Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигарите са укрити в кашони с бисквити, боза и безалкохолни напитки

Задържаха голямо количество цигари на българо-румънската граница

Четири опита за незаконен пренос на голямо количество цигари с български акцизен бандерол задържаха митническите служители на българо-румънската граница. Цигарите са били укрити в кашони с бисквити, боза и безалкохолни напитки, съобщават от Агенция "Митници". 

Незаконната стока е открита при митнически проверки на моторни-превозни средства в района на ГКПП „Видин" и ГКПП „Русе" на 25 и 26 май 2024 г.

Най-голямото количество цигари – 245 000 къса (12 260 кутии) митническите инспектори откриват в кашони с  бисквити, превозвани от товарен автомобил с направление от България за Белгия и Холандия. 

На 26 май 2024 г., в района на Дунав мост 2 Видин - Калафат митническите служители спират за проверка превозното средство, пътуващо с групажна стока. Автомобилът е съпроводен до митническия терминал за сканиране с мобилна рентгенова система. При анализа на изображението митническите инспектори установяват нетипични плътности и след разтоварване на две палета с бисквити, откриват недекларираните акцизни стоки – цигари с български акцизен бандерол. Водачът на автомобила заявява, че цигарите не са негови, а са натоварени в склад на спедиция. В хода на проверката митническите служители установяват, че бисквитите са с изтекъл срок на годност и в недобър търговски вид, поради което може да се предположи, че са превозвани не като реална доставка, а само за камуфлаж на цигарите. Тютюневите изделия са задържани, като предстои установяване на изпращача на пратката с цел съставяне на акт за установяване на административно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове.

Отново в района на Дунав мост 2, на 25 май 2024 г. митническите служители откриват 28 760 къса (1 438 кутии) цигари с български акцизен бандерол, укрити в палетата с боза и безалкохолни напитки на товарен автомобил. Тютюневите изделия са разкрити в товарна композиция, пътуваща от България за Германия. Водачът заявява, че сам е закупил цигарите от магазин и ги е поставил в автомобила. Недекларираните стоки са задържани и за случая е съставен акт за установяване на административно нарушение.

През почивните дни, при други две проверки на превозни средства в района на Дунав мост – Русе, митническите инспектори установяват опити да пренос съответно на 13 000 къса (650 кутии) и 6 900 къса (345 кутии) цигари с български акцизен бандерол без необходимите документи по Закона за акцизите и данъчните складове. За нарушенията на водачите са съставени актове за установяване на административни нарушения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30