Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третират срещу плевели около жп линията в община Видин

Снимка: БГНЕС

Предстои третиране срещу плевели по жп линии на територията на община Видин. Писмото е от Железопътна секция Враца (ЖПС Враца), с цел уведомяване на собствениците на пчелини. 


От железопътната компания уточняват, че хербицидът (препарат НАСА ТАФ) срещу плевели не е токсичен за пчели.


В периода 08.06- 19.06 по съответен график ще бъдат третирани площите около гарите по трасето Срацимир- Видбол- товарна гара Видин- Дунав мост 2. Около пътническата гара във Видин ще се пръска на 16 и 17 юни.   


Пръскането ще се преустановява шест метра преди и след водни басейни, реки, водоеми, водоизточници и вододайни зони.


В писмото се посочва, че активното вещество е 360 г/л глифозат, с дата на производство месец декември 2023 г. При лоши метеорологични условия графикът подлежи на промяна, информират от ЖПС Враца.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55