Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Оркестри от 3 държави се очакват за Дико-Илиевите празници в Монтана

Общо 18 формации от България, Турция и Румъния ще участват на Осемнайстите международни празници на духовите оркестри "Дико Илиев" - Монтана 2024. Те ще се проведат от 31 май до 2 юни на централния площад "Жеравица". При дъждовно време концертите ще са в Драматичен театър "Драгомир Асенов". Събитието се организира от Община Монтана и се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България.


Фестивалът ще започне със съвместно изпълнение на Дунавско хоро и марша "Сливенци при Драва" от всички оркестри, които участват в първия ден на празниците. Те ще свирят под палката на подполк. Ради Радев – диригент на Представителния гвардейски духов оркестър към Националната гвардейска част. Той ще открие програмата на фестивала. В първата вечер ще свири обновеният Общински духов оркестър – Търговище. Ще се изявят любимите на публиката младежки оркестри с мажоретки от Троян и Велинград. Очакваме и оркестър от Турция. Атрактивен финал в фестивалната вечер ще постави честването на 15-годишнината на брас бенд "Vivo Монтана".


На 1 юни своята програма ще представят Общински духов оркестър – Плевен, Софийски духов оркестър към Дом на културата "Искър" – София, Общински духов оркестър – Ботевград, както и дебютантите във фестивала Първи ученически гвардейски оркестър и Спортен клуб по мажоретни спортове "Еуфория" към Средно училище "Иван Вазов" – гр. Плевен и Оркестър Mezzo Forte Soul Music от гр. Отопени – Румъния.


На 2 юни програмата ще започне с участието на Духов оркестър при Народно читалище "Развитие – 1869" – Враца. Професионалните оркестри ще са представени от Духов оркестър при Общински комплекс "Дворец на културата" – Перник. Две атрактивни формации - Младежки духов оркестър с мажоретен състав - Ботевград, и Представителен общински духов оркестър с мажоретен състав - Ловеч, ще приковат вниманието на публиката с интересната си програма. Като добри домакини музикантите от Духов оркестър "Дико Илиев" към читалище "Разум – 1883" и Мажоретен състав към Общински младежки дом - Монтана, ще дадат предимство на гостите. Местните формации ще закрият фестивала.


Наред с емблематични творби на Дико Илиев на фестивалната сцена ще прозвучат и произведения, печелили награди от Националния конкурс за нови творби за духов оркестър, който се организира като съпътстващо събитие на Дико-Илиевите празници. Публиката ще чуе марш "Богоявление" на Ради Радев, "Празничен марш" на Васил Делиев, и "Орханийски бучимиш" на Димитър Нинов.


Тазгодишното издание на фестивала включва и две изложби. На 31 май в 11:00 часа ще се открие изложбата от Международния детски конкурс за изобразително изкуство "Тъпан бие, хоро се вие". В тазгодишното му издание участваха над 900 деца от 13 държави, сред които Германия, Великобритания, Индия, Китай, Литва, Съединени американски щати, Тайланд, Турция, както и малки художници от 54 населени места в България. Жури с председател – проф. д-р Бисера Василева Вълева, преподавател в катедра "Визуални изкуства" към Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ "Св. Климент Охридски", определи победителите.


На 1 юни в 16:30 часа ще се открие камерна изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България". Неин домакин ще е експозиционната зала на Регионален исторически музей – Монтана, на ул. "Граф Игнатиев" 3.


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Лидерът на СДС Румен Христов (в средата) заедно с кмета на Монтана Златко Живков (вдясно)

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство

Новото правителство на България трябва да бъде проевропейски насочено, с четиригодишен мандат на управление, смята лидерът на СДС Румен Христов . „Трябва да понесем отговорността и да състави правителство“, убеден е народният представител от ГЕРБ – СДС от Монтана Румен Христов. Малко е напрегнато времето и до сряда трябва да се направят срещите с..

публикувано на 17.06.24 в 16:06

През прохода „Петрохан“ е забранено движението на тежкотоварни камиони

През прохода "Петрохан" е забранено движението на тежкотоварни камиони . Няма издадена заповед за промяна на временната организация на движение в участъка Мездра - Лютидол, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Движението за всички видове моторни превозни средства по отсечката предстои да бъде ограничено, но едва след като завърши ремонтът на..

публикувано на 17.06.24 в 16:02

Творческа вечер ще се състои в Мездра

Творците от Литературен клуб "Хр. Ботев" при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра канят на творческа вечер в четвъртък, 20 юни, от 17:30 часа. Поводът е отбелязването на 120 години от рождението на Атанас Далчев и 115 години от рождението на Димитър Димов. На творческата среща ще се припомнят ключови моменти от живота на двамата..

публикувано на 17.06.24 в 15:25

Училища и детски градини в община Видин стават средищни

Осем училища и три детски градини от община Видин бяха включени в списъка на средищните учебни заведения за следващата учебна година. Решението бе взето на заседание на Общинския съвет във Видин и ще е от полза за учениците и техните родители, каза  Светослав Славчев , председател на Общински съвет Видин: "Това е формално изискване на..

публикувано на 17.06.24 в 15:16

10% е договореното увеличение на заплатите в „Ел Би Булгарикум“

Увеличение на заплатите на работещите в държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум“  с 10% е договорено с новото ръководство на компанията. Увеличението ще е със задна дата, още от 1 май, съобщи Иван Спиридонов от КНСБ в предприятието, където преди седмици работници протестираха с искания за 30% увеличение на заплатите и подобрение..

публикувано на 17.06.24 в 15:02

Кои са народните представители от Северозапада в 50-ото Народно събрание

Президентът Румен Радев насрочи с указ първото заседание на 50-ото Народно събрание за сряда. На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание. 14 ще са народните представители от Северозапада .  От област Видин са избрани Вера Александрова от партия "Възраждане", Любен Иванов..

публикувано на 17.06.24 в 14:44

Замфирово се готви за „Гушански сбор по Спасовден“ 

Фолклорният празник „Гушански сбор по Спасовден“  е традиционна проява и ще се състои на 22 юни в парка на с.  Замфирово . Организатори са Народно читалище „Развитие – 1928” и Кметството в берковското село и Община Берковица. Празникът има конкурсен характер и в него могат да участват индивидуални изпълнители и колективи за автентичен и..

публикувано на 17.06.24 в 14:00