Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария

Снимка: Радио Видин Архив

Спешно спасително проучване започнаха археолози край пътя за село Държаница, където преди месец при извършване на подготвителни дейности за ремонт бяха разкрити археологически ценности, в които са установени иманярски действия. В разкопките участва екип от Националния археологически институт с музей и от Регионален исторически музей Видин. 

"Голяма част от пътя между Арчар и Държаница минава през най-големия некропол на Рациария, западния. Там още в 60-те години при обработка на земите са откривани големи гробници, някои саркофази. Сега само в тази линия покрай пътя, която е около 2-3 метра широка за нови банкети и канавки, се откриха вече три гробни комплекса и работихме и върху трите, тъй като е много спешна цялата ситуация", каза ръководителят на екипа доц. д-р Здравко Димитров. 
 
 Предстои да се установи какви точно са щетите от иманярската дейност в некропола. 

"Имало е иманярска дейност, но какво е останало и дали е ограбена, ние можем да разберем като влезем в гробницата и проучим инвентара. Това ще стане в следващите няколко дни. В момента подготвяме тези комплекси за заснемане, за документация и след това вече ще ги проучим. В рамките на тази и другата седмица ще имаме яснота, но като цяло е важно, че се откриват различни гробни съоръжения. Едната гробница е двукамерна с доста големи размери, над 10 метра дължина, и също така всички тези съоръжения са точно покрай пътя, така че могат да се експонират и да се превърнат в пореден подобект от цялата система на огромния римски град Рациария. Може да се мисли за неговото консервиране и след това да се социализира с табели, места за отдих и съответно да се получи една хубава туристическа дестинация в целия този район. Имаме  разкопки на банята, на храма на Диана, центъра на Рациария, лапидариумът беше възстановен. Полека- лека Рациария си става един от основните туристически обекти в Северозападна България."
 
Разкопките не възпрепятстват ремонта на пътя за Държаница. Археолози и строители работят заедно и си съдействат.. Проучванията в района на некропола ще продължат до началото на юли, допълни доц. д-р Здравко Димитров.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46

В "Музикална зона" на 08 август 2024 слушаме The Golden Project

Джаз формация The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Стартира като трио, но впоследствие се превръща в квинтет, отворен за гост музиканти. Важна роля в творческия процес играе художникът Дончо Дончев - автор на обложките на двата им албума и илюстратор на песните им. Слушаме композиции от албумите..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17