Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второкласници от Мездра изучаваха бита и обичаите в региона

Снимка: Петко Котларски

Второкласници от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий " - гр. Мездра посетиха Етнографско - възрожденски комплекс "Св.Софроний Врачански" във Враца и се запознаха с бита и обичаите на хората от родния край в миналото. Учениците се включиха в работилница на открито, в която изработиха картини с плъстена вълна. 


Посещението е по проект "Мъдростта в българското народно творчество", който училището изпълнява. През годината учениците заедно със своите учители М.Медньова и Л.Данкова  изработваха шевици, рисуваха национални носии от различни региони, четяха приказки, гатанки, разучаваха народни песни, обичаи и празници. В открит онлайн урок с Българското начално училище "Родолюбие" - Кралство Мароко популяризираха зад граница разнообразието и богатството в българското народно творчество.


Работата по този проект продължава и следващата година.


По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Митрополитите Григорий и Даниил на втори тур

Митрополитите Григорий и Даниил отиват на втори тур за избор на нов патриарх. 64 делегати са гласували за Врачанския митрополит Григорий, а за Видинския Даниил са гласували 51 делегати. 19 са гласовете за Гавриил Ловчански. Един от двамата ще е следващият български патриарх.

публикувано на 30.06.24 в 11:18

Нови цени на тока и водата от утре

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около 1,5 % на електронергията и поевтиняване с над 8 % на топлоенергията.  В трите северозападни области поскъпването на тока ще бъде с около 3 %.  Във Враца се очаква намаление..

публикувано на 30.06.24 в 07:56

Община Враца съживява кафявите зони по проект

Община Враца е партньор по проект № DRP0200087 „ReInd-BBG - Индустриализация на кафявите площи - по-добра, отколкото принципа за зелените зони", изпълняван по Програма за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ VI-Б „Дунавски регион" 2021-2027 г.  Проектът се изпълнява с участието на 16 партньори от 7 държави. От българска страна, освен Община Враца,..

публикувано на 30.06.24 в 07:55

Илияна Йотова: Българската църква е упование и стабилност

Българската православна църква е залог за успокоението и обединението на българския народ.  Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при гостуването си в Белоградчик за отбелязването празника на града. "Аз искам да се обърна към всички български граждани - да повярват, защото Българската православна църква е в основата на българското възраждане и..

публикувано на 30.06.24 в 07:36

Следващият български патриарх ще бъде избран днес

Видинският митрополит Даниил и Врачанският Григорий, заедно с Ловчанския Гавриил  са тримата сред които днес ще е изборът на български патриарх.  Митрополит Даниил оглавява Видинската епархия от февруари 2018 година. Дни след това, при посрещането си във Видин, той засвидетелства готовността си да е достоен приемник на своите предшественици:..

публикувано на 30.06.24 в 07:17

В Ослен Криводол отпразнуваха Петровден

За първи път от близо 20 години в с. Ослен Криводол отпразнуваха Петровден в местността Черковището. Инициативата за възстановяване на оброка е на жителите от селото, които се събраха, за да отправят молитва и да поднесат дарове на Св. Петър. На оброчният камък бяха поставени в дар хляб с житни класове за изобилна реколта , ябълки-..

публикувано на 30.06.24 в 06:20

В село Връв отбелязват Деня на река Дунав

Деня на река Дунав ще отбележат в село Връв, община Брегово.  Освен традиционното почистване на брега на реката тази година са предвидени състезание по риболов, рисунки на асфалт, приготвяне на рибена чорба, каза разказа Десислава Джегова - председател на НЧ "Съзнание 1927" - село Връв.  "Тази година решихме да има и по- весела част, в..

публикувано на 29.06.24 в 16:50