлен туристически деятел в града. Изключително прилежна ученичка, тя завършва Девическата гимназия във Враца, след което Софийския университет, специалност "Славянска филология". От 1944 г. до 1977 г. е учителка по български език и литература в гр. Враца. Омъжва се за Върбан Павлов, юрист, но и дългогодишен служител в Община Враца. Тук, като заемащ длъжностите секретар и зам.-председател той отговаря и участва в изграждането на паметника „Вестител“ и паметника на Христо Ботев. Семейството има един син и двама внуци – всичките инженери.


Всеотдайната учителка обича децата, учи ги на добро, разум, държи се с тях изключително човешки, с уважение и добронамереност. За своята работа и качествата й като преподавател, Емилия Александрова е наградена през 1972 г. с орден "Кирил и Методий" – втора степен.


Тя редовно посещава читалище "Развитие", читалищната библиотека, присъства на срещи с поети и писатели, с любов обсъжда литературните произведения. Умира на 3 февруари 1995 г. със заръката към своя съпруг: “С лихвите от събраната и дарена сума да се награждават младите, да се насърчават да творят, за славата на нашия хубав Врачански роден и обичан край!“


На 24 май 1995 г. на тържествена церемония в читалище „Развитие“ на съпруга на Емилия Александрова е връчено благодарствено писмо от председателя на читалището Румен Павлов, в което се казва:


"Уважаеми г-н Павлов,

От името на всички членове на читалище "Развитие" – Враца, Управителният съвет Ви изказва най-сърдечна благодарност за дарените петдесет хиляди лева, в изпълнение на завещанието на Вашата съпруга. По този начин Вие продължавате стародавната българска традиция за подпомагане на читалищната дейност. С дарените средства е учреден фонд „Ученическо литературно творчество“ в памет на Емилия Александрова – Павлова. Догодина на 24 май ще бъдат наградени и поощрени най-добрите ученически творби в областта на литературата. За тази Ваша най-високохуманна постъпка, г-н Павлов, ние още един път искрено и топло Ви благодарим и се прекланяме пред Вашата човечност и безпределната Ви любов към младите хора от нашия град. Благодарим!“


На това тържество Върбан Павлов приема много поздравления за този високохуманен жест и от ученици и възпитаници на своята съпруга, от всички присъстващи.


Литературният конкурс става факт още от следващата 1996 г., в неговия статут четем: „Конкурсът се организира по волята на дарителката ежегодно, в чест на деня на славянската писменост и на българската просвета и култура – 24 май. Главната му цел е да стимулира развитието на литературните заложби у подрастващите в град Враца, да подтиква към художествено-творческа дейност и изяви, да възпитава любов към литературата, изкуството, историята, бита и традициите на народа ни, да повиши художествено-естетическите критерии на учащите се. Конкурсът има два раздела – поезия (стихотворения) и проза (разкази, есета).“


В Държавен архив – Враца се съхраняват екземпляри от цитираните по-горе документи (фонд 1030, оп.3, а.е. 23), свидетелстващи за благородния, родолюбив дух на една българска жена и учителка – Емилия Иванова Александрова – Павлова. 


Ученическият литературен конкурс, учреден на нейно име, се провежда от читалище „Развитие“ във Враца вече 28 години, ежегодно. Със сигурност можем да твърдим, че мечтата на врачанската учителка е реализирана: този ученически форум мотивира развитието на творческото въображение и талант у подрастващите; съхранява и утвърждава най-важните човешки ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм,  отговорност; популяризира постиженията в областта на литературата на най-младите нейни почитатели в България и способства за създаването на творчески контакти помежду им.


Това е историята на Емилия Александрова от Враца, която буквално е отделяла от залъка си, за да дари на Врачанското читалище. Постъпка, заслужаваща адмирации. Похвално е, че и от читалищното настоятелство са успели да изпълнят и волята на дарителката. 

В тазгодишните Ботеви дни от 12 часа на 24 май (петък) във фоайето на ч-ще "Развитие" във Враца ще бъдат връчени поредните награди в 19-тия ученически конкурс "Емилия Александрова". 

* По материали, съхранявани в Държавен архив – Враца, фонд № 1030 "Харизанов, Васил Митев"


По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39