Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

3
Снимка: Личен архив

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, студентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово. Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ "Урок по шофиране" да помогне на хората от другите европейски държави да опознаят повече България. 

"Избрах Видин и Брегово, тъй като семейството ми е оттук - баба ми е оттук, баща ми е оттук. Ние имаме една много стара къща в Брегово, която беше перфектна за снимките. Затова решихме да дойдем тук и също така, аз израснах в Полша, аз съм родена в Полша, всяко лято идвахме тук, във Видин. С брат ми бяхме тук всяко лято. Затова реших като дипломна работа да го заснема тук. Надявам се по този начин хората да опознаят малко България. Разбира се, всеки познава София и морето, но всъщност в България има много различни пейзажи, които също са много хубави. Филмът е българо-чешка продукция и имаме няколко души от Чехия. Те отидоха до "Баба Вида", много им хареса. Така че и те видяха какво е България, колко много пейзажи имаме, хубави. Надявам се хората да го осъзнаят това и да идват повече тук," разказа Анастасия. 

Анастасия Ангелова с екипа на Урок по шофиране. Снимка: Личен архив

"Урок по шофиране" е игрален филм с биографични елементи. Сценарият е на самата Анастасия Ангелова. Оператор е Асми Чандола от Канада, асистент-оператор - Дона Дамеска от Република Северна Македония, осветител - Вит Шкода от Чехия, звукорежисьор - Даниел Валашек също от Чехия. Участват представители на пенсионерски клуб, на читалището и на видински училища. Голяма подкрепа за заснемането му младата режисьорка получава както от своя университет в Прага, който я  продуцира, така и от семейството си. Продуцент е и майката на Анастасия - Галина Ангелова. Продуцент на терен е Бойко Боянов.

"Аз съм изключително доволна, защото нещата се случиха по план. Срещнахме невероятни хора тук, които ни оказаха голяма помощ... Анастасия от дете имаше интерес към киното, фотографията, беше по-артистична. Ние не сме я насочвали, но я подкрепяхме във всичко, което тя избере. Ще го правим и занапред," каза Галина Ангeлова. 

Анастасия Ангелова /вляво/ с част от своя екип. Снимка: Личен архив

Премиерата на "Урок по шофиране" ще бъде догодина във Видин. Анастасия Ангелова се надява след това да има възможност да направи и други филми в България. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02